Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot. youtube)

Polska

Mądra wypowiedź Dody! ,,To nie księża są pedofilami, tylko...''

- Uważam, że bardzo dobrze, że ten film powstał. Niestety obawiam się, że jest taka wrzawa. Z pozoru odbiór pozytywny na zasadzie, że „ojej” zmienimy coś. Ale obawiam się, że to tylko jest kwestia przedwyborczych chęci, boje się, że nic z tym jednak się nie stanie - powiedziała Doda w rozmowie z portalem przeambitni.pl.

(fot. youtube)

Tylko u nas

Ks. Tadeusz Isakowicz - Zaleski dla Frondy: Lobby homoseksualne jest jak nowotwór

Portal Fronda.pL: „Są badania, zresztą powtórzone kilkukrotnie, episkopatu amerykańskiego, są też chyba niemieckiego, i wszędzie powtarza się to samo: 80 proc. przypadków owych nadużyć dotyczy chłopców w wieku od 12 do tam 17 lat. Przepraszam bardzo, co to jest za pedofilia? To nie jest żadna pedofilia, to jest pederastia po prostu” - powiedział prof. Ryszard Legutko. Jego wypowiedź wywołała oburzenie wśród opozycji. Jak naprawdę wygląda sytuacja?

Niemiecka rewolucja w Kościele. Zapraszamy na spotkanie z Pawłem Chmielewskim

Kościół

Niemiecka rewolucja w Kościele. Zapraszamy na spotkanie z Pawłem Chmielewskim

Zapraszamy na spotkanie z red. Pawłem Chmielewskim, autorem książki "Niemiecka rewolucja. Jak za Odrą ginie katolicka wiara". W czwartek 23 maja o 18:00 w sali konferencyjnej Domu Literatury w Warszawie (ul. Krakowskie Przedmieście 87/89) red. Chmielewski opowie, dlaczego kryzys Kościoła katolickiego osiągnął tak poważne rozmiary właśnie w Niemczech - i jakie mogą być konsekwencje wprowadzanych za Odrą zmian. Także dla Kościoła w Polsce.

(fot. screen)

Kościół

KEP: Abp Scicluna nie przyjeżdża, by rozliczać Polaków

- Abp Charles Scicluna przyjeżdża na zaproszenie Konferencji Episkopatu Polski – powiedział ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik KEP, który dodał, że biskupi poprosili abp. Sciclunę, aby przeprowadził dzień studyjny podczas zebrania plenarnego biskupów, bo chcą skorzystać z jego wiedzy i doświadczenia.

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Kościół

Kard. Kazimierz Nycz o tym, dlaczego nie wystąpił w filmie Sekielskiego

- Jako metropolita warszawski, jako kapłan i jako człowiek przepraszam osoby pokrzywdzone za ból, łzy, za cierpienie. Każdy kadr, każda scena, każda historia opowiedziana w tym filmie wbija w fotel. Poruszyła mnie ogromna tragedia, ogromny ból osób skrzywdzonych – mówi w wywiadzie dla „Rzeczpospolitej” i Onetu metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz.

(fot. screen)

Kościół

Ks. Daniel Wachowiak: Mądry człowiek nie odchodzi z Kościoła. Odchodzi ten, kto ma problem z własnym sumieniem

- Ludzie prawdziwie ukształtowani w duchu Ewangelii mówią to, co mówiły nasze babki, nasi dziadowie: „Ja nie idę do kościoła dla księdza. Ja idę dla Pana Jezusa. Nawet jeśli ten ksiądz jest gorszym grzesznikiem niż ja – w tym Kościele pozostaję”. Jest to myślenie bardzo Chrystusowe. - mówi ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce w wywiadzie dla portalu Radia Maryja

O. Tadeusz Rydzyk: To jest atak na Kościół. Chcą go zniszczyć maczugą pedofilii

Kościół

O. Tadeusz Rydzyk: To jest atak na Kościół. Chcą go zniszczyć maczugą pedofilii

"Pedofilia jest czymś obrzydliwym, nie ma na to słów. Zauważmy jednak, że najpierw ktoś współczesny świat od lat seksualizuje. Gdzie są głosy oburzenia przeciwko deprawacji dzieci?" - takie pytanie stawia o. Tadeusz Rydzyk. Na łamach "Naszego Dziennika" ukazała się rozmowa z toruńskim redemptorystą, który wskazuje na głębsze korzenie problemu nadużyć seksualnych.