Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Spór o Drogę Synodalną. Bp Voderholzer krytykuje

Niemcy

Spór o Drogę Synodalną. Bp Voderholzer krytykuje

„W kwestiach dotyczących całego Kościoła powszechnego nie będzie osobnej niemieckiej drogi bez Rzymu” zadeklarował w Fuldzie kard. Reinhard Marx na dobiegającej do końca jesiennej sesji plenarnej niemieckiego episkopatu. „Ale, jak dodał przewodniczący episkopatu - niemiecki Kościół jest gotowy podzielić się wynikami wewnętrznych dyskusji z całym Kościołem powszechnym”. Tymczasem nie wszyscy biskupi głosowali za statutami tzw. niemieckiej „drogi synodalnej”. Ordynariusz Ratyzbony bp Rudolf Voderholzer stwierdził, że „droga synodalna od początku była źle przygotowana”.

fot. flickrpapist

Kościół

Duchowa letniość pozbawia nas prawdziwego życia

Do nie ulegania duchowi, który chce z nas uczynić chrześcijan połowicznych wzywał Papież w homilii wygłoszonej w Domu św. Marty. Odniósł się w niej do Księgi Proroka Aggeusza (1, 1-8), gdzie Pan, poprzez usta proroka, ponagla swój lud do refleksji nad własnym życiem i do zmiany przyzwyczajeń, którym ulegli.

O nieskończonej mocy Eucharystii...

Wiara

O nieskończonej mocy Eucharystii...

Dla mnie modlitwa jest uniesieniem serca, jest prostym wejrzeniem skierowanym do nieba, jest okrzykiem wdzięczności i miłości zarówno wśród cierpienia, jak i wśród radości... Jest to coś, co rozszerza moją duszę i jednoczy mnie z Jezusem. (Teresa od Dzieciątka Jezus)

Święci Kosmo i Damianie,  módlcie się za nami

Kościół

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za nami

Na temat życia tych dwóch świętych nie wiemy niestety nic pewnego. Historia nie pozostawiła po nich żadnych wiarygodnych dokumentów. Istnieją jedynie różne legendy, w których z całą pewnością jest i ziarno prawdy historycznej. Mówią one m.in. o tym, że byli prawdopodobnie bliźniakami. Rodzina dała im solidne wychowanie chrześcijańskie, dzięki któremu zdolni byli do ofiarnego życia, aż do oddania go za wiarę. Być może pochodzili z Arabii. Stamtąd udali się do Syrii, do Cylicji w Małej Azji, by doskonalić się w sztuce lekarskiej. Zamieszkali w Egei, w portowym mieście Cylicji. Byli lekarzami, cieszyli się więc szeroką sławą; leczyli bowiem wielu chorych - również pogan, przez co wielu z nich doszło do Chrystusa.

Fot. Miezian via Wikipedia, CC 0

Kościół

Patron dnia - Władysław z Gielniowa - kaznodzieja, poeta i mistyk

Polski renesans ma swoje specjalne oblicze. Odrodzenie przychodziło do nas nie tylko przez dwór Wazów, o czym do znudzenia powtarzają nam w szkołach. Znaczna rola w wielu ważnych aspektach przypadała ożywieniu religijnemu i kulturowemu, jakie na przełomie XV i XVI wieku nieśli ze sobą franciszkanie.

Fot. Francois Reis Salefran via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Kard. Robert Sarah: To bogaci chcą zniesienia celibatu

Celem Synodu o Amazonii jest ewangelizacja tego regionu. Jest to synod regionalny i dlatego nie można na nim podejmować kwestii, które dotyczą całego Kościoła, takich jak zniesienie celibatu – uważa prefekt watykańskiej Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów. Na kilka tygodni przed rozpoczęciem zgromadzenia synodalnego kard. Robert Sarah wyraził obawy, że zostanie ono przywłaszczone przez przedstawicieli Zachodu, którzy chcą przeforsować na nim swoje projekty. „Niektórym się wydaje, że są wszechmocni, ponieważ finansują ubogie Kościoły. Ich władza i ich pieniądze nie mogą nas zastraszyć” – podkreślił afrykański kardynał.

Screenshot Youtube - Telewizja Dami Radom

Ostatnie pożegnanie o. Huberta Czumy

Wczoraj w Radomiu miały miejsce uroczystości pogrzebowe o. Huberta Czumy. Jezuita ten był niezłomnym wychowawcą młodzieży, a także duszpasterzem ludzi pracy i kapelanem „Solidarności”. Prześladowała go również esbecja.

Screenshot Youtube

Kościół

Od ponad 760 lat ciało św. Klary nie ulega rozkładowi!

Od ponad 750 lat ciało św. Klary z Asyżu spoczywa w nienaruszonym stanie. Dlaczego zakon franciszkański obchodzi wspomnienie liturgiczne - znalezienia ciała św. Klary? Jej ciało wszak nigdzie nie zginęło. Całe życie ta święta związała z Asyżem, tutaj w 1193 r. urodziła się i tutaj 60 lat później zmarła w klasztorze św. Damiana 11 sierpnia 1253 r. Dzień później odbył się jej pogrzeb, któremu przewodniczył papież Innocenty IV. Papież Aleksander IV w 1255 roku ogłosił ją świętą.

Jan Paweł II: Ojcze Pio, módl się za nami!

Wiara

Jan Paweł II: Ojcze Pio, módl się za nami!

2 maja 1999 r. Jan Paweł II wyniósł do chwały ołtarzy Ojca Pio z Pietrelciny (1887-1968) — kapłana z zakonu kapucynów, mistyka i stygmatyka już za życia otoczonego opinią świętości, przewodnika duchowego tysięcy wiernych. Beatyfikacja Ojca Pio z Pietrelciny odbyła się na placu św. Piotra w obecności ok. 300 tys. pielgrzymów zebranych na placu przed Bazyliką Watykańską, na placu Piusa XII i via della Conciliazione.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Tak wyglądała ostatnia noc Ojca Pio

Kilka minut po godzinie dwudziestej pierwszej, 22 września 1968 roku, gdy o. Mariano opuścił [przylegającą do pokoju Ojca Pio] celę nr 4, wszedłem do niej. Ojciec Pio przez aparat podsłuchowy wezwał mnie do swojej celi. Leżał w łóżku na prawym boku. Zapytał mnie tylko którą godzinę wskazuje budzik ustawiony na małej komodzie. Z jego zaczerwienionych oczu otarłem małą łzę i powróciłem do celi nr 4, by czuwać przy włączonym aparacie podsłuchowym.