Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. via Pixabay

Kościół

Dziś Dzień Modlitwy i Pokuty za grzech wykorzystania seksualnego małoletnich

Chcemy podkreślić, że skrzywdzeni mają prawo liczyć na to, że na długiej i trudnej drodze zdrowienia nie zabraknie im także wsparcia całej wspólnoty Kościoła – zaznaczył przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w związku z przypadającym w pierwszy piątek Wielkiego Postu Dniem Modlitwy i Pokuty za grzech wykorzystania seksualnego małoletnich.

fot. pixabay.com

Kościół

Belgia: biskupi apelują o otwarcie wszystkich kościołów i kaplic

Belgijscy biskupi apelują o szczególną mobilizację na najbliższą Środę Popielcową. Tamtejszy Kościół jest już wycieńczony drakońskimi obostrzeniami sanitarnymi, które od roku dławią życie wspólnot parafialnych. Od połowy grudnia po uchyleniu przez Radę Stanu całkowitego zakazu zgromadzeń religijnych, w liturgiach może uczestniczyć maksymalnie 15 osób.

Fot. via: Pixabay

Wiara

10 największych przeszkód w modlitwie

Modlitwa jest walką. Dzięki sile słowa Bożego musimy przezwyciężyć ociężałość, lenistwo, przygnębienie, rutynę. Musimy stawić czoło wrażeniu, że modląc się, tracimy czas. Musimy przezwyciężyć pokusę, że Bóg nas nie słyszy.

Ofiarowanie dnia - piękna modlitwa!

Wiara

Ofiarowanie dnia - piękna modlitwa!

OFIAROWANIE DNIA Niech wszystko, co czynię, przeniknie miłość Twoja. Panie mój i Boże mój, oto wołam do Ciebie. Napełnij duchem Twoim wszystko, co czynię, napełnij mocą Twoją trud mojego dnia. Nieustannie proszę Cię, Panie, wyrwij ze mnie wszelką złość, obdarz pokorą, wytrwałością, zaparciem się siebie. Niech gardzę działaniem, które nie szuka Ciebie; niech uciekam przed ciszą, która nie spoczywa w Tobie. Obdarz mnie Twoją radością, niech ona mnie ogarnie jak płomień niegasnący i wśród tego, co ciężkie, i wśród tego, co boli. Obdarz mnie światłem, aby przeniknęło ciemności, w których ludzie zapomnieli o Tobie. Obdarz mnie męstwem w działaniu, cierpliwością w wypełnianiu codziennych zadań, wytrwałością, kiedy wynik moich trudów zakrywasz przede mną w tajemnicy zamierzeń Twoich. Panie, przyjmij ten dzień i wszystkie dni życia mojego. Niech wszystko, co czynię, przenika miłość Twoja.

S. Małgorzata Borkowska OSB: Warunki dobrej modlitwy

Wiara

S. Małgorzata Borkowska OSB: Warunki dobrej modlitwy

Pustelnikiem zostawał człowiek, który w ten sposób chciał faktycznie i nieodwołalnie wyrazić swój wybór Boga. Ktoś mógłby tu chcieć dopowiedzieć „wybór Boga jako najwyższej wartości” – ale nie bójmy się użyć lepszego słowa: wybór Boga jako swojej najwyższej miłości. (Wartość jest pojęciem bezosobowym, miłość możliwa jest tylko między osobami; to niby drobna różnica w słowach, ale nasze słowa kształtują nasza postawę i sposób myślenia, a nie ma głupszej rzeczy niż kobieta myśląca w kategoriach bezosobowych.)