Ks. Lemański: Suspensy niech będą dla pedofilów
"Nie mam swojej własnej koncepcji posłuszeństwa. Mam swój honor i godność" - pisze ks. Lemański.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
"Nie mam swojej własnej koncepcji posłuszeństwa. Mam swój honor i godność" - pisze ks. Lemański.
W Polsce lawinowo rośnie liczba samobójstw. Czy ma to jakiś związek z krysem wiary i odejściami z Kościoła? Czy żywa relacja z Panem Bogiem może pomóc w przechodzeniu przez życiowe kryzysy? O odpowiedź na te pytania poprosiliśmy ks. Dariusza Kowalczyka.
Hip-hop to nie jest muzyka z mojej bajki. Nigdy jej nie słuchałem, a nawet więcej , gdy tylko przypadkowo natknąłem się na rap, to wyłączałem odbiornik. Już sama jej agresywna forma i jej rytm drażniły mnie. Wbrew swoim zwyczajom odrzucałem ten rodzaj muzyki bez jakiejkolwiek próby jej zrozumienia. Nie miałem poczucia, ze mamy do czynienia z interesującym zjawiskiem muzycznym, czy tym bardziej społecznym. Był to bowiem dla mnie rytm , bo nawet nie chciałem go nazywać muzyką, marginesu społecznego, subkultur postwięziennych, czy po prostu kryminalnych.
„Bardzo mi się podoba obraz Kościoła jako matki, bo wydaje mi się, że mówi nam nie tylko, jaki jest Kościół, ale także jakie oblicze ta nasza Matka Kościół powinna coraz bardziej przybierać”. Wyznał to dzisiaj Papież na wypełnionym różnojęzycznymi pielgrzymami placu św. Piotra. W dzisiejszej katechezie Ojciec Święty powrócił do obrazu Kościoła jako matki, pytając: co czyni matka? Podkreślił trzy rzeczy: po pierwsze, Kościół jako matka ukierunkowuje nasze życie, uczy jak dobrze żyć, uczy przykazań, które dotyczą naszego sposobu zachowania względem Boga, wobec nas samych i wobec innych. „Matka nigdy nie naucza tego, co jest złe, chce jedynie dobra swoich dzieci, i tak też czyni Kościół. Po drugie Kościół-matka zawsze, w każdej sytuacji, ma cierpliwość, by towarzyszyć dzieciom. Pobudza ją siła miłości. Kościół jest miłosierną matką, która rozumie, stara się zawsze pomóc, dodać otuchy także dzieciom, które pobłądziły i błądzą. Nie osądza, lecz daje Boże przebaczenie, daje nadzieję. Po trze
O. Larry Richards z pewnością nie zostanie bohaterem feministek. On nie pozostawia wątpliwości: kobiety i mężczyźni się różnią, a ci ostatni powinni być przywódcami w domu, powinni nim rządzić i otaczać miłością kobiety. „Zastanawiając się nad kryzysem męskości w samym Kościele, doszedłem do wniosku, że trudności, z jakimi borykamy się od mniej więcej czterdziestu lat, mają swoje źródło w pewnych współczesnych prądach teologicznych, które usiłują uczynić mężczyzn bardziej kobiecymi. Błędem jest powtarzanie facetem, że mają być nadzwyczaj mili i delikatni oraz zawsze wypowiadać się z ogładą i łagodnością. Wolne żarty. To po prostu nie zadziałało (…) Zamiast zachęcać ich do tego, żeby rozwijali w sobie swoje męskie cechy, narzuca się im swoistą poprawność polityczną” - zauważa.
Ralf Meister, ewangelicki biskup Hannoveru, miasta stołecznego Dolnej Saksonii zapowiedział, że w Kościele całego landu już niedługo homoseksualiści będą mogli otrzymać ślub kościelny. Kierownictwo Kościoła ma już wg jego słów pracować nad odpowiednim porządkiem takiego nabożeństwa. Biskup stwierdził, że najprawdopodobniej ceremonia zaślubin homoseksualnych będzie się jedynie nieznacznie różniła od ceremonii normalnych zaślubin.
