Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Franciszek na Wielki Post: Umacniajcie serca wasze (fot. archiwum)

Kościół

Papież Franciszek na Wielki Post: Umacniajcie serca wasze

"Drodzy bracia i siostry, jakże pragnę, aby miejsca, w których wyraża się Kościół, w szczególności nasze parafie i nasze wspólnoty, stały się wyspami miłosierdzia na morzu obojętności!” – takie pragnienie wyraził Ojciec Święty Franciszek w tegorocznym orędziu na Wielki Post. Podejmuje w nim problem „globalizacji obojętności”, któremu musimy stawić czoło. „Obojętność wobec bliźniego i wobec Boga jest realną pokusą także dla nas, chrześcijan. Dlatego potrzebujemy słuchać w każdym Wielkim Poście nawoływania proroków, którzy podnoszą głos i nas przebudzają” – czytamy w orędziu papieża Franciszka na rozpoczynający się właśnie Wielki Post.

Krzysztof Pieczyński i Jerzy Zelnik w TVN24 (fot. screen/TVN24)

Antykościelny manifest Pieczyńskiego. Już pielgrzymują do niego działacze Twojego Ruchu?

Nie wiem, na jakiej planecie żyje Krzysztof Pieczyński, po obejrzeniu jego występu w TVN24 wiem natomiast, że poziom jego odklejenia od rzeczywistości jest tak zaawansowany, że pomocy mogą mu udzielić wyłącznie specjaliści. Znany aktor, którego do tej pory bardzo ceniłam za kreacje zapadające na długo w pamięć wygłosił w programie Andrzeja Morozowskiego „Tak jest” trwający prawie 13 minut antykościelny manifest, którego nie powstydziliby się Janusz Palikot, prof. Magdalena Środa i prof. Jan Hartman razem wzięci.

Mocne słowa Papieża do kardynałów: Trzeba otworzyć się na wykluczonych

Kościół

Mocne słowa Papieża do kardynałów: Trzeba otworzyć się na wykluczonych

Współcierpienie i wzięcie na siebie wykluczenia, by dokonać reintegracji wykluczonego – to sposób, w jaki Jezus współczuje człowiekowi. Przypomniał o tym Papież podczas Mszy celebrowanej w Bazylice św. Piotra z nowymi kardynałami kreowanymi na ostatnim konsystorzu. Homilia została oparta na dzisiejszej Ewangelii o uzdrowieniu trędowatego. Franciszek zwrócił w niej uwagę na dwa szczególne fakty: że Jezus dotknął trędowatego, aby go uzdrowić, oraz, że konsekwencją tego uzdrowienia przywracającego chorego do społeczeństwa było wykluczenie samego Uzdrowiciela, który nie mógł już jawnie wejść do miasta. Ojciec Święty zaznaczył, że czyn Jezusa stanowi przełamanie uprzedzenia, jakie siłą rzeczy tworzył rytualny nakaz wyłączenia ze wspólnoty ludzi dotkniętych trądem.

Monika Olejnik (fot. Wikipedia/archiwum)

Kiedy Monika Olejnik była ostatnio w kościele?

Polscy biskupi mają w sprawie konwencji wyraziste (i spójne!) zdanie. Dokument jednoznacznie krytykują poszczególni hierarchowie, mocny sprzeciw wyraziła także Konferencja Episkopatu Polski. A ostatnio poruszający list do Bronisława Komorowskiego napisał bp Ignacy Dec. Biskup świdnicki zaapelował o to, by prezydent – jeśli naprawdę jest katolikiem (a sam to wielokrotnie podkreśla!) – nie podpisywał ustawy ratyfikującej konwencję.

fot. Print Screen TVN24

Biedroń jako dziecko doznał przemocy i zrzuca winę na … Kościół

W rozmowie z Moniką Olejnik, Robert Biedroń mówi: „Wychowywałem się w domu, w którym była przemoc. Marzyłem, żeby ktoś przyszedł i to zmienił. Nie było takiej osoby. Ksiądz też nie przyszedł”. W taki sposób Biedroń skomentował, wypowiedzi prawicy i hierarchów Kościoła na temat konwencji Rady Europy o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. I wezwał Prezydenta Komorowskiego do jak najszybszego podpisania konwencji antyprzemocowej.

fot. Fronda

Kościół

Papież przypomina: Poza Kościołem nie ma zbawienia!

"Czasami można usłyszeć, jak ktoś mówi: „Wierzę w Boga, wierzą w Jezusa, ale Kościół mnie nie obchodzi...”. Ileż razy to słyszymy, to nieprawda. Są ludzie, którzy twierdzą, że mogą mieć osobistą, bezpośrednią, bliską relację z Jezusem Chrystusem poza komunią i pośrednictwem Kościoła. Są to pokusy niebezpieczne i szkodliwe, jak mawiał wielki Paweł VI - dychotomie absurdalne. To prawda, że wspólne podążanie jest trudne, a czasami może okazać się męczące: może się zdarzyć, że jakiś brat lub siostra stwarza nam problem, albo nas gorszy... Ale Pan powierzył swe orędzie zbawienia ludziom, świadkom; to w naszych braciach i siostrach z ich darami i ograniczeniami wychodzi nam na spotkanie i pozwala się rozpoznać. Oznacza to przynależność do Kościoła. Zapamiętajcie dobrze: być chrześcijaninem to należeć do Kościoła. Imię brzmi chrześcijanin, a nazwisko - „należę do Kościoła”.

Abp Stanisław Gądecki (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Abp Gądecki przekazał 100 tys. euro na pomoc prześladowanym chrześcijanom w Iraku

"Wizyta w Iraku, ma na celu niesienie nadziei tym, którzy znajdują się w stanie wojny i właściwie zostali opuszczeni przez społeczność międzynarodową" – mówił Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski przed wyjazdem do Iraku. Podczas pięciodniowej wizyty w tym kraju (od 3 do 7 lutego) wraz z dyrektorem Sekcji Polskiej Papieskiego Stowarzyszenia Pomoc Kościołowi w Potrzebie ks. Waldemarem Cisło odwiedził on kierowany przez chaldejskiego księdza Duglasa Dawood’a obóz dla prześladowanych chrześcijan. W imieniu wiernych i biskupów Kościoła w Polsce, arcybiskup Gądecki przekazał 100 tysięcy euro na zakup wyżywienia, kontenerów i na najpilniejsze wydatki związane z życiem w obozie.