Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

fot. Biały Kruk

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Żyjcie na maksa - dla bliźniego!!!

,,Żyć na maksa": to może nawet brzmieć bardzo po katolicku, kiedy tę zasadę odniesie się do dwóch przykazań miłości. Pan Jezus mówi: „Kochaj Pana Boga całym sercem, ze wszystkich sił swoich, całą swoją duszą". Czy można żyć jeszcze bardziej „na maksa"?'' - powiedział abp Marek Jędraszewski w rozmowie z krakowskimi ,,Dobrymi Nowinami''.

Screenshot YouTube - Radio Maryja

Macierewicz: Ataki na Polskę zaczęły się, gdy zwyciężył obóz patriotyczny

„Okazało się, że jesteśmy nazistami. Okazało się, ze jesteśmy faszystami. Ba, okazało się, że jesteśmy nazistami, faszystami i do tego jeszcze pracujemy dla wielkorządcy, przepraszam, prezydenta Federacji Rosyjskiej pana Władimira Władimirowicza Putina. Można by wręcz rzec, że nie ma takiego złego spojrzenia, czy złej oceny, której by wobec nas nie sformułowano i to w największych periodykach światowych, w ustach najwybitniejszych przywódców Unii Europejskiej, wśród najwybitniejszych piosenkarzy, celebrytów, artystów” - mówił na antenie TV Trwam i Radia Maryja szef MON Antoni Macierewicz w felietonie „Głos Polski”.

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

Tylko u nas

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

Odkryłem, że kwestia, czy pozostać przy wierze protestanckiej, w ogóle już nie istnieje. Istniała po prostu kwestia, czy pozostać przy protestanckiej niezgodzie. Stwierdziłem, ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu, że bardzo liczni liberałowie wciąż ochoczo sieją protestancką niezgodę, choć dawno już stracili protestancką wiarę.

Zdj. ActuaLitté CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons;  WeEnterWinter GFDL CC-BY-SA-3.0 , via Wikimedia Commons, oba zdj. edytowane

Houellebecq: We Francji odradza się katolicyzm

Francuski pisarz, Michel Houellebecq, udzielił wywiadu niemieckiemu tygodnikowi "Der Spiegel". Autor m.in. "Cząstek elementarnych", "Możliwości wyspy", "Poszerzenia pola walki" oraz głośnej "Uległości" jest zdania, że we Francji- wobec umacniania się islamu, paradoksalnie, odradza się katolicyzm

Screenshot YouTube

Pazura z klasą odpowiada na 'bzdury' Stuhra! [ZOBACZ]

„W ostatnim wydaniu "Gazety Krakowskiej" na str. 24 w felietonie pana prof. Jerzego Stuhra, przeczytałem między innymi: "...jeżeli chociaż jeden głos w modlitwie owego różańca do granic był z intencją, że jest to modlitwa przeciwko islamizacji(a mój kolega Cezary Pazura mówił sam, że on będzie się modlił, żeby islamu w Polsce nie było)-to taki różaniec jest bluźnierstwem".”

Jan Mosdorf: Brzask renesansu katolickiego

Kościół

Jan Mosdorf: Brzask renesansu katolickiego

Będę szczery. Nie od razu - ja przynajmniej, - doszedłem do tego stanowiska, a i dziś, sądzę, z katolickiego punktu widzenia można mi niejedno zarzucić. Z początku, porzucając czysto pogański nacjonalizm, do którego byłem głęboko przywiązany, ulegałem wahaniom, bojąc się wręcz o czystość swego narodowego stanowiska. Zacząłem podchodzić do katolicyzmu od strony socjologicznej, od jego wartości społecznej, traktowałem go utylitarnie, nie w wulgarnem, oczywiście znaczeniu tego słowa, polegającym na korzyści sojuszu z klerem, ale w tym szerszym, maurrasowskiem, uznającem pozytywne walory doktryny i ustroju Kościoła dla wychowania społeczeństwa. Później dopiero zrozumiałem, źe wchodzą tu w grę problemy duchowe niezależne w ogóle od stosunku jednostki do społeczeństwa, problemy natury moralnej o charakterze najzupełniej osobistym Ale nie miejsce tu, by je poruszać. Wystarczy powiedzieć sumarycznie, źe dogoniłem młodszych od siebie, nie ja jeden zresztą i że całe młode pokolenie patrzy mniej

fot. Dennis Jarvis via Flickr, CC BY-SA 2.0 / Pixabay CC0

Kościół

Jan Paweł II: Chrześcijańskich korzeni nie można wyrwać

24 stycznia Jan Paweł II przyjął w Sali Klementyńskiej pierwszą grupę biskupów hiszpańskich przybyłych z wizytą «ad limina». Wśród nich był m.in. kard. Antonio María Rouco Varela, arcybiskup Madrytu i przewodniczący Konferencji Episkopatu Hiszpanii, oraz abp Antonio Cańizares Llovera, prymas Hiszpanii. W przemówieniu Papież wskazał m.in. na niebezpieczeństwo, jakim jest ograniczanie wolności religijnej w imię laickich ideologii. «Zjawisko to — stwierdził — jest obce najszlachetniejszej tradycji hiszpańskiej, ponieważ znamię, jakie wiara katolicka wycisnęła na życiu i kulturze Hiszpanów, jest bardzo głębokie, i nie można ulegać pokusie lekceważenia go».