Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Niemieccy katolicy chcą uchylenia ekskomuniki dla Marcina Lutra

Grupa niemieckich katolików wspólnie z protestantami zwróciła się do papieża o uchylenie ekskomuniki Marcina Lutra. Luter wraz z jego zwolennikami został potępiony w XVI wieku przez papieża Leona X, który w roku 1521 wydał bullę zatytułowaną Decet Romanum Pontificem, gdy okazało się, że ojciec reformacji nie odwołał swoich błędów. Rewolta protestancka stała się jednym z największych rozłamów w historii chrześcijaństwa, doprowadzając do podziału Europy.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Bonifacy. Święty biskup, który zginął z rąk pogan

Bonifacy urodził się około 673 r. w Dewonshire, w Anglii (Wessex). Na chrzcie otrzymał imię Winfryd. Jako młodzieniec, czując wezwanie do służby Bożej, został benedyktynem w opactwie Exeter, następnie w opactwie w Nursling. Przyjął imię Bonifacy. Święcenia kapłańskie otrzymał około 30. roku życia. Zaraz po święceniach opat wyznaczył mu funkcję kierownika szkoły w Nursling.

Abp Viganò: Sobór Watykański II źródłem obecnych problemów w Kościele

Kościół

Abp Viganò: Sobór Watykański II źródłem obecnych problemów w Kościele

„Sądzę, że istotnym punktem w skutecznym prowadzeniu duchowej, doktrynalnej i moralnej bitwy z nieprzyjaciółmi Kościoła jest przekonanie, iż obecny kryzys jest metastazą [przerzutem] raka soborowego: Jeśli nie zrozumiemy związku przyczynowego pomiędzy Soborem Watykańskim II a jego logicznymi i koniecznymi następstwami w ciągu ostatnich sześćdziesięciu lat, nie będzie możliwe skierowanie steru Kościoła z powrotem w kierunku nadanym mu przez Bożego Sternika, kursu, który Kościół utrzymywał od dwóch tysięcy lat” – napisał abp Carlo Maria Viganò w opublikowanym liście do siostry zakonnej.

Screenshot Youtube - WBSVideoblog

Kościół

Niemiecki biskup przeciwko rewolucji seksualnej w Kościele

Niemiecki biskup Dominikus Schwaderlapp opuścił „Forum synodalne” zajmujące się kwestiami seksualności, broniąc w ten sposób nauki Kościoła katolickiego. „Forum synodalne” jest częścią tzw. „Drogi synodalnej” w Niemczech, która jest programem podejmującym takie tematy, jak święcenia kobiet, homoseksualizm i rola świeckich w Kościele.

Watykan: abp Gądecki ma zająć się sprawą bpa Janiaka

Kościół

Watykan: abp Gądecki ma zająć się sprawą bpa Janiaka

Watykan upoważnił metropolitę poznańskiego abp. Gądeckiego do przeprowadzenia wstępnego dochodzenia w sprawie biskupa kaliskiego, Edwarda Janiaka. Przed dwoma tygodniami, po premierze filmu "Zabawa w chowanego" abp Wojciech Polak, Delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży poinformował, że zwróci się przez Nuncjaturę Apostolską o wszczęcie postępowania nakazanego przez motu proprio papieża Franciszka.

Fot. screenschot: Youtube - Radio Plus

Polityka

Czarzasty znieważa katolików

Lider Lewicy Włodzimierz Czarzasty był gościem Tomasza Sekielskiego w programie „Onet Rano”. Podjął m.in. temat funduszu kościelnego, nazywając księży „tłustymi chłopami” i „obibokami”. Zdaniem Czarzastego państwo daje Kościołowi „niewyobrażalną kasę” i „bezkarność wobec mafii pedofilskiej”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Pokochać milczenie Boga

Był rok 1964. Waszych rodziców mogło jeszcze nie być na świecie, a ja właśnie wstępowałam do klasztoru. Serce mi się do niego wyrywało, ale jednocześnie wyjazd z domu był jak amputacja; i w tej udręce, chociaż wiedziałam dobrze, co mam robić, zażądałam od Pana Boga znaku. Upewnienia jeszcze raz; ale to już, na zawołanie, na moje rozkazanie. No więc otwieram Pismo Święte, kładę palec na jakimś wersecie, że to będzie właśnie ten – i pod palcem znajduję: Pokolenie złe i przewrotne znaku szuka… (Mt 12,39). Aha.

Screenshot Youtube - PCh24TV - Polonia Christiana

Zagrożenia

Kościół po koronawirusie. Kard. Burke: Potrzeba solidnej katechezy

„Ci, którzy otrzymali solidną katechezę, którzy rozumieją dobrze, że Eucharystia Święta to sam Chrystus działający, Chrystus w chwale zstępujący od Ojca, po prawicy którego zasiada, na ołtarze naszych kaplic i kościołów, by sakramentalnie uobecnić swoją ofiarę i nakarmić nas duchowo pokarmem, owocem tej ofiary, która jest prawdziwie Jego Krwią, Duszą i Bóstwem, powrócą całym sercem do wypełniania obowiązku uczestnictwa we Mszy św. w niedzielę. A także wielu powróci do codziennej Mszy” – powiedział kard. Raymond Burke o możliwej sytuacji w Kościele po epidemii koronawirusa.