Marek Jurek ujawnia kulisy interwencji w sprawie abp. Paetza
- Zrobiłem coś, co uważałem za swój obowiązek – powiedział europoseł Marek Jurek, odnosząc się do interwencji w sprawie abp. Juliusza Paetza, którą podjął kilkanaście lat temu.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
- Zrobiłem coś, co uważałem za swój obowiązek – powiedział europoseł Marek Jurek, odnosząc się do interwencji w sprawie abp. Juliusza Paetza, którą podjął kilkanaście lat temu.
- Uważam, że bardzo dobrze, że ten film powstał. Niestety obawiam się, że jest taka wrzawa. Z pozoru odbiór pozytywny na zasadzie, że „ojej” zmienimy coś. Ale obawiam się, że to tylko jest kwestia przedwyborczych chęci, boje się, że nic z tym jednak się nie stanie - powiedziała Doda w rozmowie z portalem przeambitni.pl.
Portal Fronda.pL: „Są badania, zresztą powtórzone kilkukrotnie, episkopatu amerykańskiego, są też chyba niemieckiego, i wszędzie powtarza się to samo: 80 proc. przypadków owych nadużyć dotyczy chłopców w wieku od 12 do tam 17 lat. Przepraszam bardzo, co to jest za pedofilia? To nie jest żadna pedofilia, to jest pederastia po prostu” - powiedział prof. Ryszard Legutko. Jego wypowiedź wywołała oburzenie wśród opozycji. Jak naprawdę wygląda sytuacja?
Jak mierzyć się z tematem grzechu w Kościele? Prof. dr hab. Grzegorz Kucharczyk
W internecie ruszyła akcja #tylkopowiedzwszystkim. Jej celem jest przypomnienie, że księża uwikłani w pedofilię czy inne nadużycia nie są normą w Kościele, większość zaś stanowią dobrzy kapłani, którzy swoje życie poświęcają Chrystusowi i ewangelizacji.
- Nie ma takiej ciemności, braku nadziei, cierpienia z których Bóg nie może mnie wyprowadzić. Z każdej śmierci, z każdego grobu może być zmartwychwstanie. - pisze w mediach społecznościowcyh Tomasz Terlikowski
Intencje Martela nie są szczególnie szlachetne. Mimo stronniczego uwikłania jego pracy w bieżącą debatę ideologiczną pytania, które stawia „Sodoma”, są naprawdę poważne - pisze na portalu Fronda.pl Paweł Chmielewski.
Zapraszamy na spotkanie z red. Pawłem Chmielewskim, autorem książki "Niemiecka rewolucja. Jak za Odrą ginie katolicka wiara". W czwartek 23 maja o 18:00 w sali konferencyjnej Domu Literatury w Warszawie (ul. Krakowskie Przedmieście 87/89) red. Chmielewski opowie, dlaczego kryzys Kościoła katolickiego osiągnął tak poważne rozmiary właśnie w Niemczech - i jakie mogą być konsekwencje wprowadzanych za Odrą zmian. Także dla Kościoła w Polsce.
- Abp Charles Scicluna przyjeżdża na zaproszenie Konferencji Episkopatu Polski – powiedział ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik KEP, który dodał, że biskupi poprosili abp. Sciclunę, aby przeprowadził dzień studyjny podczas zebrania plenarnego biskupów, bo chcą skorzystać z jego wiedzy i doświadczenia.
"Gdybym miał cień podejrzenia, w życiu w Malborku nikt by go nie zobaczył" - mówi ks. Jan Potrykus, proboszcz malborskiej parafii, w której kazanie dla dzieci wygłosił ks. Dariusz Olejniczak - duchowny z sądowym zakazem kontaktu z dziećmi. Sceny z tego kazania zostały umieszczone w filmie Tomasza Sekielskiego pt. "Tylko nie mówi nikomu".
- Jako metropolita warszawski, jako kapłan i jako człowiek przepraszam osoby pokrzywdzone za ból, łzy, za cierpienie. Każdy kadr, każda scena, każda historia opowiedziana w tym filmie wbija w fotel. Poruszyła mnie ogromna tragedia, ogromny ból osób skrzywdzonych – mówi w wywiadzie dla „Rzeczpospolitej” i Onetu metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz.
- Ludzie prawdziwie ukształtowani w duchu Ewangelii mówią to, co mówiły nasze babki, nasi dziadowie: „Ja nie idę do kościoła dla księdza. Ja idę dla Pana Jezusa. Nawet jeśli ten ksiądz jest gorszym grzesznikiem niż ja – w tym Kościele pozostaję”. Jest to myślenie bardzo Chrystusowe. - mówi ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce w wywiadzie dla portalu Radia Maryja
"Pedofilia jest czymś obrzydliwym, nie ma na to słów. Zauważmy jednak, że najpierw ktoś współczesny świat od lat seksualizuje. Gdzie są głosy oburzenia przeciwko deprawacji dzieci?" - takie pytanie stawia o. Tadeusz Rydzyk. Na łamach "Naszego Dziennika" ukazała się rozmowa z toruńskim redemptorystą, który wskazuje na głębsze korzenie problemu nadużyć seksualnych.
O stosunkach polsko-izraelskich, filmie Sekielskiego, Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz o jachcie I love Poland i Eurowizji.
- Nadużycia seksualne wśród członków Kościoła, to przypadki homoseksualizmu. Ponad 80 procent dotyczy chłopców w wieku 12-17 lat i to nie jest żadna pedofilia, to jest pederastia po prostu - powiedział prof. Ryszard Legutko, czym rozwścieczył lewicę.