Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

zdjęcie ilustracyjne (fot. youtube)

Prześladowanie chrześcijan

Przerażające! Spalono trzy kościoły! Są ofiary...

W Strefie Sidama w Etiopii spłonęły 3 kościoły. Kilku członków wspólnoty poniosło śmierć broniąc świątyń. W ostatnich dniach doszło do krwawych starć pomiędzy siłami rządowymi, a grupami młodzieży z plemienia Sidama. Na początku mówiono o 20 ofiarach śmiertelnych, dziś ten tragiczny bilans wzrósł do 60. Policja twierdzi, że liczby podawane przez media są przesadzone, potwierdzając zarazem, iż faktycznie zdarzyły się przypadki śmiertelne. Tymczasem w diecezjach Sidama, Amaro i Burji spalono 3 świątynie Etiopskiego Kościoła Prawosławnego. Ataki były starannie przemyślane. Źródła nie podają liczby ofiar wśród ludzi, którzy próbowali ochronić miejsca kultu. W sieci krąży natomiast zdjęcie zamordowanego księdza.

O. James Martin SJ: Kobiety powinny głosić kazania

Kościół

O. James Martin SJ: Kobiety powinny głosić kazania

Jezuita o. James Martin SJ jest oburzony, że każdego dnia wstaje słońce. Jak ogłosił kapłan, jest "zdumiony" faktem, że w kościołach podczas Mszy świętej kazań nie mogą głosić kobiety. Taki stan rzeczy ma wprawdzie dwa tysiące lat historii, a kazań nie mogą głosić zresztą nie tylko kobiety, ale i świeccy mężczyźni, ale... jezuita i tak jest "zdumiony". Ciekawe: czyżby chrzest przyjął wczoraj i dopiero uczył się tego, czym jest katolicyzm?

zdj. screen Youtube/Onet Rano

Polska

Awantura na marszu LGBT. Hołownia oskarża metropolitę białostockiego

W obszernym komentarzu dot. incydentów podczas tzw. marszu równości w Białymstoku Szymon Hołownia zaatakował Abp Tadeusza Wojdę za list, który duchowny wystosował do archidiecezjan. "Arcybiskup swoim niemądrym, konfrontacyjnym listem, rzuconym w podzieloną sztucznie przez cynicznych polityków Polskę, zasiał wiatr. A ten przyniósl burzę" - pisze publicysta, który, jak widać, znalazł przyczyny i wskazał winnego fatalnych zajść w Białymstoku.

(wikipedia/Aleksandr Iwanow)

Wiara

o. Piórkowski SJ: Dzisiejsze święto to wielki ukłon wobec kobiet w Kościele

Maria Magdalena była opętana. I to bardzo poważnie. Siedem złych duchów w niej działało. Zupełnie jak z owym biedakiem z Gerazy, w którym mieszkał legion - całe mnóstwo demonów. To Jezus uwolnił ją i tego poganina od wielkiego zła. Z obojgu uczynił apostołów. Marii ukazał się jako pierwszej po Zmartwychwstaniu i wysłał ją do Dwunastu. Z kolei opętanego z Gerazy, który po uwolnieniu chciał wsiąść do łodzi i popłynąć z Jezusem, wysyła do miasta, mówiąc: "Wracaj do swoich i opowiadaj co Pan ci uczynił". Nie powiedział mu: "Odtąd bądź grzeczny, staraj się, nie kombinuj", lecz "Głoś to, co Pan ci uczynił".

(fot.youtube)

Polska

Ks. Daniel Wachowiak o wydarzeniach w Białymstoku: Nie ma strefy wolnej od zła. Demon znajdzie szczelinę

Nie milkną echa po wydarzeniach, jakie miały miejsce w Białymstoku podczas Marszu Równości. Grupka agresywnych kiboli została utożsamiona z Kościołem i stała się kolejnym pretekstem do walki z Kościołem. O tym jak powinien zachować się katolik w takiej sytuacji pisze w mediach społecznościowych ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce i aktywny użytkownik Twittera.

USA: Czy homoseksualista może nauczać w katolickiej szkole?

Polska

USA: Czy homoseksualista może nauczać w katolickiej szkole?

W Stanach Zjednoczonych trwa debata nad wyrzuceniem z pracy homoseksualnego nauczyciela szkoły wyższej, Laytona Payne-Eliotta. Mężczyzna pracował przez 13 lat w katolickim liceum archidiecezji Indianapolis. Stracił pracę, bo zawarł cywilny związek pseudo-małżeński z mężczyzną.

Maria Magdalena - Apostołka Apostołów

Kościół

Maria Magdalena - Apostołka Apostołów

Według biblijnej relacji Maria pochodziła z Magdali - "wieży ryb" nad Jeziorem Galilejskim, ok. 4 km na północny zachód od Tyberiady. Jezus wyrzucił z niej siedem złych duchów (Mk 16, 9; Łk 8, 2). Odtąd włącza się ona do grona Jego słuchaczy i wraz z innymi niewiastami troszczy się o wędrujących z Nim ludzi.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Kościół

Św. Tomasz z Akwinu: O darze mądrości i głupocie duchowej

Mądrość, która jest darem Ducha Świętego sprawia poprawność sądu co do rzeczywistości boskich lub, zgodnie z zasadami Bożymi, innych – dzięki pewnemu pokrewieństwu czy jedności z rzeczami Bożymi. Jedność ta powstaje dzięki miłości. Dlatego mądrość, o jakiej tu mowa, zakłada obecność miłości w osobie. Otóż jak wiemy, miłość nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym, wynika stąd, że podobnie i mądrość, o jakiej tu mowa, nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym. …Jeśli /człowiek/ znajdzie sobie cel w zewnętrznych dobrach ziemskich, jego mądrość nazywać się będzie „mądrością ziemską”, jeśli w dobrach cielesnych, nazywać się „mądrością zmysłową”, jeśli w jakiejś wyniosłości, nazywać się będzie „mądrością diabelską”, ze względu na naśladowanie pychy diabła, o którym mówi księga Hioba 41,25 (Wulgata): „on jest królem wszystkich synów pychy”.

Uważasz się za katolika i wspierasz LGBT? ZOBACZ, co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu!

Wiara

Uważasz się za katolika i wspierasz LGBT? ZOBACZ, co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu!

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem