Ks. Michał Misiak zwolniony z kary ekskomuniki
Kuria archidiecezji łódzkiej publikuje komunikat dotyczący ks. Michała Misiaka, który w maju zaciągnął karę ekskomuniki, ponieważ przyjął chrzest u protestantów.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Kuria archidiecezji łódzkiej publikuje komunikat dotyczący ks. Michała Misiaka, który w maju zaciągnął karę ekskomuniki, ponieważ przyjął chrzest u protestantów.
Ponieważ uważam, że tzw. wrogowie zewnętrzni nie są obecnie największym zmartwieniem Kościoła, chciałbym zwrócić uwagę na kolejny wewnętrzny problem, a może raczej, wyzwanie, przed którym ciągle stoimy.
Wiceprezydent Warszawy Paweł Rabiej polubił antyklerykalną, obrzydliwą, wulgarną grafikę. Rysunek sugeruje, że księża szczują na osoby LGBT. Widzimy również duchownego, który dopuszcza się czynu pedofilskiego.
W Strefie Sidama w Etiopii spłonęły 3 kościoły. Kilku członków wspólnoty poniosło śmierć broniąc świątyń. W ostatnich dniach doszło do krwawych starć pomiędzy siłami rządowymi, a grupami młodzieży z plemienia Sidama. Na początku mówiono o 20 ofiarach śmiertelnych, dziś ten tragiczny bilans wzrósł do 60. Policja twierdzi, że liczby podawane przez media są przesadzone, potwierdzając zarazem, iż faktycznie zdarzyły się przypadki śmiertelne. Tymczasem w diecezjach Sidama, Amaro i Burji spalono 3 świątynie Etiopskiego Kościoła Prawosławnego. Ataki były starannie przemyślane. Źródła nie podają liczby ofiar wśród ludzi, którzy próbowali ochronić miejsca kultu. W sieci krąży natomiast zdjęcie zamordowanego księdza.
Jezuita o. James Martin SJ jest oburzony, że każdego dnia wstaje słońce. Jak ogłosił kapłan, jest "zdumiony" faktem, że w kościołach podczas Mszy świętej kazań nie mogą głosić kobiety. Taki stan rzeczy ma wprawdzie dwa tysiące lat historii, a kazań nie mogą głosić zresztą nie tylko kobiety, ale i świeccy mężczyźni, ale... jezuita i tak jest "zdumiony". Ciekawe: czyżby chrzest przyjął wczoraj i dopiero uczył się tego, czym jest katolicyzm?
W obszernym komentarzu dot. incydentów podczas tzw. marszu równości w Białymstoku Szymon Hołownia zaatakował Abp Tadeusza Wojdę za list, który duchowny wystosował do archidiecezjan. "Arcybiskup swoim niemądrym, konfrontacyjnym listem, rzuconym w podzieloną sztucznie przez cynicznych polityków Polskę, zasiał wiatr. A ten przyniósl burzę" - pisze publicysta, który, jak widać, znalazł przyczyny i wskazał winnego fatalnych zajść w Białymstoku.
Maria Magdalena była opętana. I to bardzo poważnie. Siedem złych duchów w niej działało. Zupełnie jak z owym biedakiem z Gerazy, w którym mieszkał legion - całe mnóstwo demonów. To Jezus uwolnił ją i tego poganina od wielkiego zła. Z obojgu uczynił apostołów. Marii ukazał się jako pierwszej po Zmartwychwstaniu i wysłał ją do Dwunastu. Z kolei opętanego z Gerazy, który po uwolnieniu chciał wsiąść do łodzi i popłynąć z Jezusem, wysyła do miasta, mówiąc: "Wracaj do swoich i opowiadaj co Pan ci uczynił". Nie powiedział mu: "Odtąd bądź grzeczny, staraj się, nie kombinuj", lecz "Głoś to, co Pan ci uczynił".
Nie milkną echa po wydarzeniach, jakie miały miejsce w Białymstoku podczas Marszu Równości. Grupka agresywnych kiboli została utożsamiona z Kościołem i stała się kolejnym pretekstem do walki z Kościołem. O tym jak powinien zachować się katolik w takiej sytuacji pisze w mediach społecznościowych ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce i aktywny użytkownik Twittera.
W ostatnim czasie wyraźnie nasilają się ataki na Kościół. Do kolejnej profanacji doszło w podpoznańskim kościele w Suchym Lesie. O sprawie informuje ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce i aktywny użytkownik Twittera.
W Stanach Zjednoczonych trwa debata nad wyrzuceniem z pracy homoseksualnego nauczyciela szkoły wyższej, Laytona Payne-Eliotta. Mężczyzna pracował przez 13 lat w katolickim liceum archidiecezji Indianapolis. Stracił pracę, bo zawarł cywilny związek pseudo-małżeński z mężczyzną.
Według biblijnej relacji Maria pochodziła z Magdali - "wieży ryb" nad Jeziorem Galilejskim, ok. 4 km na północny zachód od Tyberiady. Jezus wyrzucił z niej siedem złych duchów (Mk 16, 9; Łk 8, 2). Odtąd włącza się ona do grona Jego słuchaczy i wraz z innymi niewiastami troszczy się o wędrujących z Nim ludzi.
Mądrość, która jest darem Ducha Świętego sprawia poprawność sądu co do rzeczywistości boskich lub, zgodnie z zasadami Bożymi, innych – dzięki pewnemu pokrewieństwu czy jedności z rzeczami Bożymi. Jedność ta powstaje dzięki miłości. Dlatego mądrość, o jakiej tu mowa, zakłada obecność miłości w osobie. Otóż jak wiemy, miłość nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym, wynika stąd, że podobnie i mądrość, o jakiej tu mowa, nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym. …Jeśli /człowiek/ znajdzie sobie cel w zewnętrznych dobrach ziemskich, jego mądrość nazywać się będzie „mądrością ziemską”, jeśli w dobrach cielesnych, nazywać się „mądrością zmysłową”, jeśli w jakiejś wyniosłości, nazywać się będzie „mądrością diabelską”, ze względu na naśladowanie pychy diabła, o którym mówi księga Hioba 41,25 (Wulgata): „on jest królem wszystkich synów pychy”.
Filipiński episkopat w liście pasterskim wzywa wiernych do... "przywrócenia więzi z naturą". W dokumencie liczącym dziewięć stron biskupi piszą o "nowym paradygmacie". Lise pełen jest ekologicznej nowomowy.
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
- Jestem wierny papieżowi, choć niektórzy próbują nas sobie przeciwstawić - mówi w wywiadzie dla portalu Rome Reports kard. Robert Sarah.