Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Niesamowite orędzie Zofii Nosko, które właśnie się wypełnia na naszych oczach

Kościół

Niesamowite orędzie Zofii Nosko, które właśnie się wypełnia na naszych oczach

Znaki przyjścia Chrystusa Pana i końca świata: Fałszywi prorocy. „Pokojowe rozmowy” – narzędziem wojny. Fałszywa nauka zwalczająca Kościół i religię. Nowomoda. Straszny głód i choroby. Anomalie w pogodzie. Prześladowanie chrześcijan. Fałszywi prorocy. Odrzucanie Różańca. Lekceważenie Chrystusa Euchary­stycznego w kościołach. Tabernakula spychane na boczne ołtarze! Upadek zakonów. Sąd Boży. Czuwajcie i módlcie się!

fot. pixabay.com

Tylko u nas

Matka Kurka dla Fronda.pl: Katoliccy terroryści

Posłanka PiS, Jolanta Szczypińska, trafiła na pierwsze strony portali internetowych z powodu wpisu, który przeczytałem 12 razy i nie znalazłam tam absolutnie nic z tego, co opisały „liberalne” media. Posłanka, jako osoba wierząca, jednym zdaniem odniosła się do zdjęcia, gdzie widzimy zrujnowane domostwo, powalone drzewa i słupy energetyczne, a na ich tle stał duży krzyż zachowany w całości. Co się znalazło w tym zdaniu? Zacytuje dosłownie, z oryginalną pisownią, żeby nie było żadnych wątpliwości:

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

G. K. Chesterton: Dlaczego jestem katolikiem

Odkryłem, że kwestia, czy pozostać przy wierze protestanckiej, w ogóle już nie istnieje. Istniała po prostu kwestia, czy pozostać przy protestanckiej niezgodzie. Stwierdziłem, ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu, że bardzo liczni liberałowie wciąż ochoczo sieją protestancką niezgodę, choć dawno już stracili protestancką wiarę.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Lefebryści chcą pojednania z Watykanem

Data pojednania lefebrystów ze Stolicą Apostolską nie została jeszcze ustalona, atmosfera dialogu jest jednak bardzo dobra – oświadczył abp Guido Pozzo, który z ramienia Watykanu jest odpowiedzialny za relacje z Bractwem św. Piusa X. W wywiadzie dla agencji Rome Reports zaznaczył, że kolejny krok należy teraz do samych lefebrystów. „Pojednanie nastąpi, kiedy bp Fellay formalnie uzna deklarację doktrynalną zaprezentowaną mu przez Stolicę Apostolską. Jest to też niezbędny warunek ich instytucjonalnej regulacji w postaci prefektury personalnej” – powiedział sekretarz Papieskiej Komisji Ecclesia Dei.

Fot. Pixabay, CC0 / UP9 via Wikipedia, CC 3.0

Kościół

Zbiórka różańców dla Ukrainy - dołącz do akcji!

Zespół Pomocy Kościołowi na Wschodzie zachęca Polaków do przekazywania różańców, które trafią do mieszkańców Donbasu i walczących na tamtejszym froncie żołnierzy ukraińskich. Ogólnopolska akcja jest odpowiedzią na prośbę Ukraińców z terenów objętych działaniami wojennymi.

Fot. Domena publiczna

Kościół

Dlaczego św. Augustyn NIGDY się nie spowiadał?

Wielu czytelnikom wyda się to nieprawdopodobne... A jednak! Augustyn, święty i doktor Kościoła, nigdy się nie spowiadał. Co więcej, po swoim nawróceniu i przyjęciu chrztu, błagał zapewne Boga, by ten uchronił go od konieczności przystąpienia do sakramentu pokuty. A dobry Bóg wysłuchał Augustyna, gdyż miła Mu była taka modlitwa... Jak to możliwe, skoro dziś ideałem pobożności wydaje się być częsta, nawet cotygodniowa spowiedź?!

Fot. Nabokov via Wikipedia, CC 0 / Mike Vondran via Flickr CC BY 2.0

Kościół

Ten cud nawrócił nawet masona...

Znany badacz cudownych uzdrowień w Lourdes, prof. medycyny Auguste Vallet twierdzi, że "medycyna nie zna takiej choroby, z której w Lourdes nie dokonałoby się w niewytłumaczalny dla nauki sposób, dobrze udokumentowane cudowne uzdrowienie".

Screenshot / Youtube

Kościół

Papież: Nie bądźmy chrześcijanami 'fasadowymi'!

Do tego, by nie obrażać drugiego, nie patrzeć pożądliwym wzrokiem na kobietę bliźniego i nie przysięgać, zachęcał Papież wiernych zebranych na Placu św. Piotra. W rozważaniu poprzedzającym modlitwę „Anioł Pański” nawiązał do czytanej w niedzielę 12 lutego Ewangelii, stanowiącą dalszą część „Kazania na Górze”. Pan Jezus pragnie pomóc tym, którzy Go słuchają, w lepszym zrozumieniu Prawa Mojżeszowego.