Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Fot. Wikipedia

Kościół

Tak na Jasnej Górze modlą się dziś Polacy - w szczególnej łączności z Papieżem Franciszkiem

Na Jasnej Górze uroczystość Niepokalanego Poczęcia upływa w szczególnej łączności z Papieżem Franciszkiem. To ważny etap w Roku 300-lecia Koronacji Obrazu Matki Bożej. Sanktuarium otrzymało specjalny dar papieski w postaci jubileuszowego odpustu, a na placu pod figurą Maryi na wzór rzymski złożono akt zawierzenia i hołd z kwiatów. Podczas Apelu po raz pierwszy zabrzmi okolicznościowa modlitwa i zapłonie rocznicowa świeca.

Fot. YouTube

Kościół

Oto, czym jest małżeństwo katolickie!

Małżeństwo katolickie jest związkiem sakramentalnym. Sakrament małżeństwa małżonkowie dają sobie nawzajem, a Bóg jako twórca małżeństwa błogosławi ten związek. Sakrament ten daje małżonkom moc i niejako ich konsekruje, by wiernie wykonywali swoje obowiązki, b swoje powołanie do wspólnego życia oraz zadań rodzicielskich doprowadzali do doskonałości oraz aby dawali chrześcijańskie świadectwo wobec świata.

Chwala Panu! W Szwecji odradza się katolicyzm

Kościół

Chwala Panu! W Szwecji odradza się katolicyzm

Można dziś mówić o odrodzeniu katolicyzmu w Szwecji, zarówno pod względem liczebnym, jak i kulturowym – uważa ks. Frederik Heiding SJ, szwedzki jezuita i konwertyta z luteranizmu, dyrektor Instytutu Newmana, jedynego wydziału teologii katolickiej w tym kraju. Na kilka dni przed przyjazdem Papieża, podkreśla on, że oficjalne statystyki nie odzwierciedlają realiów Kościoła. Formalnie katolików jest bowiem nieco ponad sto tysięcy. W rzeczywistości jest ich dużo więcej, ćwierć miliona, w tym wielu konwertytów. Co więcej, katolicyzm wpływa też na luteranizm. Na przestrzeni XX w. luteranie zaakceptowali ikony i ponownie zaczęli czcić Maryję. Katolicyzm jest postrzegany w Szwecji jako religia bardziej solidna pod względem teologii i praktyk.

Fot. Flickr

Kościół

Papież Franciszek: Ratujmy rodzinę!

Ze wspólnotą profesorów i studentów Papieskiego Instytutu Jana Pawła II dla Studiów nad Małżeństwem i Rodziną Ojciec Święty zainaugurował jego nowy rok akademicki – już 35. z kolei. Odbyło się to w Sali Klementyńskiej na Watykanie.

Fot. Flickr

Świat bardziej katolicki. Tylko Europa woli bezbożność

Wzrost liczby katolików na świecie o ponad 18 mln odnotowuje ostatnie wydanie Rocznika Statystycznego Kościoła (zawierające dane z 31 grudnia 2014 r.) w porównaniu z danymi edycji ubiegłorocznej. Według tych najnowszych statystyk liczba wyznawców katolicyzmu osiągnęła prawie 1 mld 300 mln. Na wszystkich kontynentach widać wzrost, jednak wyjątek stanowi Europa, gdzie katolików jest o 57 tys. mniej niż według danych z wydania ubiegłorocznego. Procentowo liczba katolików wzrosła prawie o 1 promil.

Fot. Flickr

Kościół

Franciszek: Nie dla 'religii makijażu'!

Jezus zachęca nas, by czynić dobro z pokorą, unikając pozorów i udawania. To główna myśl wtorkowej homilii Franciszka na Mszy odprawionej w kaplicy Domu św. Marty. Papież ostrzegał w niej m.in. przed „religijnością makijażu” podkreślając, że droga Pana jest wyłącznie drogą pokory.

Fot. Pixabay

Kościół

Raport: Europa dyskryminuje chrześcijan!

Z raportu Obserwatorium Nietolerancji i Dyskryminacji wobec Chrześcijan w Europie wynika, że w zeszłym roku w Europie odnotowano aż 180 przypadków nietolerancji wobec chrześcijan na naszym kontynencie. To skandaliczne, zwłaszcza, gdy zdamy sobie sprawę, że na chrześcijaństwie Europa została zbudowana, a teraz się go powoli wypiera.

Fot. Flickr

Kościół

Co Biblia mówi nam o zabijaniu nienarodzonych? Prawda jest bezlitosna

W wielu miejscach Pisma Świętego można znaleźć teksty odnoszące się do życia dzieci nienarodzonych. Autorzy natchnieni nie zajmowali się zagadnieniem animacji dziecka poczętego, ale poprzez konkretny opis wskazywali na fakt istnienia życia ludzkiego w stadium embrionalnym: „A gdy walczyły z sobą dzieci w jej łonie, pomyślała: «Jeśli tak bywa, to czemu mnie się to przytrafia?» [...]Kiedy nadszedł czas porodu, okazało się, że w łonie jej były bliźnięta. I wyszedł pierwszy syn czerwony, cały pokryty owłosieniem, jakby płaszczem; nazwano go więc Ezaw. Zaraz potem ukazał się brat jego, trzymający Ezawa za piętę; dano mu przeto imię Jakub” (Rdz 25, 24-26); „[...] Głowy mojej nie dotknęła nigdy brzytwa, albowiem od łona matki jestem Bożym nazirejczykiem” (Sdz 16, 17); „Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię, prorokiem dla narodów ustanowiłem cię” (Jr 1, 5); „Powołał Mnie Pan już z łona mej matki, od jej wnętrzności wspomniał moje imię” (I

Fot. Wikipedia

Kościół

Oto, jaki był św. Ojciec Pio!

Św. Ojciec Pio jest jednym z najsłynniejszych świętych w naszych czasach. W dużej mierze powodem tego są stygmaty, jakie dostał od Pana. Znany był także z tego, że wierni uwielbiali go jako spowiednika. Otaczała go aura świętości. Gość Niedzielny przeprowadził wywiad z o. Marciano Morra OFMCap, który znał św. Ojca Pio osobiście. Jak go zapamiętał?

Fot. Wikipedia

Kościół

Teluk: Co św. Jan Paweł II myślał o wojnie?

"Wojna jest zawsze porażką ludzkości" - mówił Jan Paweł II. By pomagać w rozwiązywaniu konfliktów z wielką odwagą pielgrzymował do najbardziej zapalnych punktów świata. „Wojna jest zawsze porażką ludzkości” – uważał Jan Paweł II. Przy rozwiązywaniu konfliktów narodowych wskazywał zawsze na koniczność unikania rozlewu krwi. W tym celu nie unikał pielgrzymek do najbardziej zapalnych punktów świata i nieformalnych spotkań ze zwaśnionymi przywódcami.