Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Zdj. Kancelaria Premiera, Flickr, domena publiczna, CC0

Polska

Premier na Jasnej Górze o 'wielkim, chrześcijańskim obowiązku'

Po godz. 11:00 rozpoczęła się Msza Św. na szczycie Jasnej Góry. Przed nią mogliśmy usłyszeć przemówienie przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy. Swoje przemówienie przygotował także szef polskiego rządu Mateusz Morawiecki."Raz jeszcze przywołam te piękne słowa bł. ks. Jerzego - „Człowiek ciężko pracujący bez Boga, modlitwy, bez ideałów - będzie jak ptak z jednym skrzydłem drepczący po ziemi”. Polacy zawsze szukali solidarności, poszukiwali ideałów. One oświetlały nam drogę naszych wysiłków. Najpierw ku wielkiej Rzeczpospolitej Obojga Narodów, potem ku wysiłkom zmierzającym do odzyskania niepodległości"-powołał się na bł. ks. Jerzego szef polskiego rządu Mateusz Morawiecki.

zdj. creisor [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Wiara

Aleksander Posacki SJ: 'Bolesne objawienia' Matki Bożej

Tajemnica Matki Bożej Bolesnej nie jest jedynie liturgicznym wspomnieniem (15 IX), ale, jak się wydaje, aktualizuje się ona w sposób wstrząsający we współczesnym świecie. Nie sposób bowiem nie zwrócić uwagi na zjawiska, które polegają na płaczu (czasem krwawymi łzami) obrazów oraz figur Matki Bożej na całym świecie. Wielokrotnie z obrazów poświęconych Matce Bożej Bolesnej ciekły łzy (np. w 1972 r. w Rendinara czy w Cinquefrondi we Włoszech). Zjawisko to dotyczy także ikon u prawosławnych (np. w 1960 r. w Nowym Yorku czy w 1986 r. w Chicago).

Zdj. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska, Flickr, CC0

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Bądźmy zawsze wierni krzyżowi

- Obchodząc dzisiejszą uroczystość i dziękując Bogu za ks. Mariana Luzara i jego wielkie dzieło, będziemy (…) modlić się o to, by nowe, i oby jak najbardziej liczne, zastępy skautowskie w Polsce, były wierne temu, co z wielką czcią i szacunkiem noszą na swoich harcerskich mundurkach. - mówił metropolita krakowski Marek Jędraszewski w Święto Podwyższenie Krzyża Świętego podczas Mszy św. z okazji 80. rocznicy śmierci księdza harcmistrza Mariana Luzara w Parafii Śś. App. Piotra i Pawła w Trzebini.

Tego zazdroszczą nam na świecie! Zostaw wszystko i dołącz do wielkiej modlitwy!

Kościół

Tego zazdroszczą nam na świecie! Zostaw wszystko i dołącz do wielkiej modlitwy!

W ostatnim czasie wzmogły się ataki na Kościół ze strony antychrześcijańskich środowisk. Bluźnierstwa zaczęły szerzyć się na nieznaną nam skalę. Usłyszeliśmy o księżach popełniających samobójstwa i porzucających stan kapłański. Na całym świecie ma miejsce masowe odejście od wiary. To co dotychczas było jasno nazywane grzechem staje się przedmiotem debaty. Płoną kościoły i katedry. Tę listę moglibyśmy jeszcze wydłużać. Lepiej jednak zadać sobie pytanie: co możemy teraz zrobić? Jesteśmy chrześcijanami, ludźmi nadziei i znamy siłę modlitwy. A znakiem zwycięstwa jest dla nas Krzyż Chrystusa. Dlatego zapraszamy wszystkich na wspólną modlitwę w blasku Krzyża Chrystusowego. Wydarzenie rozpoczyna się 14 września o godzinie 11:00. Wszystkich uczestników prosimy o jak najwcześniejsze przybywanie. Podróż na miejsce może mieć charakter pielgrzymki. Trwają bardzo intesywne prace nad szczegółowym programem godzinowym. Wydarzenie składa się zasadniczo z dwóch części. W sobotę poprzez: sakrament spowi

(fot. youtube)

Kościół

Belka w oku Koscioła: zatajanie przypadków molestowania przez biskupów

- Od czasu wydania papieskiego motu propriona moje ręce, jako delegata, wpłynęło pięć skarg na biskupów, którzy mi nie podlegają. Dlatego przekazałem je odpowiedniemu metropolicie, informując równocześnie osobę zgłaszającą, kto zgodnie z papieskim prawem zajmie się tą sprawą - mówił w wywiadzie dla portalu interia prymas Polski abp Wojciech Polak, odnosząc się do sprawy zatajania pedofilii przez biskupów

Fot. Joanna Adamik via Flickr (Archidiecezja Krakowska)

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Chrześcijanie budują nowy, wspaniały świat, cywilizację miłości

- Chrześcijanin jest zatem nowym człowiekiem w Chrystusie. Na wzór św. Pawła powinien on dążyć do tego, aby w szczerości i prawości swego serca mógł kiedyś powiedzieć o sobie: „Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus”- mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. odprawionej w kościele opackim św. Szczepana w Isola della Scala. W miejscowowści San Giovanni Lupatoto poświęcił miejsce, w którym zostanie umieszczona kopia krzyża z Cortina d’Ampezzo, upamiętniająca Jana Pawła II.

(fot. wikipedia/domena publiczna)

Kościół

Jesteś w sytuacji bez wyjścia? Pomódl się do św. Jana Chryzostoma!

Jan urodził się ok. 349 r. (jak uważają katolicy) lub ok. 347 r. (jak podają prawosławni) w Antiochii, ówczesnej metropolii prowincji syryjskiej, jednym z największych miast świata. Pochodził z możnej rodziny. Jego ojciec był oficerem cesarskim. Wcześnie osierocił syna. Wszechstronne wykształcenie zapewniła Janowi matka. U jej boku wiódł życie na pół mnisze. Rozczytywał się w klasykach i uczył się ich na pamięć. Lubił jednak także rozrywkę i nie gardził młodzieńczymi figlami.

(fot. screen)

Ideologia gender

Znany piłkarz mocno o LGBT. ,,Musimy pokazać charakter i bronić naszej wiary!''

- Mam takie wrażenie, że ta mniejszość chce walczyć z większością i chce mieć lepsze prawa od większości. To jest niepokojące. Ta walka z kościołem, z wiarą, trwa od kilkudziesięciu lat - mieliśmy wojnę, mieliśmy komunizm, mieliśmy prześladowania. Dzisiaj LGBT to ideologia, która walczy z naszą chrześcijańską wiarą. Myślę, że my musimy pokazać trochę odwagi i charakteru i bronić swojej wiary - mówił Marek Citko, były piłkarz i były samorządowiec.

Dziś imieniny Matki Bożej. Dlaczego czcimy imię Maryi?

Kościół

Dziś imieniny Matki Bożej. Dlaczego czcimy imię Maryi?

Imię Maryi czcimy w Kościele w sposób szczególny, ponieważ należy ono do Matki Boga, Królowej nieba i ziemi, Matki miłosierdzia. Dzisiejsze wspomnienie - "imieniny" Matki Bożej - przypominają nam o przywilejach nadanych Maryi przez Boga i wszystkich łaskach, jakie otrzymaliśmy od Boga za Jej pośrednictwem i wstawiennictwem, wzywając Jej Imienia.