Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

zdj. SalveTV

Wiara

Czy chrześcijaństwo jest dla mężczyzn?

Czy kościół jest żeńsko - katolicki? Gdzie znajduje się w nim miejsce dla mężczyzn? W jaki sposób iść z Panem Bogiem? Jak budować relację z Duchem Świętym? Czym jest Forum Charyzmatyczne?

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Do ojców: Nie skazuj siebie i swojej rodziny na piekło!

Ojcowie mają ogromny wpływ na to, jak wiarę przeżywać będą ich dzieci. Jak przekonuje na łamach „National Catholic Register” Joseph Pronechen – dzieci bardzo potrzebują męskich wzorów świętości – wystarczy spojrzeć na przykład ojca św. Jana Pawła II, który modlił się i klęczał do późnych godzin nocnych.

Fot. Pixabay, CC 0

Pilne

PILNE! Komunikat w sprawie rzekomych objawień

Biuro prasowe Archidiecezji Krakowskiej przesłało na naszą redakcyjną skrzynkę mailową ważne ostrzeżenie dotyczące spotkania „Modląc się o pokój na świecie”. Poniżej publikujemy je w całości.

Dlaczego dziś tak mało cudów? Odpowiada O. Jacek Salij

Wiara

Dlaczego dziś tak mało cudów? Odpowiada O. Jacek Salij

Dzisiaj cudy praktycznie się nie zdarzają. Odnoszę wrażenie, że wielu współczesnych katolików cudy żenują. Chętnie uznaliby wiarę w cudy za pozostałość prymitywnego pojmowania świata. Powstrzymuje ich tylko to, że sam Chrystus czynił cudy. Ja sam mam dwa pytania: 1) Obraz Boga, który nie zagrzmiał swoją potęgą wobec nieprawości i zbrodni Oświęcimia, a który ingeruje w sytuacjach dużo mniej poważnych, mnie nie tylko nie przekonuje, ale odstręcza. W tym obrazie nie ma żadnej głębi, takie wyobrażenia o Bogu budzą moje zażenowanie. 2) Być może dzisiaj jakieś cudy nawet się i zdarzają, ale jeśli nawet — to bardzo rzadko. Dawniej cudów było bez porównania więcej. Dlaczego? Najbardziej narzucająca się hipoteza: cudy są wytworem braku krytycyzmu, a więc zjawiskiem raczej subiektywnym.

By Politykstargard [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons

Dr Jerzy Bukowski: Katolicki nokaut

Nie wiem, czy jakiś ośrodek badania opinii publicznej sumuje liczbę uczestników procesji Bożego Ciała, których dziesiątki tysięcy przechodzą co rok przez polskie miasta, miasteczka i wsie, ale z pewnością można mówić o milionach rodaków publicznie oddających cześć Bogu.

Indonezja: Seria ataków na kościoły

Indonezja: Seria ataków na kościoły

Według relacji medialnych, w serii trzech ataków na kościoły w Indonezji zginęło co najmniej dziewięć osób, natomiast kolejne 40 zostało rannych. Do zamachów doszło w niedzielę rano, w zbliżonym czasie. Potwierdziła to policja.

Screenshot Youtube - Salve TV

Kościół

Jak rozpoznać wspólnotę... katolicką?

Jak rozpoznać wspólnotę... katolicką? Czym jest pentekostalizacja kościoła? Czy spadek ilości wiernych powinien nas martwić? Czy to przypadek, że ewangelizacja ma miejsce szczególnie w ruchach charyzmatycznych?

Screenshot Youtube

Wiara

Jak to jest z tym czyśćcem? O. Leon Knabit OSB

Chcę powiedzieć teraz parę słów na temat rzeczywistości, która właściwie tak wprost nie występuje nigdzie w Piśmie świętym i nawet siostrzany Kościół chrześcijański, jakim są prawosławni, nie uznaje jej za prawdziwą. Mianowicie mam na myśli czyściec.

Fot. Fr James Bradley via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

''Rzeczywistość grzechu trzeba brać na poważnie!''

Waszym zadaniem jest dawać odważne świadectwo w dzisiejszym społeczeństwie – powiedział kard. Vincent Nichols na dorocznym spotkaniu z dyrektorami szkół katolickich. Prymas Anglii i Walii zwrócił uwagę na trzy cechy, które powinny charakteryzować szkołę i jej liderów.