Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr/Wikipedia)

Kościół

Franciszek zawierzył świat Matce Bożej Fatimskiej

W liturgii na Placu św. Piotra uczestniczyło ponad 100 tys. pielgrzymów z całego świata. Ojciec Święty sprawował ją w obecności oryginalnej figury Matki Bożej z Fatimy, która specjalnie z tej okazji została przywieziona z Portugalii do Rzymu.Ukazując różne wydarzenia z życia Maryi Franciszek mówił w homilii o tym, że Bóg nas zaskakuje, żąda od nas wierności i przede wszystkim jest naszą siłą.„Bóg nas zawsze zaskakuje, łamie nasze schematy, wywraca nasze plany i mówi: zaufaj mi, nie lękaj się, pozwól się zadziwić, przekrocz siebie i pójdź za Mną! Spytajmy się dziś, czy boimy się tego, czego Bóg mógłby od nas zażądać, czy boimy się tego, czego żąda ode mnie? Czy pozwalam się Bogu zaskoczyć tak, jak to uczyniła Maryja, czy też zamykam się w moich zabezpieczeniach: materialnych, intelektualnych, ideologicznych, w zabezpieczeniach moich planów? Czy naprawdę pozwalam Bogu wejść w moje życie?” – pytał Ojciec Święty. Franciszek zauważył, że Bóg nas zaskakuje swoją miłością, ale żąda od nas wie

Papież Franciszek (fot. Casa Rosada/Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża

Papież odprawił poranną Mszę w kaplicy Domu św. Marty. W homilii nawiązał do opisanego w Ewangelii zmieszania uczniów Jezusa słyszących, że zostanie On „wydany w ręce ludzi”. Jak zaznaczył, jest to znamienna postawa zabobonnego lęku przed nieznanym niebezpieczeństwem, „o którym lepiej zamilczeć”, albo nawet „lepiej go nie rozumieć, niż zrozumieć prawdę”. A przecież chodzi o prawdę Krzyża, bez którego nie ma zbawienia. Ta prawda przestrasza nas nawet w dziele ewangelizacji - tłumaczył Ojciec Święty. „Każdy z nas może pomyśleć: «A co ze mną będzie? Jaki będzie mój krzyż?». Tego nie wiemy. Nie wiemy, a jednak przyjdzie. Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża, gdy ten nadejdzie. Bo taka jest prawda, że to nas przestrasza. A przecież pójście za Jezusem właśnie tam wiedzie. Przypominają mi się ostatnie słowa, jakie Jezus wypowiedział do Piotra nad Jeziorem Tyberiadzkim po owej pontyfikalnej koronacji: «Czy Mnie miłujesz? Paś baranki Moje!». Te ostatnie słowa brzmiały: «P

Pomnik Jezusa Chrystusa (fot. archiwum fronda.pl)

Rzeźbiarz chce zamienić warszawski blok w gigantyczny pomnik Jezusa

Na dachu wieżowca, znajdującego się na rogu ulic Kondratowicza i Chodeckiej, stanie pięciometrowa głowa Chrystusa. Z obu stron budynku będą przyczepione ręce, zaś na elewacji zostaną wymalowane szaty - informuje portal Wiadomosci24.pl. Rzeźba oczywiście byłaby podświetlana nocą. Nie będzie to jednak najwyższy Jezus świata - całość ma być niższa od pomnika w Świebodzinie o 6 metrów.

Patrycja Hurlak (fot. Tomasz Żukowski/Agencja BEW)

Nawrócona wiedźma z Klanu. "Za prezenty od złego trzeba słono płacić"

W przyszłym tygodniu odbędzie się premiera książki „Nawrócona wiedźma”. Jej autorkę, Patrycję Hurlak telewidzowie kojarzą przede wszystkim z ról w takich serialach, jak „Klan”, „Pierwsza miłość”, „Blondynka” czy „Na Wspólnej”. W niewielkich rozmiarów wywiadzie-rzece, który ukazuje się nakładem wydawnictwa Unitas artystka dzieli się z czytelnikiem świadectwem swojego życia. Jej historię z powodzeniem można by potraktować jako gotowy scenariusz filmowy. Do tego zresztą namawiała aktorkę Ilona Łepkowska. „Zamiast scenariusza, dostajemy do ręki, póki co, niezwykły wywiad, świadectwo religijnego nawrócenia” - pisze scenarzystka i producentka.

fot. lumix2004/sxc.hu

Przyjechał do Sokółki z nowotworem, wrócił uzdrowiony. Kolejny cud w Sokółce?

