Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot. youtube)

Polska

Lech Wałęsa o filmie Sekielskiego. Były kapelan prezydenta przyznał się do czynów pedofilskich

- Żartujecie?! Ja, katolik miałbym wiedzieć i nie reagować?! Jestem zaskoczony. Nie mieści mi się po prostu w głowie, że ksiądz mógł się do czegoś takiego posunąć. Schował się pod mój parasol i muszę teraz odpowiadać na takie pytania – mówi Lech Wałęsa odnosząc się do filmu "Tylko nie mów nikomu", w którym jego były kapelan ks. Franciszek Cybula przyznał się do molestowania 12-latka.

(fot. screen)

Polska

Biedroń ogłosił. ,,Dzisiaj przyszedł czas sądu ostatecznego''

– Dzisiaj przyszedł czas sądu ostatecznego. Jeśli klasa polityczna nie stanie na wysokości zadania i nie zrobi wszystkiego, co w naszej mocy, żeby wyjaśnić tę sprawę, winnych osądzić, a ofiarom dać zadośćuczynienie, to stracimy całkowicie wiarygodność w społeczeństwie. My, jako "Wiosna" mamy odwagę nazwać rzeczy po imieniu. Nie poddamy się, nie klękniemy przed żadnym biskupem, nie wystraszymy się – nawoływał lider Wiosny.

(fot. youtube)

Kościół

Ks. Wachowiak: Wśród księży za wielu jest niewierzących. Pedofilia to nie owoc celibatu

- Marzę, by do stanu duchownego przybywali nie ci, którzy widzą w tym powołaniu zawód, gdzie można się dobrze ustawić, ale wyłącznie odważni mężczyźni niebojący się być zranieni przez świat. Bywało różnie. Z tego powodu cierpi dziś cały Kościół, bo wśród nas za wielu niewierzących - napisał na twitterze ks. Daniel Wachowiak, proboszcz parafii w Piłce, odnosząc się do filmu Tomasza Sekielskiego

(fot. benhur/arcayan_cc0)

Kościół

Papież Franciszek do kapłanów: Nie zbrukajcie Eucharystii małostkowymi interesami

W Niedzielę Dobrego Pasterza, która już po raz 56. obchodzona jest w Kościele jako Światowy Dzień Modlitw o Powołania Kapłańskie i Zakonne – Papież Franciszek wyświęcił w bazylice watykańskiej 19 kapłanów. Pochodzą oni z Włoch, Peru, Haiti, Chorwacji i Japonii. Ojciec Święty zachęcił ich, by na spowiedzi byli miłosierni, a w swej posłudze chcieli się podobać nie tyle ludziom, co jedynie Bogu. Beata Zajączkowska – Watykan

Prof. Jan Żaryn dla Frondy: Cała prawda o polskich antyklerykałach

Prof. Jan Żaryn dla Frondy: Cała prawda o polskich antyklerykałach

Eryk Łażewski, Fronda.pl: Ostatnio w polskiej polityce znowu pojawił się pewien antyklerykalizm. Wydaje się, ze w III RP zapoczątkowali go Janusz Palikot i Donald Tusk, mówiący, że nie będzie klęczał przed księdzem. Następnie podjęli tą sprawę polityczni następcy Palikota i Tuska: Rafał Trzaskowski i Robert Biedroń. Ostatnio zaś, pojawiła nowa „gwiazda antyklerykalizmu”: Leszek Jażdżewski, który wygłosił swoją szeroko komentowana przemowę przed wystąpieniem Donalda Tuska na Uniwersytecie Warszawskim. Czy to przewijanie się wątku antyklerykalizmu wskazuje na to, że jest on jakoś opłacalny politycznie i w związku z tym popularny w Polsce?

(fot. screen)

Polska

Stanowcza odpowiedź Kaczyńskiego po filmie Sekielskiego

– Czy to oznacza, że przestępstwa, bo to były przestępstwa i to szczególnie odrażające przestępstwa niektórych, nielicznych księży mają uprawnia do ataku na Kościół, do obrażania katolików? Nie, to nie jest żadna podstawa – stwierdził Jarosław Kaczyński na konwencji w Szczecinie.

(fot. wikipedia/domena publiczna)

Kościół

Medjugorie - świadectwo księdza egzorcysty

- Dzisiaj, jeżeli przyjdzie do mnie współbrat mówiąc, że ma kryzys kapłaństwa, to poproszę znajomych by wykupili mu bilet do Medjugorie, a jego samego poproszę, by wziął stułę i usiadł przy kościele, albo w konfesjonale i zaczął słuchać spowiedzi świętych. Tutaj samo niebo szuka człowieka, tutaj człowiek nie musi szukać nieba - mówi ks. Maciej Sarbinowski, egzorcysta