Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Waldemar Krajewski (fot.Archiwum autora)

Waldemar Krajewski: „Byłem uzależniony od alkoholu, dopóki nie „upiłem” się Jezusem”

Jest Pan terapeutą, coachem osobistym i kierownikiem duchowym. Jednak Pana praca nie jest osadzona tylko na teoretycznej wiedzy, ale osobistym przeżyciu zmagania z własnym nałogiem i doświadczenia ogromu Bożej miłości, która nie pozwoliła Panu stoczyć się na dno, a potem zmotywowała, aby „nie kryć jej pod korcem”, ale dzielić się nią z innymi. Jak zaczęło się Pana uzależnienie?

Kiko Arguello (fot. http://www.camminoneocatecumenale.it)

Kościół

Kiko Arguello: „Jeśli ty dziś odwracasz się od Chrystusa i wybierasz innych bożków, zostaniesz bez Chrystusa i stracisz wszystko”

„Jako młody mężczyzna nie miałem pojęcia, po co w ogóle żyję. Jaki sens ma moje życie? Jaki sens ma cierpienie? Dlaczego dotyka nas tyle zła? […] Skąd się w ogóle wziąłem? Oczywiście, urodziła mnie moja matka, ale mnie nurtowało pytanie, skąd na Ziemi pojawił się człowiek? I po co? Przestałem widzieć w życiu sens” – to zdanie wypowiedział w jednym z wywiadów Kiko Arguello – założyciel Drogi Neokatechumenalnej skupiającej dzisiaj miliony osób na całym świcie w dziele nowej ewangelizacji. Co się stało, że przeszedł od ateizmu do „szaleństwa” wiary?

Fot. Wikimedia Commons

Więziony w Iranie chrześcijanie odzyskali wolność

Jak informuje Open Doors społeczność międzynarodowa ciągle wywiera nacisk na Iran, aby prawa człowieka zaczęły być respektowane przez świat polityczny i społeczeństwo. Liczba przeciwników politycznych jest w dalszym ciągu znaczna. Do więźniów sumienia zalicza się również ponad 40 chrześcijan, którzy są imiennie znani Open Doors. Na samym początku pierwszej przemowy nowego prezydenta Hassana Rouhani przed walnym zgromadzeniem Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, na krótko przed zakończeniem kary, zwolniono z więzienia dwie chrześcijanki: Mitra Rahmati i Maryam Jalili. Ambasador Stanów Zjednoczonych przy ONZ, Samantha Power, poparła uwolnienia, mówiąc:

Kard. Kazimierz Nycz (fot. Wikipedia)

Kościół

Kard. Kazimierz Nycz zabiera głos ws. profanacji krzyża w CSW!

W związku z kontrowersyjną wystawą w Centrum Sztuki Współczesnej, w ramach której został sprofanowany Krzyż, znak Męki i Śmierci Chrystusa dla chrześcijan, a równocześnie ogólnoludzki symbol godności człowieka, Kuria Metropolitalna Warszawska wyraża głębokie ubolewanie z powodu tak drastycznego przekroczenia granic artystycznego wyrazu i elementarnych norm etycznych.

Krzyż (fot. Wikipedia)

Kopulacja z krucyfiksem w Centrum Sztuki Współczesnej

Na bulwersujący eksponat, jaki można zobaczyć w Centrum Sztuki Współczesnej jako pierwszy zwrócił uwagę portal Prawy.pl. W salach Zamku Ujazdowskiego można obecnie oglądać wystawę sztuki nowoczesnej „British British Polish Polish: Sztuka krańców Europy, długie lata 90. i dziś”.

fot.profzucker/Flickr

Kościół

Czy Jezus nakazuje nam się lękać?

Podobno niektórych niepokoi, że ludzie po przeczytaniu np. czasopisma „Egzorcysta” z lekiem biegną do kościoła, zaniepokojeni, że może im potrzebne jest wyzwolenie. Czy taki „lęk” jest rzeczywiście przeciwny słowom „Jezusa” - „nie lękajcie się”?