Prawda o katolickich lekarzach
Czy Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich ma ręce pełne roboty?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.
Czy Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich ma ręce pełne roboty?
Na czym ma polegać katolickie wychowanie? Czy nie można dać dziecku wolności wyboru religii?
Czy kościół jest żeńsko - katolicki? Gdzie znajduje się w nim miejsce dla mężczyzn? W jaki sposób iść z Panem Bogiem? Jak budować relację z Duchem Świętym? Czym jest Forum Charyzmatyczne?
Ojcowie mają ogromny wpływ na to, jak wiarę przeżywać będą ich dzieci. Jak przekonuje na łamach „National Catholic Register” Joseph Pronechen – dzieci bardzo potrzebują męskich wzorów świętości – wystarczy spojrzeć na przykład ojca św. Jana Pawła II, który modlił się i klęczał do późnych godzin nocnych.
Biuro prasowe Archidiecezji Krakowskiej przesłało na naszą redakcyjną skrzynkę mailową ważne ostrzeżenie dotyczące spotkania „Modląc się o pokój na świecie”. Poniżej publikujemy je w całości.
Dzisiaj cudy praktycznie się nie zdarzają. Odnoszę wrażenie, że wielu współczesnych katolików cudy żenują. Chętnie uznaliby wiarę w cudy za pozostałość prymitywnego pojmowania świata. Powstrzymuje ich tylko to, że sam Chrystus czynił cudy. Ja sam mam dwa pytania: 1) Obraz Boga, który nie zagrzmiał swoją potęgą wobec nieprawości i zbrodni Oświęcimia, a który ingeruje w sytuacjach dużo mniej poważnych, mnie nie tylko nie przekonuje, ale odstręcza. W tym obrazie nie ma żadnej głębi, takie wyobrażenia o Bogu budzą moje zażenowanie. 2) Być może dzisiaj jakieś cudy nawet się i zdarzają, ale jeśli nawet — to bardzo rzadko. Dawniej cudów było bez porównania więcej. Dlaczego? Najbardziej narzucająca się hipoteza: cudy są wytworem braku krytycyzmu, a więc zjawiskiem raczej subiektywnym.
Nie wiem, czy jakiś ośrodek badania opinii publicznej sumuje liczbę uczestników procesji Bożego Ciała, których dziesiątki tysięcy przechodzą co rok przez polskie miasta, miasteczka i wsie, ale z pewnością można mówić o milionach rodaków publicznie oddających cześć Bogu.
Dlaczego diabeł nie nawidzi dusz chrześcijan oraz jaka jest rola Maryi, Matki Bożej w dziele ratowania dusz - odpowiedzi na te pytania udziela ks. Andrzej Trojanowski TChr, egzorcysta. Rejestracja: ks. Sławomir Kostrzewa
Według relacji medialnych, w serii trzech ataków na kościoły w Indonezji zginęło co najmniej dziewięć osób, natomiast kolejne 40 zostało rannych. Do zamachów doszło w niedzielę rano, w zbliżonym czasie. Potwierdziła to policja.
Jak rozpoznać wspólnotę... katolicką? Czym jest pentekostalizacja kościoła? Czy spadek ilości wiernych powinien nas martwić? Czy to przypadek, że ewangelizacja ma miejsce szczególnie w ruchach charyzmatycznych?
'A co jeśli nie żałuję za grzechy?' O. Adam Szustak OP odpowiada
'Bóg tak, Kościół-nie?' Posłuchaj ks. Pawlukiewicza!
Chcę powiedzieć teraz parę słów na temat rzeczywistości, która właściwie tak wprost nie występuje nigdzie w Piśmie świętym i nawet siostrzany Kościół chrześcijański, jakim są prawosławni, nie uznaje jej za prawdziwą. Mianowicie mam na myśli czyściec.
Waszym zadaniem jest dawać odważne świadectwo w dzisiejszym społeczeństwie – powiedział kard. Vincent Nichols na dorocznym spotkaniu z dyrektorami szkół katolickich. Prymas Anglii i Walii zwrócił uwagę na trzy cechy, które powinny charakteryzować szkołę i jej liderów.