Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

fot. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska

Kościół

Abp Jędraszewski: Co jest głównym przesłaniem Ewangelii?

- Za gotowością do okazywania miłosierdzia stoi sam Chrystus. - mówił metropolita krakowski Marek Jędraszewski w kościele Miłosierdzia Bożego na os. Oficerskim w Krakowie, gdzie udzielał Sakramentu Bierzmowania. Po Mszy św. metropolita krakowski poświęcił płaskorzeźbę Matki Bożej z Dzieciątkiem na ścianie zewnętrznej kościoła.

Św. Guntram: Król, który oddał Bogu życie za swój lud

Kościół

Św. Guntram: Król, który oddał Bogu życie za swój lud

Guntram był królem we Francji. Jego żywot napisał współczesny mu św. Grzegorz z Tours w swoim dziele Historia Franków. Guntram był synem Klotara I i św. Klotyldy. Przyszedł na świat ok. roku 525. Podzielił się państwem z braćmi. Taki był bowiem wtedy zwyczaj, że państwo było uważane za własność monarchy.

Fot. Episkopatnews via Flickr, CC BY-NC SA 2.0

Kościół

Konkurs: Kto wie, o czym jest nowy list Episkopatu?

Potrzebujemy dzisiaj nawrócenia i dialogu. Szczera gotowość do otwartej, uczciwej rozmowy jest wyrazem umiłowania prawdy, dobra i wolności, a także szacunku dla godności i podmiotowości wszystkich obywateli, bez względu na ich przekonania czy sympatie polityczne – czytamy w liście społecznym Konferencji Episkopatu Polski, który został opublikowany 26 marca. Dokument zaprezentowano w południe w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie.

Pamiętajcie: także św. Jan Paweł II mógł zginąć w aborcji

Kościół

Pamiętajcie: także św. Jan Paweł II mógł zginąć w aborcji

Gdyby Emilia Wojtyła z Kaczorowskich posłuchała lekarza, który prowadził jej ciążę, nigdy nie poznalibyśmy pięknego nauczania św. Jana Pawła II, nie mielibyśmy tak wielkiego rodaka, którego całe życie i działalność było drogą do świętości. I pamiętajmy o tym w czasach, gdy różni manipulatorzy w rodzaju R. Biedronia próbują nazywać czerń bielą. Nie ma ,,płodów'' - są tylko ludzie...

zdj. screen Youtube/OSB Tyniec

Kościół

O. Leon Knabit: 'Wataha parszywych kundli'?

Wiarę w taki właśnie Kościół wyznajemy, szczególnie podczas niedzielnych i świątecznych Mszy świętych. Laicki świat, w którym żyjemy, często postrzega Kościół inaczej – jako bogatą, posiadającą niezliczone dobra Instytucję, opartą na kłamstwie i obłudzie, zarabiającą krocie na ludzkiej naiwności, w głębi swej nieobyczajną, tolerującą pedofilię oraz nagminne łamanie tak zwanego celibatu – owe księżowskie na pół jawne rodziny, dzieci… Jednym słowem, jak to określił jeden z anonimowych blogerów – „wataha parszywych kundli”.

Ks. prof. Andrzej Kobyliński dla Frondy: Czy pedofilia zatopi Kościół w Polsce?

Tylko u nas

Ks. prof. Andrzej Kobyliński dla Frondy: Czy pedofilia zatopi Kościół w Polsce?

Portal Fronda.pl: Krótki dokument Konferencji Episkopatu Polski o problemie nadużyć seksualnych w Kościele katolickim w naszym kraju został przyjęty przez opinię publiczną bardzo krytycznie. Jest to w każdym razie jakiś pierwszy krok w dobrą stronę. Warto zadać pytanie, dlaczego ten krok uczyniono dopiero teraz – i dlaczego, inaczej niż w wielu innych krajach, w tak skrajnie ograniczonej i niezadowalającej formie?

fot. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska

Kościół

Co robić, gdy dziecko nie chce chodzić do kościoła?

- Jestem przekonany, że nawet kiedy młodzi ludzie dojrzewając, nie tylko biologicznie, ale i osobowościowo będą przechodzili czas kryzysu i buntu, co jest dość naturalne, to wrócą, bo to co otrzymali w swoich domach i rodzinach jest czymś tak wielkim i wspaniałym, że w pewnym momencie uznają, że bez tego nie można normalnie żyć – mówił abp Marek Jędraszewski podczas dialogów w parafii św. Maksymiliana Marii Kolbego w Mistrzejowicach.

zdj. screen Youtube

Wiara

MOCNE!!! O. Augustyn Pelanowski: Co Jezus powiedziałby dziś Polakom?

"Chwila jest bliska. Dałem wam znaki w Legnicy i Sokółce. Któż z was wie, dlaczego wam je dałem? Kto się tym przejął? Czy dalej wielu z was będzie przyjmować Komunię w stanie grzechu tylko ze względu na wstyd przed ludźmi? Czy jak kapłani, którym pozwoliłem bez spowiedzi przyjmować Komunię? Czy pozwoliłem bez spowiedzi wam, dzieciom Kościoła, chodzić do Komunii? Kto wam na to pozwala? Czy nie wiecie, że jeśli do mojej Komunii się nie uciekniecie, wasza krew się poleje?"-czy to właśnie powiedziałby dziś nam, Polakom, Pan Jezus?