Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Randka po katolicku to nie "randka w ciemno"

Randka po katolicku to nie "randka w ciemno"

Czas wakacji sprzyja miłości. Tak już jest. Ale jest to też czas zagrożenia - tak i duchowego i cielesnego. Samotni katolicy, podobnie jak samotni ateiści czy agnostycy szukają swojej drugiej połówki. Ale jak randkować, czy mówiąc po ulicznemu podrywać zgodnie z nauką Kościoła katolickiego?? To sztuka, bo sztuką nie jest przespanie się pospiesznie z kimś nieznanym na plaży - to postawa zwierzęca, nie ludzka!

Aleksander Dugin (fot. YouTube)

Aleksander Dugin: Czekam na Iwana Groźnego

- Studenci Akademii Dyplomatycznej w Moskwie, z którymi rozmawiałem, opowiadali mi, że z lektury, jaką zadano im na zajęciach, czyli Pańskiej książki Podstawy geopolityki, najbardziej zapamiętali rozdział poświęcony geografii sakralnej. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto zajmowałby się tym zagadnieniem. Czy mógłby Pan powiedzieć, jakie miejsce w geografii sakralnej zajmuje Polska?

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Kościół

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Dla jednych to przeżytek, fałszywa granica pomiędzy wiernymi a duchownymi, albo nieludzkie wyrzeczenie sprzeczne z naturą człowieka. Dla drugich - dar Boży, znak świata, który ma nadejść i wzmocnienie kapłaństwa. Celibat kojarzymy jednoznacznie z kapłaństwem, choć nie należy do jego natury.

Religia w szkole to ważny element europejskiej kultury!

Kościół

Religia w szkole to ważny element europejskiej kultury!

Nauczanie religii w szkołach publicznych w krajach europejskich ma ponad 200-letnią tradycję. W Austrii, Hiszpanii czy w Niemczech odbywa się na podstawie zapisów w konstytucji. Jeden z nich głosi, że nauczanie religii to sposób na „przekazywanie młodemu pokoleniu dziedzictwa kulturowego”.

Terlikowska: „Alekatolicy” ruszyli do ataku

Kościół

Terlikowska: „Alekatolicy” ruszyli do ataku

Dekalog. Jasny, prosty przekaz. Drogowskaz, którym winniśmy się kierować w naszym życiu. Nie uznaje on wyjątków, nie uznaje kompromisów. Jeśli głosi „Nie kradnij”, to znaczy nie kradnij, a nie kradnij tylko czasami, albo wtedy, kiedy jesteś w trudnej sytuacji życiowej. Jeśli głosi „Nie cudzołóż”, to dlatego, że wartością jest miłość, wierność i uczciwość małżeńska. I je trzeba pielęgnować. Nie ma wyjątku, że możesz zdradzać, kiedy wkurza cię mąż lub żona, albo wtedy, kiedy współmałżonek wyjechał. Katolik poważnie traktujący swoją wiarę raczej nie powie: „jestem katolikiem, ale uważam, że możesz zdradzać żonę, bo ona na przykład jest chora, a wstrzemięźliwość to wielki heroizm, także sam rozumiesz, nikt heroizmu wymagać od ciebie nie może”. Nikt też nie powie: „jestem katolikiem, ale nie zarabiam tyle, żeby sobie kupić … - tu można wstawić dowolną rzecz. Co prawda jest przekazanie „nie kradnij”, ale ja bez tej rzeczy żyć przecież już nie potrafię. Ukradnę tylko raz”. „Alekatolicyzm” lub