Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. lloydbaltazar via Wikipedia, CC 1.0

Wiara

12 obietnic Pana Jezusa dla czcicieli Jego Serca

Pan Jezus pokazując jej swoje Serce pełne ognia, rzekł do niej: “Moje Boskie Serce tak płonie miłością ku ludziom, że nie może dłużej utrzymać tych płomieni gorejących, zamkniętych w moim łonie. Ono pragnie rozlać je za twoim pośrednictwem i pragnie wzbogacić ludzi swoimi Bożymi skarbami”.

Kard. Stella: Papież często odczuwa ciężar krzyża

Kościół

Kard. Stella: Papież często odczuwa ciężar krzyża

Modlitwa za Papieża jest obowiązkiem każdego katolika. Powinniśmy to potraktować bardzo poważnie, zwłaszcza kapłani, którzy imiennie wspominają Ojca Świętego podczas każdej Mszy św. – apeluje kard. Beniamino Stella, prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa.

(fot. pixabay)

Kościół

Tymoteusz Szydło odchodzi z kapłaństwa. ,,Wielki smutek'', ,,Trzeba się modlić, bardzo dużo modlić''

Tymoteusz Szydło odszedł z kapłaństwa, o czym powiadomił dziś media w specjalnym oświadczeniu. "Obecnie moja reputacja jako księdza jest zdruzgotana przez plotki i domysły. Z bólem stwierdzam też, że nie udało mi się pokonać kryzysu wiary i powołania. W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jak złożyć w kurii diecezji bielsko-żywieckiej prośbę skierowaną do Ojca Świętego o przeniesienie mnie do stanu świeckiego, by uregulować moją pozycję kanoniczną i nie pozostawać w konflikcie sumienia" - napisał

Fot.  Tadeusz Rudzki via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Litania loretańska - taran do nieba!!!

Kult Matki Bożej Loretańskiej wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto. Jak podaje tradycja, jest to dom z Nazaretu, w którym Archanioł Gabriel pozdrowił przyszłą Matkę Boga i gdzie Słowo stało się Ciałem. Sanktuarium w Loreto koło Ankony (we Włoszech) jest pierwszym maryjnym sanktuarium o charakterze międzynarodowym i stało się miejscem modlitw wiernych. Wewnątrz Domku nad ołtarzem umieszczono figurę Matki Bożej Loretańskiej, przedstawiająca Maryję z Dzieciątkiem na lewej ręce. Rzeźba posiada dwie charakterystyczne cechy: jedna dalmatyka okrywa dwie postacie, a twarze Matki Bożej i Dzieciątka mają ciemne oblicza. Pośród kaplic znajdujących się w bazylice warto wspomnieć Kaplicę Polską, ozdobioną freskami w latach 1920-1946, przedstawiającymi dwa wydarzenia z historii Polski: zwycięstwo Jana III Sobieskiego pod Wiedniem oraz cud nad Wisłą.

(fot. flickr/papist)

Papież apeluje o modlitwę za szczyt ws. wojny na Ukrainie

Papież zaapelował wczoraj o modlitwę w intencji paryskiego szczytu tak zwanej czwórki normandzkiej w sprawie wojny rosyjsko-ukraińskiej. Po raz pierwszy spotkają się na nim Władimir Putin i nowy prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski. Franciszek wspomniał o tym ważnym wydarzeniu po odmówieniu modlitwy Anioł Pański. „Jutro (dziś - przyp. red) w Paryżu odbędzie się spotkanie prezydentów Ukrainy, Rosji i Francji oraz kanclerz Republiki Federalnej Niemiec - znane jako „format normandzki” - w celu znalezienia rozwiązania bolesnego konfliktu, który trwa od lat na wschodniej Ukrainie. Towarzyszę temu spotkaniu intensywną modlitwą i zachęcam was, byście i wy to czynili, ażeby ta inicjatywa dialogu politycznego przyczyniła się i zaowocowała pokojem w sprawiedliwości na tym terytorium i dla mieszkającej tam ludności.“

Męski różaniec na krakowskim rynku jak egzorcyzm oczyszczający go po niedawnych bluźnierstwach

Zobacz

Męski różaniec na krakowskim rynku jak egzorcyzm oczyszczający go po niedawnych bluźnierstwach

Rynek Główny, Kraków, ile rzeczy tutaj się dzieje. ile wydarzeń. Teraz króluje kiermasz Bożonarodzeniowy, choinki, anioły i kramy. Dwa tygodnie temu przeszedł tędy marsz środowisk organizacji LGBT protestujących przeciwko abp krakowskiemu Markowi Jędraszewskiemu. Środowiska te znane z profanacji obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej niosły wówczas " monstrancje" z wyzierającym z niej wężem .