Kościół
Dekalog. Jasny, prosty przekaz. Drogowskaz, którym winniśmy się kierować w naszym życiu. Nie uznaje on wyjątków, nie uznaje kompromisów. Jeśli głosi „Nie kradnij”, to znaczy nie kradnij, a nie kradnij tylko czasami, albo wtedy, kiedy jesteś w trudnej sytuacji życiowej. Jeśli głosi „Nie cudzołóż”, to dlatego, że wartością jest miłość, wierność i uczciwość małżeńska. I je trzeba pielęgnować. Nie ma wyjątku, że możesz zdradzać, kiedy wkurza cię mąż lub żona, albo wtedy, kiedy współmałżonek wyjechał. Katolik poważnie traktujący swoją wiarę raczej nie powie: „jestem katolikiem, ale uważam, że możesz zdradzać żonę, bo ona na przykład jest chora, a wstrzemięźliwość to wielki heroizm, także sam rozumiesz, nikt heroizmu wymagać od ciebie nie może”. Nikt też nie powie: „jestem katolikiem, ale nie zarabiam tyle, żeby sobie kupić … - tu można wstawić dowolną rzecz. Co prawda jest przekazanie „nie kradnij”, ale ja bez tej rzeczy żyć przecież już nie potrafię. Ukradnę tylko raz”. „Alekatolicyzm” lub