Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Fot. Flickr

Kościół

Oto, dlaczego Kościół Katolicki jest niezbędny!

"Kłamstwa na temat Kościoła mają taki sam cel, jak kłamstwa na temat Polski. Czy wierzysz w "polskie obozy zagłady"? Jeśli nie, to dlaczego zaufałeś propagandzistom antykatolickim, których kłamstwa rozpadają się w pył w konfrontacji z faktami historycznymi i danymi, które każdy może przejrzeć?Ta wideoprezentacja rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości oraz poleci literaturę, którą warto przeczytać, by poznać prawdę i ponownie zakochać się w świętym Kościele."

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Budzyński: Zacząłem świadomie pragnąć Jezusa

Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.

Fot. Gabriel Bouys / AFP

Kościół

Alicja Grzeskowiak: Św. Jan Paweł II - papież życia

Z prof. Alicją Grześkowiak, kierującą Katedrą Prawa Karnego KUL, Marszałkiem Senatu w latach 1997 - 2001, o nauczaniu Jana Pawła II dotyczącym ochrony życia, rozmawia Dariusz Hybel.Należała Pani Profesor do grona Polaków, którzy szczególnie blisko współpracowali ze Stolicą Apostolską. W 1991 r. została Pani udekorowana przez Ojca Świętego odznaczeniem Pro Ecclesia et Pontifice. Które ze spotkań z Papieżem zapamiętała Pani szczególnie? Zapamiętałam wszystkie spotkania z Ojcem Świętym. Wszystkie były ważne i miały szczególne przesłania. Wśród tych spotkań chciałabym wskazać ostatnie osobiste spotkanie z Ojcem Świętym z końca listopada 2004 r. Miałam zaszczyt i możliwość długiej rozmowy, w czasie której mogłam przedstawić wiele problemów, także związanych z obroną życia i zamierzenia na przyszłość, w tym także dotyczące konferencji, którą Państwo prezentujecie w "Głosie dla Życia". Słowa Ojca Świętego wówczas do mnie skierowane pozostaną we mnie na zawsze.W jaki sposób nauczanie Jana Pawł

Fot. Wikipedia

Kościół

Aktualne słowa kard. Burke: Sprzeciwię się papieżowi jeśli będę musiał

W rozmowie ze stacją France 2, kard. Raymond Burke - kilka miesięcy temu usunięty przez papieża Franciszka ze stanowiska szefa najwyższego trybunału kościelnego, tj. Sygnatury Apostolskiej – powiedział, że jest gotów sprzeciwić się papieżowi, jeśli będzie on próbował zmienić nauczanie Kościoła. O sprawie informuje portal pch24.pl.

Fot. Wikipedia

Kościół

Warszawa dziękowała za kanonizację Matki Teresy

W Watykanie Matka Teresa z Kalkuty została przez papieża Franciszka ogłoszona świętą. W Warszawie wieczorem kilkuset Albańczyków i mieszkańców Warszawy przyszło do kościoła Najświętszego Zbawiciela przy Placu Zbawiciela, aby razem z siostrami ze zgromadzenia Misjonarek Miłości, doktor Shpresą Kuretą, ambasador Albanii w Polsce i Korpusem Dyplomatycznym, podziękować za kanonizację.

Fot. Wikipedia

Kościół

Ksiądz został oczyszczony z zarzutów, a przeprosin brak

W marcu tego roku media przypuściły atak na księdza, którzy uczył w jednej ze szkół w Bolewicach w Wielkopolsce. Księdzu zarzucano molestowanie, co oczywiście lewacka propaganda zdążyła rozdmuchać zanim cokolwiek zostało w sprawie ustalone. Dziś okazuje się, że zarzuty były bezpodstawne, ksiądz oczerniony został bez jakiegokolwiek powodu, a przeprosin oczywiście się nie doczekał.

Fot. Wikipedia

Prezydent Andrzej Duda podziękował za służbę podczas ŚDM

Prezydent Andrzej Duda dziękował w Legionowie funkcjonariuszom za wzorcową służbę podczas szczytu NATO w Warszawie i Światowych Dni Młodzieży. W Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, gdzie istniał sztab zabezpieczenia tych wydarzeń, 380 mundurowych odebrało wyróżnienia, w tym 50 osobiście wręczył prezydent.

Fot. Wikipedia, Pixabay

Kościół

Dzięki wstawiennictwu św. o. Pio odzyskał słuch!

Życie i działalność o. Pio jest szczególnym "znakiem czasu" dla współczesnych ludzi, którzy tak często zapominają o Bogu i żyją uwikłani w wielorakim złu. O. Pio jest dla dzisiejszego świata czytelnym znakiem wzywającym do nawrócenia i powrotu do Chrystusa - Drogi do zbawienia i szczęścia wiecznego. O. Pio zmarł 23 września1968 r. W ciągu całego swojego skromnego życia odznaczał się heroiczną wiarą. Poprzez kapłańską posługę, wspartą żarliwą modlitwą i cierpieniem, doprowadził do nawrócenia dziesiątki tysięcy ludzi. Mówi się o nim, że był w naszych czasach świadkiem Chrystusa na miarę św. Franciszka z Asyżu.

Fot. Wikipedia

Kościół

Nawracali się zatwardziali ateiści

Franciszek Forgione, późniejszy św. o. Pio, urodził się 25 maja 1887 r. w Pietrelcinie i był tak wątłego zdrowia, że rodzice w 12 godzin po jego urodzeniu ochrzcili go, gdyż obawiali się, że zaraz umrze. To wątłe dziecko miało jednak wypełnić niezwykle ważną misję w świecie. Bóg powołał i przygotowywał Franciszka do szczególnego zadania, a mianowicie, do nieustannej walki z szatanem o zbawienie dusz. Tuż przed wstąpieniem do nowicjatu miał wizję tej dramatycznej walki, którą szczegółowo opisał. Aby mógł tę misję wypełnić, Pan Bóg obdarował go nadzwyczajnymi darami. Życie Ojca Pio było niezwykłym znakiem wskazującym na niewidzialną, nadprzyrodzoną Bożą rzeczywistość, która jest fundamentem i źródłem istnienia świata poznawalnego naszymi zmysłami. Od wczesnej młodości miał nadprzyrodzony dar widzenia i rozmowy z Jezusem, Matką Bożą, swoim Aniołem Stróżem i świętymi. Ojciec Pio otrzymał także dar spotykania się ze zmarłymi. Przez całe swoje życie toczył zaciętą walkę z szatanem i całymi z

(fot. jp2.warszawa.pl/ flickr Sofia Pasman)

Kościół

Ks. Roberto Rinaldo dla Frondy: Dzięki ŚDM młodzi wracają do Kościoła!

Portal Fronda.pl: "Nie rozrabiajcie za bardzo, ale bądźcie szczęśliwi i radośni, bo to jest obowiązek tych, którzy idą za Jezusem"- mówił wczoraj wieczorem papież Franciszek. Jak odpowiedzieć na ten apel, kiedy słyszymy o kolejnych zamachach terrorystycznych, o prześladowaniach chrześcijan, o zamordowaniu katolickiego księdza we Francji, czy o wojnach m.in. w Sudanie Południowym, czy na Ukrainie. Jak być radosnym w tych trudnych czasach?