Ks. Lemański na Woodstocku: Bardziej bym się obawiał spotkania z Konferencja Episkopatu Polski niż z Woodstockiem
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, na Przystanku Woodstock pojawił się ks. Wojciech Lemański. Co przekazał młodzieży?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, na Przystanku Woodstock pojawił się ks. Wojciech Lemański. Co przekazał młodzieży?
Na łamach „Rzeczpospolitej” abp Henryk Hoser publikuje tekst, w którym nawiązuje do toczącej się dyskusji na temat świeckości państwa i roli katolików w życiu publicznym oraz sporu o rolę sumienia w działaniu jednostki.
O sprawie poinformował w środę rzecznik Watykanu, o. Federico Lombardi. W ten sposób Stolica Apostolska potwierdziła informacje, które jak dotąd były znany wyłącznie z omówieni prasy Ameryki Południowej. O. Lombardi zaznaczył, że prócz zawieszenia święceń kapłańskich nie ma w obecnej chwili mowy o żadnych innych sankcjach.
Ks. Adam Boniecki w edytorialu do najnowszego numeru „Tygodnika Powszechnego” przywołuje rozmaite wątpliwości, dotyczące tego, czy w katolickim piśmie można/powinno się pisać o problemie pedofilii w Kościele. Przywołuje opinie swoich znajomych, którzy twierdzą, że takie publikacje szkodzą Kościołowi, dają oręż jego wrogom, podkopują zaufanie do Kościoła. „Niech się tylko coś złego w Kościele zdarzy, Tygodnik pierwszy to wyciągnie i opisze” - zarzucają niektórzy. Informacje o pedofilii wśród księży nie dziwią, jeśli ukazują się na łamach „Faktów i Mitów”. „Wtedy można mieć nadzieję, że to tylko pomówienia, antyklerykalizm, manipulowanie informacjami… Ale w piśmie katolickim?...” - zastanawia się redaktor naczelny „TP”.
Państwo Zanussich bardzo mocno zżyli się z polską wsią Bochotnicą. Wybudowali tutaj dom, ale coś nie dawała im spokoju: brak w tej wsi kościoła. Bochotnica przeżyła straszne chwile podczas II wojny światowej i to z tego powodu do dziś nie wybudowano tutaj kościoła. Krzysztof Zanussi mówi: „Ta wieś zyskałaby na kościele i na jakimś miejscu przy kościele, gdzie mogliby się ludzie spotkać”.
Prof. Magdalena Środa w rozmowie z Natemat.pl oburza się na projekt deklaracji wiary dla nauczycieli. Uważa, że nauczyciele to w najbardziej konserwatywna grupa zawodowa w Polsce. „Czy zna pan nauczyciela, który sprzeciwiłby się szkolnemu katechecie? Oni są ważniejsi niż dyrektorzy, bo za nimi stoi ksiądz a za księdzem biskup. To potężna już nie tylko szara ale rzeczywista władza” - straszy etyczka.
Zdaniem Wiktora Osiatyńskiego, religia odeszła od swoich pierwotnych założeń, ustępując miejsca instytucji, która „feruje wyroki, zieje jadem, nienawiścią i zemstą”. W rozmowie z „Newsweekiem” pisarz i prawnik stwierdza, że jedyną siłą polityczną, która mogłaby wypowiedzieć konkordat jest Kongres Nowej Prawicy.
Na problem zwraca uwagę Rzeczpospolita. Główną bolączką Kościoła w Niemczech, zdaniem polskiego kapłana który posługuje nad Renem, jest fakt że Niemcy przestali wierzyć w sakramenty. – 70 procent katolików nie wierzy np. w Zmartwychwstanie. Świadomość, czym jest ślub kościelny, życie pozagrobowe i co to symbolizuje, jest ludziom obca – wyznaje duchowny. Jak wynika z opublikowanych danych Episkopatu Niemiec, w ubiegłym roku udzielono prawie 165 tysięcy chrztów – o trzy tysiące mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. W 2013 zawarto blisko 44 tysiące, w 2012 - ponad 47 tysięcy.
....zniewieściałych typków rozkapryszonych przez dobrobyt, przyzwyczajonych, że wszystko mamusia podstawi pod nos, cale generacje gogusiów ciągnących za sobą latami przez świat nieodcięte pępowiny. Te pępowiny są wszędzie, oplatają ich niczym węże Laokoona i jego synów, duszą wszystkich, nie dają żyć. Przydałby się jakiś Samson albo Herkules, który by to kłębowisko pępowin porąbał toporem i uwolnił uwięzionych mężczyzn. Mężczyzn uwięzionych w chłopcach.
Odwołanie się do nauki Kościoła, które sprzeciwiają się współczesnej ideologii, prowadzi do tego, że zostaniecie postawieni przed trybunałem tak zwanych dobrych ludzi i dobrych chrześcijan, którzy z poczuciem moralnej wyższości dadzą wyraz swej goryczy, skazując was na kościelne damnatio memoriae (wymazanie z pamięci).
W ubiegłym tygodniu do konsultacji społecznych trafił projekt ustawy o „leczeniu” niepłodności. Ustawa ma regulować wyłącznie kwestię sztucznego zapłodnienia, bo o innych metodach leczenia nie ma w niej mowy.
W niedzielę 27 lipca o godz. 11.00 nastąpi uroczyste otwarcie kościoła w parafii p.w. Narodzenia Pańskiego w Jasienicy. Następnie Ksiądz Arcybiskup Henryk Hoser SAC będzie przewodniczył Mszy Świętej w kościele w Jasienicy.
Ewangelie nie odpowiadają nam na pytanie dlaczego siedem demonów przebywało w św. Marii Magdalenie. Natomiast wiemy, że odeszły potem, kiedy Jezus je wyrzucił (Mk 16, 9).
W 2013 roku na Mszę chodziło jedynie 39,3 proc. wiernych. To pierwszy raz, gdy po 1980 roku wskaźnik ten spadł poniżej 40 proc. Zdaniem Pawła Lisickiego odchodzący wierni nie przyniosą Kościołowi żadnego pożytku. Publicysta uważa, że pogląd, w myśl którego w Kościele zostaną tylko „lepsi, bardziej zaangażowani” wierni to po prostu ucieczka od rzeczywistości, a wręcz częściowy faryzeizm.
Wywiad z Tomaszem Adamkiem to konkret. W czasie rozmowy Adamek odpowiada na pytanie redaktora o swój stosunek do Anny Grodzkiej i homoseksualizmu: "Ludzie, których spotykałem, powiedzieli mi, że szanują mnie za to, co mówię. Że nie jestem politykiem, więc mówię prawdę. Nie żałuję tego. Mówię to, co podpowiada mi serce. Jestem katolikiem i zawsze będę bronił rodziny. A jeżeli mówimy o rodzinie, to prawdziwą rodziną, bożą rodziną, jest związek mężczyzny i kobiety. Ale to nie oznacza, że nie akceptuję gejów i lesbijek. Ja ich szanuję, bo to są ludzie, ale nie mogą powiedzieć, że idą dobrą drogą, bo to nie jest droga boża. O tym mówi Kościół, a ja jestem katolikiem stuprocentowym i nikt mi nie powie, że oni idą dobrą drogą". Konkret!