Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

screenshot Youtube

Licytacja, kto bardziej zaszkodzi Kościołowi: Biedroń, czy Nowacka?

Niedawno słyszeliśmy Roberta Biedronia, który groził Kościołowi katolickiemu w Polsce, a już odezwała się Barbara Nowacka - polityk znany z wyjątkowej nieudolności w przeprowadzaniy swoich projektów w parlamencie. Lewicowa aktywistka, a obecnie współpracowniczka Platformy Obywatelskiej-Koalicji Obywatelskiej, przerażona popularnością Roberta Biedronia, który stara się zagarnąć lewicujący elektorat PO i „Nowoczesnej”, postanowiła przypomnieć o sobie. A mianowicie zapowiedziała złożenie w Sejmie projektu ustawy, o którym tak powiedziała w TVN24

screenshot Youtube - Salve Net

Wiara

,,Widziała piekło. Potem to opisała''

- S. Józefę Menendez obrałam za patronkę Fundacji Pasja Życia, którą założyłam wraz z przyjaciółmi, aby pomagać osobom uzależnionym. Siostra Józefa została obdarzona szczególną łaską, że mogła zobaczyć piekło i być tam wiele razy. Opisuje to w zapiskach. Słuchając wiele życiorysów osób uzależnionych, ich rodzin, pomyślałam, że ona może być fantastyczną patronką i naszą opiekunką, by pomagać wychodzić z piekła uzależnień - mówiła s. Jolanta Glapka

screenshot Youtube - RCS TV

Po czym rozpoznać prawdziwego mężczyznę? Ks. Sławomir Kostrzewa

Duszpasterstwa mężczyzn powoli odradzają się w Polsce. Mężczyźni stają się coraz bardziej świadomi swojej godności i wielkości powołania, nadanego im przez Boga. Choć wielu z nich doświadczyło w życiu porażki i upadku, chcą podnieść się i iść do przodu, by zwyciężać na najważniejszych przestrzeniach swojego życia - tym razem w jedności i posłuszeństwie z Bogiem. - Przypomina ks. Sławomir Kostrzewa w homilii wygłoszonej 10 lutego 2019 roku w Poznaniu.

zdj. screen Youtube/Rp.tv

Polska

Rozdział Państwa od Kościoła według Biedronia

W poniedziałkowej rozmowie w TVN24 Robert Biedroń stwierdził: „Ja nie jestem politykiem papieża”. A to oznacza – według założyciela jeszcze niezarejestrowanego ugrupowania „Wiosna” - jego dążenie do renegocjacji Konkordatu z Watykanem.

Fot. Joanna Adamik (Archidiecezja Krakowska) via Flickr, CC 0

Wiara

Abp Marek Jędraszewski mocno: Świat chce żyć jedną wielką pochwałą egoizmu. Nie takiej postawy uczył nas Pan Jezus!

- Świat dzisiejszy chce żyć jedną wielką pochwałą egoizmu, samorealizacji, wpatrzenia się w siebie (…). Nie takiego stylu życia, nie takiej postawy uczył nas Pan Jezus, kiedy pierwszy wychodził na spotkanie ludzkiej biedy i nieszczęść czy to fizycznych czy duchowych - mówił abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. sprawowanej z okazji XXVII Światowego Dnia Chorego w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach.

screenshot Youtube

Profanacje kościołów. Kard. Robert Sarah: To przejaw chorej cywilizacji

Prefekt watykańskiej Kongregacji ds. Kultu Bożego odniósł się do serii ataków na kościoły we Francji. W dwóch wypadkach w Dijon i w Nîmes sprofanowano Najświętszy Sakrament. W sobotę wieczorem arcybiskup Dijon przewodniczył liturgii wynagradzającej, po tym jak rano w tamtejszym kościele Matki Bożej znaleziono rozsypane na ziemi komunikanty.

screenshot twitter - Diocese de Dijon ‏

Szokujące

Dzicz!!! Profanacje kościołów we Francji

To, co dzieje się we Francji, przekracza ludzkie pojęcie. Media informują o serii profanacji kościołów katolickich. W Dijon sprawcy włamali się do Tabernakulum w kościele Notre Dame i porozrzucali hostie.

fot. pixinio.com

Kościół

Kościół w Niemczech na egzystencjalnym zakręcie?

„Kościół znajduje się w egzystencjalnym kryzysie, który nie jest wywołany przez skandal wokół nadużyć seksualnych, ale w nim się potęguje. Potrzebna jest zmiana, która musi się zacząć od zmiany mentalności i pokory odpowiedzialnych” - napisało czterech niemieckich biskupów. Jak podaje tygodnik DIE ZEIT, zaproponowali oni przeprowadzenie synodu na poziomie narodowym, by wyjść z kryzysu Kościoła w Niemczech.