Księżna odsunięta od sukcesji, bo... przyjęła wyznanie katolickie
Księżna Aleksandra z Hanoweru została odsunięta od sukcesji do brytyjskiego tronu. Jest to odpowiedź na niedawną decyzję o przejściu na katolicyzm.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.
Księżna Aleksandra z Hanoweru została odsunięta od sukcesji do brytyjskiego tronu. Jest to odpowiedź na niedawną decyzję o przejściu na katolicyzm.
Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP. Wierzyć warto tylko w Chrystusa prawdziwego
- Uważam, że propagowanie nauczania społecznego kościoła w Polsce jest pewnym ewenementem. Jest to dziedzina postrzegana jako stawiająca bariery i wyzwania. Młode osoby powinny stawiać sobie wyzwania, dlatego ja też w pewnym momencie postanowiłem postawić sobie wyzwanie, aby sięgnąć do źródeł nauczania społecznego i w ten sposób kierować swoje życie zawodowe i osobiste - mówił Kamil Sulej z Katolickiego Stowarzyszenia Civitas Christiana
- Studenci Akademii Dyplomatycznej w Moskwie, z którymi rozmawiałem, opowiadali mi, że z lektury, jaką zadano im na zajęciach, czyli Pańskiej książki Podstawy geopolityki, najbardziej zapamiętali rozdział poświęcony geografii sakralnej. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto zajmowałby się tym zagadnieniem. Czy mógłby Pan powiedzieć, jakie miejsce w geografii sakralnej zajmuje Polska?
Co ma katolicyzm do znęcania się nad zwierzętami, zabijania ich czy trzymania na łańcuchach? Mimo to na dzisiejszej demonstracji obrońców praw zwierząt pojawiły się transparenty z takimi hasłami, jak "lepiej być zwierzęciem niż wierzącym" czy "Katolicy! Dręczymy zwierzęta!!! To niegodne człowieka!
Ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś brał w czwartek udział w obchodach 74. rocznicy likwidacji żydowskiego getta w Łodzi. Przy tej okazji wypowiedział - mówiąc oględnie - wyjątkowo dziwaczny osąd.
Według księdza profesora Andrzeja Zwolińskiego masoneria od wieków infiltruje Kościół katolicki by kontrolować poczynania Kościoła, za pośrednictwem swojej tajnej agentury, i doprowadzić do zniszczenia katolicyzmu. Krok po kroku agenci masonerii wzajemnie się wspierają, by awansować w hierarchii kościelnej i przejmować władze w strukturze kleru. By od środka systematycznie doprowadzać Kościół do upadku.
W Regule przygotowanej dla Zakonu Cystersów pod punktem 7. Św. Bernard przygotował 12 stopni Pokory. Przypominamy dziś ten cudowny poradnik, gdyż wielu z nas ma problem z byciem pokornym, bądź nie rozumie jak być pokornym. A to cnota, bez której ciężko dostać się do Nieba!
Ksiadz frustrat? Wyrzucił penitenta ze spowiedzi''
Czym grozi pentekostalizacja chrześcijaństwa? Katolicyzm może rozpłynąć się w nowej, globalnej rzeczywistości, rezygnując ze swoich tradycji, ostrzega ks. prof. Andrzej Kobyliński z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
"Obyś był zimny albo gorący! - brzmi jedno z najbardziej przejmujących upomnień, jakie znajdują się na początku Apokalipsy, w listach do siedmiu Kościołów. - A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust" (Ap 3,15n)?
Reinkarnacji nie da się pogodzić z katolicyzmem, a szokująco wielu polskich katolików w nią wierzy
Z ks. prof. Krzysztofem Pawiiną, rektorem Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie, rozmawia Małgorzata Giabisz-Pniewska
Kryzys w Kościele? O. Leon Knabit OSB odpowiada!
O. Augustyn Pelanowski: Który Pan Jezus jest prawdziwy? Tylko katolicki!