U pana Stanisława Kumy w 2012 roku wykryto nowotwór wątroby i węzłów chłonnych. Lekarze orzekli, że mężczyzna nie ma już szans na wyleczenie. Jak sam mówi, pozostała mu tylko modlitwa o cud uzdrowienia. Za sugestią ks. Zbigniewa Gołębiewskiego, z jego szwedzkiej parafii postanowił przyjechać do Sokółki. Już w czasie pobytu w Sokółce poczuł, że w jego organizmie zaczynają zachodzić jakieś zmiany. W kościele św. Antoniego Padewskiego w którym przechowywana jest Cudowna Hostia przystąpił do spowiedzi, uczestniczył we Mszy św. oraz w adoracji Najświętszego Sakramentu. – To była najpiękniejsza adoracja w moim życiu, mogłem teraz umrzeć lub żyć, nie miało to dla mnie żadnego znaczenia. Byłem szczęśliwy – mówi pan Stanisław.

Exodus XXI wieku (fot buaibuai/Flickr)

Exodus XXI wieku: 300 mln chrześcijan zagrożonych!

W sumie prześladowaniami i dyskryminacją jest zagrożonych ponad 300 mln chrześcijan – powiedział kard. Tauran. Przyznał on zarazem, że nigdy dotąd tak dużo nie mówiło się w mediach o wolności religijnej. Wynika to z wielkiego powrotu kwestii Boga. W pewnej mierze jest to zasługa islamu, którego wyznawcy są w Europie coraz bardziej widoczni. Niektóre zachowania wyznawców tej religii budzą jednak lęk, zwłaszcza w człowieku zsekularyzowanym – przyznał watykański purpurat. „Czytając w tych dniach dzienniki i dowiadując się o nadużyciach, których ofiarą padają nasi bracia katolicy, zabijani bądź deportowani wyłącznie ze względu swą wiarę, lepiej możemy zrozumieć, jak bardzo aktualna jest kwestia wolności religijnej – powiedział kard. Tauran. – Przykro jest to powiedzieć, jednak to właśnie chrześcijanie cierpią dziś z powodu naruszania tej wolności. Prześladowania nie zawsze są brutalne. Często są podstępne, zwłaszcza w krajach zachodnich. W kulturze, obyczajach czy prawie, które urzeczowiaj

No Gay (fot. Flickr)

Były lider gejowskiego ruchu: Dzięki Jezusowi odkryłem prawdę o homoseksualizmie!

Michael Glatze był redaktorem gejowskiego magazynu dla młodych mężczyzn. Po 16. latach życia jako homoseksualista, nawrócił się. – Stało się dla mnie jasne, (…) że homoseksualizm uniemożliwia nam odkrycie prawdziwego siebie wewnątrz – mówi Glatze. – Jezus Chrystus nieustannie zaleca nam, abyśmy nie ufali nikomu innemu oprócz Niego. Zrobiłem to, co powiedział Jezus, wiedząc, że Królestwo Boże jest w sercu i umyśle każdego człowieka. To, co odkryłem, czego dowiedziałem się o homoseksualizmie było szokujące – opowiada. Jego zdaniem „homoseksualizm niszczy wrażliwe umysły młodych ludzi i sieje zamieszanie w ich seksualnym rozwoju”.

Natalia Podosek (fot. archiwum Autora)

Żywy Bóg czy kamienie na szczęście?

Oczywiście, żartuję. Ale obawiam się, że całe tłumy ludzi z kraju, w którym chrześcijaństwo ma ponad tysiącletnią historię, biorą te rzeczy całkiem na serio. Mało tego – te komunikaty krzyczą z ekranu telewizyjnego i kioskowych wystaw. Najświeższe „informacje” o ametyście zdobyłam dzisiaj patrząc na wystawę kiosku – „Energia kamieni” brzmiał tytuł, a pod spodem „rzetelne” wyliczenie „korzyści” płynących z jego noszenia. Co do kopniaka „na szczęście” to trudno byłoby mi już zliczyć , ile razy słyszałam o jego „skuteczności” od uczęszczających co niedziele na Eucharystię katolików. Pierścień Atlantów (ponoć przynoszący szczęście i dobrobyt) co chwile błyska mi przed oczami w autokarze, sklepie, kościele… W większości (jeśli nie we wszystkich) kobiecych magazynach można przeczytać o tym, co przyniesie kolejny tydzień, miesiąc, rok – w zależności od tego pod jakim znakiem zodiaku jesteś urodzony. W czasie ostatniej wakacyjnej podróży mogłam napatrzeć się na stragany uginające się od słonik

Chrystus Pantokrator (fot.Andreas Wahra/Wikipedia)

UE po raz kolejny nie życzy sobie Chrystusa na monetach euro

Zdaniem dygnitarzy UE obecność Chrystusa Pantokratora z kościoła San Martí w wiosce La Cortinada naruszałaby „zasadę neutralności w dziedzinie wierzeń religijnych”. W 2012 r. w podobnej sytuacji znalazła się Słowacja, jednak nie ugięła się pod naciskiem Komisji Europejskiej. To głównie Francja i Grecja domagały się, aby z projektu tamtejszych euro zniknęły insygnia chrześcijańskie, przygotowane na 1150. rocznicę przybycia religii do Państwa Wielkomorawskiego. Dzięki bezkompromisowej postawie słowackich władz, na nominale 2 euro znaleźli się więc święci: Cyryl i Metody w aureolach oraz krzyż.