Duma i nawrócenie czyli wyzwolenie od pedagogiki wstydu
Wyzwolenie Polaków od pedagogiki wstydu należy do najważniejszych zadań stojących przed Kościołem w Polsce i przed państwem
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.
Wyzwolenie Polaków od pedagogiki wstydu należy do najważniejszych zadań stojących przed Kościołem w Polsce i przed państwem
Portal Fronda.pl: Dzisiaj oficjalnie rusza nowa telewizja diecezji warszawsko-praskiej: SalveTV, w której będziemy mogli obejrzeć katolickie lifestylowe programy. Pełna ramówka ruszy od poniedziałku, 25 stycznia. Skąd wziął się pomysł na stworzenie akurat takiej telewizji?
Istnieje szansa, że kościół grekokatolicki zacznie obchodzić święta w tym samym terminie, co większość chrześcijan.
- 40 proc. Polaków chodzi do Kościoła, tylko co szósty przyjmuje Komunię św. - wynika z badań Instytutu Statystyki Kościoła katolickiego.
Czas Adwentu zbliża się do końca. Już za niecałe trzy dni będziemy cieszyć się z Narodzenia Pańskiego. Ilu z nas tak naprawdę wierzy w to wszystko? GUS opublikował właśnie badania dotyczącego życia religijnego w Polsce. Wynika z niego, że 92 proc. Polaków przynależy do Kościoła katolickiego. Oczywiście nie znaczy to, że owe 92 proc. to osoby religijne, praktykujące, wierzące.
Od oficjalnego zlaicyzowania państwa francuskiego mija dokładnie 110 lat. Biskupi znad Sekwany z tej okazji postanowili sprzeciwić się postępującej w szalonym tempie laicyzacji ich kraju.
Tomasz Wandas: Czym jest Radio Maryja dla Polski i Polaków?
Ale zanim wyjaśnię, dlaczego tak uważam, zacznę od krótkiego wyjaśnienia swojego stanowiska. Nie byłem i nie jestem zwolennikiem nacjonalizmu. I całkowicie zgadzam się z opinią śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który krótko podkreślał, że nacjonalizm opiera się na nienawiści a patriotyzm na miłości. Jestem świadom zagrożeń niesionych przez nacjonalizm (a jednym z nich jest ubóstwienie narodu, które prowadzi krótką drogą do idolatrii). Jestem jednak również świadomy tego, że polski nacjonalizm – szczególnie w latach 30. – był ściśle powiązany z chrześcijaństwem, a jego myśl potrafiła doskonale połączył wątki patriotyczne z obroną interesu narodowego i dziedzictwem chrześcijańskim. Jeden z najważniejszych logików lat 30. XX wieku był ksiądz Jan Salamucha, niewątpliwie ksiądz katolicki i równie niewątpliwie narodowiec (czy, by posłużyć się terminologią Szymona Hołowni, nacjonalista). I już choćby on (a nie tylko) pokazuje, że obie te wartości można łączyć. I że nieprawdą jest teza, że ka
Nazywano go „duszochwatem”. Słynął z gorliwości i ostrych praktyk ascetycznych. Poniósł śmierć jako męczennik za jedność chrześcijan.
Straszenie Polaków ciąg dalszy. Tym razem sławna na cały świat (trzeba to ze smutkiem przyznać) pani reżyser Agnieszka Holland podzieliła się z telewizją TVN swoimi przemyśleniami na temat nowego rządu w Polsce - choć jeszcze nie ogłoszonego publicznie. Ale co tam. Pani Holland powiedziała: - To, co mnie najbardziej boli, to polityczne uruchamianie złych emocji, w czym celuje Jarosław Kaczyński. Teraz rządzi prawica bardziej nacjonalistyczna, bardziej katolicka. To, co niepokoi Zachód i mnie również, to skręt w stronę autorytaryzmu. Zachód obawia się daleko idącego eurosceptycyzmu, czyli tego, co ta partia zaprezentowała w kampanii wyborczej.".
Ks. prof. Tadeusz Guz w jak zawsze erudycyjnym i celnym wykładzie wyjaśnia, czym różni się święta wiara katolicka podawana wierzącym przez Kościół, od heretyckich błędów głoszonych przez protestantów. Zachęcamy do wysłuchania całego wystąpienia katolickiego uczonego!
W latach 80. Kościół w Polsce udzielał mniej lub bardziej oficjalnego poparcia dla opozycji demokratycznej w Polsce. W Solidarność zaangażowało się wielu księży, spotkania odbywały się w budynkach parafialnych i nawet sceptyczny względem Solidarności prymas Glemp organizował pomoc internowanym działaczom. Było dla wszystkich jasne, że skoro Kościół jest przeciwko komunie, to znaczy, że jest za demokracją. Jeśli zaś jest za demokracją, to na pewno za jej specyficzną formą, którą nazywano liberalną.
Czy Gombrowicz był katolikiem? Czy był wierzący? - zastanawia się Jakub Lubelski w swojej nowej książce "Ssanie. Głód sacrum w literaturze polskiej".
„Wolność” to chyba najczęściej pojawiające się słowo w codziennych rozmowach, wypowiedziach polityków, w mediach... Można z pełnym przekonaniem stwierdzić, że jest to „ulubione” słowo współczesnego człowieka. Na każdym kroku słyszymy o wolności słowa, przekonań, wolności wyboru itp. Mam wrażenie, że dla wielu, szczególnie młodych (ale nie tylko) ludzi wolność wiąże się z brakiem jakiejkolwiek odpowiedzialności za to, co mówią i czynią. Tymczasem prawdziwa wolność wyraża się najpierw w życiu zgodnym z własnym, dobrze ukształtowanym sumieniem, a także z ogólnie przyjętym, obiektywnym systemem wartości kształtowanym przez wiarę, tradycję, kulturę... Jest ona związana z prawdą i dobrem. Chrystus wyraźnie określa fundament wolności:poznacie prawdę i prawda was wyzwoli (J 8, 32). Wolność wyrasta z prawdy i ukierunkowuje się ku dobru: mojemu, drugiego człowieka, społeczeństwa w którym żyję, Ojczyzny. Wolność nie jest więc uwolnieniem się od wszelkich norm moralnych, a wręcz przeciwnie. Człowi
(Rz 1,1-7)Paweł, sługa Chrystusa Jezusa, z powołania apostoł, przeznaczony do głoszenia Ewangelii Bożej, którą Bóg przedtem zapowiedział przez swoich proroków w Pismach świętych. [Jest to Ewangelia] o Jego Synu - pochodzącym według ciała z rodu Dawida, a ustanowionym według Ducha Świętości przez powstanie z martwych pełnym mocy Synem Bożym - o Jezusie Chrystusie, Panu naszym. Przez Niego otrzymaliśmy łaskę i urząd apostolski, aby ku chwale Jego imienia pozyskiwać wszystkich pogan dla posłuszeństwa wierze. Wśród nich jesteście i wy powołani przez Jezusa Chrystusa. Do wszystkich przez Boga umiłowanych, powołanych świętych, którzy mieszkają w Rzymie: Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i Pana Jezusa Chrystusa!