- Na miłość ludzką! Sądzi pani, że jazda samochodem za 150 tysięcy złotych po diecezji, przez osiem lat, kiedy biskupi przejeżdżają setki tysięcy kilometrów, jest jakąś przesadą? Ja tak nie uważam – w taki sposób zareagował ksiądz Kloch w rozmowie z Moniką Olejnik. I dodał, że - Bentleyem nikt z biskupów nie jeździ. To jest luksusowy samochód. Dla rzecznika Episopatu Polski samochód za 150 tys. złotych to auto z "górnej półki" i "bardzo dobry samochód".
W południowym Egipcie islamiści przerobili protestancki kościół na meczet. Muzułmanie zajęli budynek już 14 sierpnia, wyrzucili z niego chrześcijańskie księgi i emblematy oraz odmówili modlitwy poświęcające budynek Bogu Mahometa. Na ścianach pojawił się napis informujący, że dawny kościół został przemieniony w „meczet męczenników”. Do incydentu doszło w miejscowości Monshaat Baddini. Pastor protestanckiej wspólnoty, która utraciła miejsce kultu, zwraca uwagę na całkowitą bezczynność służb bezpieczeństwa. Ani policja, ani wojsko nie odpowiedziały na nasze skargi – powiedział pastor Menassa Nesseim.Tymczasem katolicka organizacja pomocy chrześcijanom na Bliskim Wschodzie L’Œuvre d’Orient sporządza dokładny bilans strat, jakie ponieśli egipscy chrześcijanie podczas ostatnich pogromów. Dotychczas obejmuje on niemal 40 świątyń, które całkowicie zostały zniszczone lub spalone, oraz kolejnych 20, które ucierpiały tylko częściowo, na przykład wskutek ataku koktajlem Mołotowa. Całkowitemu znisz
Zawaliła się konstrukcja dachu wieży kościoła św. Wojciecha w centrum Białegostoku, która zapaliła się w niedzielę rano. Strażakom tylko na chwilę udało się opanować pożar, po godz. 11 znowu buchnęły płomienie. Wcześniej ludzie znajdujący się wewnątrz (około 300 osób), z pomocą strażaków zostali ewakuowani. Na miejscu pracowało kilkanaście zastępów strażackich.
Szczególną wartością, w oparciu o którą i do której należy wychowywać młode pokolenie, jest wiara. Stąd tegoroczny, III Tydzień Wychowania pod hasłem „Wychowujmy do wartości” ma jeszcze podtytuł: „Aby życie budowali na skale”.
- To 31. pielgrzymka, ale pierwsza, na którą przybywamy prosto z wielkich protestów, które przez ostatnie 4 dni odbywały się w Warszawie. Walczyliśmy pod hasłem ‘Dość lekceważenia społeczeństwa’, walczyliśmy o prawa pracownicze, o realizację sierpniowych postulatów, które większości do dzisiaj są aktualne, nawet o niezależne od władzy i pracodawców związki zawodowe, za które ks. Jerzy oddał swoje życie – mówił Piotr Duda – Nasza pielgrzymka zapoczątkowana ponad 30 lat temu przez bł. ks. Jerzego Popiełuszkę to podziękowanie dla Jasnogórskiej Pani za opiekę nad ludźmi pracy. To tutaj przed Jasnogórskim Tronem Matki Miłości i Sprawiedliwości Społecznej stoją ludzie zatroskani o swoją przyszłość, o swoje rodziny, przedstawiciele wszystkich zawodów. Chcemy w ten sposób podziękować za Twoją matczyną opiekę – uzupełniał.
Metropolita gdański sprawował mszę świętą podczas 31 Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy.
W homilii papież zaznaczył, że owo misterium zawiera w sobie dzieje człowieka i Boga, co ojcowie Kościoła ukazali zestawiając ze sobą dwa biblijne drzewa: drzewo poznania dobra i zła oraz drzewo Krzyża. To pierwsze stało się przyczyną grzechu i śmierci. To drugie przyniosło człowiekowi zbawienie. Stało się tak dzięki wzięciu przez Boga na siebie historii człowieka ze wszystkimi tego konsekwencjami.
René Lebouvier swoją walkę rozpoczął w 2001 roku. Niedawno sprawa zakończyła się wyrokiem sądu, który orzekł, że diecezja nie ma obowiązku spełnienia prośby Lebouviera.
Odwołanie nuncjusza do Watykanu w żadnym wypadku nie miało mu pomóc w uchylaniu się od odpowiedzialności za to, co ewentualnie zostanie mu dowiedzione – uzupełnił ks. Lombardi.