Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Papież Franciszek (fot. gaudiumpress/Flickr.

Kościół

Papież Franciszek: "my już na co dzień żyjemy w czasach ostatecznych"

Ostatnie godziny w roku przypominają nam, że my już na co dzień żyjemy w czasach ostatecznych. Wraz z przyjściem Chrystusa na świat czas się wypełnił, nie będzie już żadnego nowego objawienia – mówił o tym Papież Franciszek na nieszporach uroczystości Świętej Bożej Rodzicielki Maryi z adoracją eucharystyczną i dziękczynnym Te Deum za miniony rok. Przy tej okazji Ojciec Święty zachęcił zgromadzonych do rocznego rachunku sumienia: „Kiedy dobiega końca rok 2013, zbieramy w jedno przeżyte dni, tygodnie, miesiące, aby wszystko oddać Panu – powiedział Papież. – I zapytajmy się: jak przeżyliśmy czas, jaki On nam dał? Czy użyliśmy go przede wszystkim dla siebie, dla własnej korzyści, czy też umieliśmy go poświęcić także dla innych? A Bóg? Ile czasu zarezerwowaliśmy, aby «przebywać z Nim» w modlitwie, w milczeniu? Dziś wieczorem kończymy Rok Pański 2013, dziękując i prosząc o przebaczenie. Dziękujemy za wszystkie dobrodziejstwa, jakimi obdarzył nas Bóg, a zwłaszcza za Jego cierpliwość i wiernoś

fot. Adam Pawłowski Facebook

Kościół

Ewangelizacja pod klubem go-go

Przyciągnął ksiądz uwagę mediów swoim wpisem na blogu o ewangelizacji pod klubami go-go. Podejrzewam, że to na zasadzie - jak mowa o seksie i Kościele to ludzie lubią czytać. A ja się cieszę, bo jest szansa, by powiedział Ksiądz o swoim pomyśle docierania do ludzi z Dobrą Nowiną.

Fot. Mercu/Flickr

Chrystus jest dla Amerykanów najważniejszy!

Poprzez analizę angielskojęzycznej Wikipedii badacze ustalili ranking najważniejszych postaci historii. Na pierwszym miejscu znalazł się Jezus Chrystus, a za Nim: Napoleon Bonaparte, Wiliam Shakespeare i Mahomet. Kolejne miejsca zajęli: Abraham Lincoln, Jerzy Waszyngton, Adolf Hitler, Arystoteles, Aleksander Wielki i Tomasz Jefferson.

fot.cruxbrasil/sxc.hu

Świadectwo: „Brałem marihuanę, wąchałem gaz od zapalniczki i kleje…”

Kiedy pytam dzisiaj samego siebie, dlaczego wpadłem w narkotyki, to do końca nie znam na to odpowiedzi, jednak myślę, że duży wpływ miała moja rodzina, w której się wychowałem. Kiedy miałem siedem lat to ojciec wyprowadził się z domu, bo miał problem z alkoholem i praktycznie go nie znałem. Myślę, że brak miłości w domu popycha do tego, aby szukać jej poza nim. I w końcu ląduje się na ulicy. Ja jestem z Tychów, a tam są właściwie same bloki, mieszanka ludzi z różnych terenów Polski, więc miejsce jest nieciekawe. Jak szedłem do Pierwszej Komunii Św. to już regularnie paliłem fajki.

Fot. Fragment książki "A Different Kind of Cell The Story of a Murderer Who Became a Monk". W. Paul Jones/eerdmans.com

Od mordercy do zakonnika. „Nikt nie jest poza przebaczającym miłosierdziem Boga”

W 1983 roku w Centrum Medycznym dla Więźniów Federalnych w specjalnym bloku więziennym zapewniającym wszelkie środki bezpieczeństwa został osadzony Clayton Anthony Fountain – człowiek oskarżony o morderstwo pięciu osób. Amerykańskie dzienniki opublikowały artykuły przedstawiające Claytona jako „wyjątkowo beznadziejny przypadek” i okrutnego mordercę, który po kolejnych miejscach aresztowania w końcu trafił do odpowiedniego dla niego miejsca. Jednak okazało się, że tam, gdzie większość osób widziała koniec jego historii, tak naprawdę zaczął się początek. Niesamowitą drogę jego wewnętrznej przemiany opisał Paul Jones – mnich, który towarzysząc mu na drodze nawrócenia zadziergnął z nim nić przyjaźni.

Niszczenie pogańskiego bożka przez św. Katarzynę (fot. VillaTatti/Flickr

Kościół

Nie wolno składać ofiar pogańskim bożkom

Święta Katarzyna uznała, że Jezus przewyższa ją bogactwem, pięknością i mądrością i przylgnęła do Niego całym sercem. Jest wzorem Oblubienicy Jezusa, która nie chciała Go zdradzić pod żadnym pretekstem. Wówczas, podczas prześladowań za czasów rzymskich cesarzy Dioklecjana i Maksymiana, żądano od chrześcijan rzeczy, które z pozoru wydają się być błahe, na przykład „jedynie” uczestniczenia w pogańskim obrzędzie w świątyni. Święta Katarzyna, podobnie jak wielu innych pierwszy męczenników jest świętą na nasze czasy, ponieważ także i dzisiaj wielu z nas zachęcanych jest do pozornie małych gestów, które jednak dla naszej wierności Bogu są czymś dużym. Dzisiaj często jest tak, że choć nie jesteśmy w sytuacji obrony życia, godzimy się na kompromisy niedopuszczalne dla pierwszych chrześcijan, którzy szli na śmierć w imię wierności Panu Bogu.

fot. Pałac Kultury i Nauki (fot, Agencja BEW), Jezus Chrystus (fronda)

Lewica chce ubarwić Pałac Kultury tęczą, my natomiast napisem: "Nie przyszedłem potępić, przyszedłem Zbawić"(Jezus Chrystus)

Warszawskie Forum Lewicy w liście do Pani Prezydent Miasta Warszawy, Hanny Gronkiewicz-Waltz pisze: "Tęcza to obraz jedności, to również radość, nadzieja i piękno, które zawiera wszystkie pozytywne myśli i przesłania. Tęcza to obraz Boga, tolerancji i szczęścia, to wreszcie obraz społeczeństwa jako całości, a nie społeczeństwa zbudowanego na awanturach, burdach i podziałach". I kończą swój apel słowami: „Udowodnijmy zatem, że nie ma naszego przyzwolenia na tego typu zachowania i podświetlmy PKiN w kolorach Tęczy, dając tym samym do zrozumienia, że nie może być mowy o żadnych negocjacjach z narodowymi terrorystami, a już niedługo wspólnie odbudujmy Tęczę na pl. Zbawiciela".