Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Ks. Stanisław Hołodok: Czym jest sakrament święceń

Kościół

Ks. Stanisław Hołodok: Czym jest sakrament święceń

Mamy tu na myśli sakrament kapłaństwa, po Soborze Watykańskim II nazywany sakramentem święceń. W Katechizmie Kościoła Katolickiego czytamy, że sakramenty wtajemniczenia chrześcijańskiego (chrzest, bierzmowanie i Eucharystia) są podstawą powołania wszystkich uczniów Chrystusa, czyli nas również, do świętości i do dzieła głoszenia Ewangelii światu. Sakramenty te udzielają potrzebnych łask, abyśmy mogli żyć zgodnie z Ewangelią i Bożymi przykazaniami podczas naszej ziemskiej pielgrzymki. Dwa inne sakramenty, mianowicie święcenia (kapłaństwo) i małżeństwo mają na celu zbawienie innych ludzi. Oczywiście przez służbę innym sami uświęcamy się i zasługujemy na zbawienie w kapłaństwie lub małżeństwie. Katechizm zaznacza, że ci którzy przez chrzest i bierzmowanie zostali uczniami Pana, zostali też przeznaczeni, konsekrowani, aby mieć udział w kapłaństwie wspólnym Jezusa Chrystusa i składać duchowe ofiary, np. podczas Mszy św. Przyjmujący sakrament święceń zostają konsekrowani, aby w imieniu Chrys

Ks. Daniel Wachowiak: ,,Odchodziłem'' z kapłaństwa wiele razy

Kościół

Ks. Daniel Wachowiak: ,,Odchodziłem'' z kapłaństwa wiele razy

Wczoraj media obiegła informacja o odejściu z kapłaństwa ks. Tymoteusza Szydło, syna byłej premier Beaty Szydło. "W ostatnich miesiącach przeżywałem głęboki kryzys wiary i powołania. Z bólem przyznaję, że z czasem zacząłem tracić sens mojej posługi i coraz częściej nachodziły mnie myśli o odejściu ze stanu duchownego." - brzmiał oficjalny komunikat byłego już kapłana.

Zdj. screen Youtube/Telewizja Republika

Polityka

Lewica wojuje z krzyżem w Sejmie. Skandaliczne słowa Senyszyn

Zdaniem posłanki Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Joanny Senyszyn, w polskim Sejmie nie powinien wisieć krzyż. Jak widać, lewica nie ma najwyraźniej nic do zaoferowania Polakom, dlatego wszczyna awantury, raz walcząc o feminatywy, raz fundując nam kolejną odsłonę "serialu" o krzyżu w Sejmie.

zdj. screen Youtube

Kościół

Terlikowski: Dlaczego odchodzą kapłani?

"Nie wystarczy powiedzieć, że za każdym odejściem stał kryzys (choć to prawda), że za mało się modlili (może i tak było, a może wcale nie), że problemem dla części ludzi stały się w ogóle wybory na całe życie (o czym często mówi papież Franciszek)"- pisze na Facebooku katolicki publicysta, Tomasz Terlikowski.

(fot. pixabay)

Kościół

Tymoteusz Szydło odchodzi z kapłaństwa. ,,Wielki smutek'', ,,Trzeba się modlić, bardzo dużo modlić''

Tymoteusz Szydło odszedł z kapłaństwa, o czym powiadomił dziś media w specjalnym oświadczeniu. "Obecnie moja reputacja jako księdza jest zdruzgotana przez plotki i domysły. Z bólem stwierdzam też, że nie udało mi się pokonać kryzysu wiary i powołania. W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jak złożyć w kurii diecezji bielsko-żywieckiej prośbę skierowaną do Ojca Świętego o przeniesienie mnie do stanu świeckiego, by uregulować moją pozycję kanoniczną i nie pozostawać w konflikcie sumienia" - napisał