Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. biały kruk

Wiara

Maryja w Fatimie mówi jasno: Tak unikniecie piekła

Kiedy skończyła się wizja piekła, przerażone dzieci, szukając pomocy, skierowały swój wzrok ku Matce Bożej. "A Ona - relacjonuje s. Łucja - pełna dobroci i smutku rzekła do nas: Widzieliście piekło, do którego idą dusze biednych grzeszników, Bóg chce je ratować, Bóg chce rozpowszechniać na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeżeli się zrobi to, co wam powiem, zostanie wielu przed piekłem uratowanych i nastanie pokój na świecie."

Screenshot Youtube - Dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij OP: Eucharystia - dar Bożej wszechmocy

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Fot. Andreas Wahra via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Istotą Kościoła jest sam Jezus

Ze wszystkich stron spadają dziś na Kościół słowa krytyki. Wydaje się, że krytyczna postawa wobec Kościoła jest jednym z najgłębiej zakorzenionych uprzedzeń współczesnego człowieka i społeczeństwa, które znajduje się w stanie szybkich przemian. Dla wielu zainteresowanie chrześcijaństwem zredukowało się do krytyki pod adresem Kościoła.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Dowiedz się, jak ojciec Pio współpracował z... aniołem! NA FAKTACH!

O pasjonującym świecie aniołów z ks. Piotrem Prusakiewiczem, michalitą, redaktorem naczelnym dwumiesięcznika o aniołach i życiu duchowym „Któż jak Bóg” i kwartalnika „The Angels messengers from a loving God”, rekolekcjonistą, moderatorem Rycerstwa św. Michała Archanioła, rozmawiali Joanna Piestrak i Andrzej Iwański z "Głos ojca Pio"

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Małgorzata. Mniszka z królewskiego rodu

Małgorzata urodziła się 27 stycznia 1242 r. w twierdzy Klis. Była ósmym dzieckiem króla Węgier Beli IV i Marii Laskaris. Pochodziła z rodziny Arpadów, z której wywodzili się także: św. Stefan (+ 1038), jego syn św. Emeryk (+ 1031) i św. Władysław (+ 1095). Jej rodzonymi siostrami były: św. Kinga (+ 1292) i bł. Jolenta (+ 1298), a ciotkami - św. Elżbieta z Turyngii (+ 1231) i bł. Salomea (+ 1268). Jej dziadek po kądzieli był cesarzem bizantyjskim.

Screenshot Youtube - Radio Maryja

Pilne

Bp Stanisław Stefanek nie żyje

Dzisiaj, 17 stycznia, o godz. 17.30 w Szpitalu w Lublinie odszedł do Domu Ojca bp Stanisław Stefanek TChr, biskup łomżyński w latach 1996-2011, biskup pomocniczy szczecińsko-kamieński w latach 1980–1996. Miał 84 lata.

Coraz ostrzejsze prześladowania chrześcijan na świecie

Coraz ostrzejsze prześladowania chrześcijan na świecie

Główni sprawcy prześladowań chrześcijan na świecie to komunizm i islam – wynika z raportu Open Doors, organizacji, która od ponad 60 lat wspiera prześladowanych wierzących w ponad 60 krajach. Według opublikowanego raportu na całym świecie przeciętnie na ośmiu chrześcijan jeden znajduje się w stanie poważnego zagrożenia. Dwa kraje, które znalazły się na liście największych sprawców prześladowań to Korea Północna i Afganistan.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Antoni Wielki. Znosił wiele jawnych ataków szatana

Antoni (zwany później Wielkim) urodził się w Środkowym Egipcie w 251 r. Miał zamożnych i religijnych rodziców, których jednak wcześnie stracił (w wieku 20 lat). Po ich śmierci, kierując się wskazaniem Ewangelii, sprzedał ojcowiznę, a pieniądze rozdał ubogim. Młodszą siostrę oddał pod opiekę szlachetnym paniom, zabezpieczając jej byt materialny. Sam zaś udał się na pustynię w pobliżu rodzinnego miasta. Tam oddał się pracy fizycznej, modlitwie i uczynkom pokutnym. Podjął życie pełne umartwienia i milczenia. Nagła zmiana trybu życia kosztowała go wiele wyrzeczeń, a nawet trudu. Jego żywot, spisany przez św. Atanazego, głosi, że Antoni musiał znosić wiele jawnych ataków ze strony szatana, który go nękał, jawiąc mu się w różnych postaciach. Doznawał wtedy umacniających go wizji nadprzyrodzonych.

Screenshot Youtube - Fr. Mark Goring

Wiara

Chcesz zapobiec III wojnie światowej? Przyjmuj Komunię świętą klęcząc

Jeśli chcemy zapobiec III wojnie światowej, powinniśmy przyjmować Komunię św. na kolanach i na język, a nie na rękę – twierdzi kanadyjski ksiądz Mark Goring. „Czy przyjmowanie Eucharystii na kolanach naprawi wszystkie problemy świata? Myślę, że tak” – przekonuje duchowny. „Nie wiem, czy jesteśmy na krawędzi III wojny światowej. Z pewnością nie chcę nikogo przestraszyć, ale wiem, że to, co robimy jako ludzie, jest złe w oczach Boga” – mówi ks. Goring w refleksji wideo zamieszczonej na YouTube. Powołując się na Biblię duchowny stwierdza, że „Bóg zsyła karę, gdy Jego lud błądzi”.