Tag

Tag: homoseksualizm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem homoseksualizm.

Biedroń: Homoseksualiści adoptują dzieci w Polsce

Kościół

Biedroń: Homoseksualiści adoptują dzieci w Polsce

Biedroń twierdzi, że kwestia adopcji dzieci przez pary homoseksualne jest "używana w Polsce w formie straszaka". - Jeśli zapytam o adopcję dzieci, to duża część społeczeństwa powie: „nie, nie możemy pozwolić tym wychowywać dzieci". A sytuacja wygląda tak, że czy tego chcemy, czy nie chcemy jako społeczeństwo, to ci "zboczeńcy" już wychowują dzieci - mówi Biedroń.Poseł Ruchu Palikota zaznacza też, że gdyby w trakcie procesu adopcyjnego, pracownik opieki społecznej nie wystawił pozytywnej opinii ze względu na orientację seksualną rodziców, to złamałby prawo. - Jeśli w procesie adopcyjnym nie podpisałby takiej zgody, to jest to zwyczajna dyskryminacja, naruszenie polskiego i unijnego prawa. Nie można dyskryminować ze względu na orientację seksualną, również w procesie adopcyjnym - podkreśla.- Gwarantuję, że gdybym chciał adoptować dziecko, to mogę to zrobić bez żadnego problemu. Nie muszę przechodzić całej procedury, jestem w stanie mieć to dziecko w inny sposób, zresztą bardziej naturaln

Międzyreligijnie  przeciw homo-małżeństwom

Rodzina

Międzyreligijnie przeciw homo-małżeństwom

- Zastanawiam się, czy w sprawie obrony świętości małżeństwa i życia ludzkiego nie powinniśmy szukać większego poparcia wśród chrześcijan innych wyznań i ludzi innych religii – mówił do biskupów nuncjusz apostolski.

Nalaskowski: To nie orzeł, zrozumiano?!

Nalaskowski: To nie orzeł, zrozumiano?!

Wszyscy znamy wierszyk dialogowy „Kto ty jesteś? Polak mały. Jaki znak twój? Orzeł biały.”. Oto śpieszę donieść, że mniej więcej od dekady nie mamy w naszym godle orła, ale bielika czyli podgatunek jastrzębiowatych. Tak. Wszyscy, którzy się uczyli nazwy „orzeł bielik” muszą o niej zapomnieć. Nie ma takiego orła! Jest po prostu bielik. Czyli mamy w godle jastrzębia. Ale jak to zrymować z „Polak mały”? Taką decyzję podjęli systematycy ornitologiczni. I po ich decyzji bielik nie jest orłem. Może godło uratuje nam orzeł rybołów? Nic z tego. Jest teraz pewnie bliżej rybitwy. Też mu zabrali nazwę orzeł. Uznano bowiem, że orłami będą tylko te ptaki, które maja opierzone skoki, czyli „łydki”. Bielik nie ma, zatem won z salonu orłów. Rybołów to samo. Do mew i wróbli.

Gowin: Tu stoję, inaczej nie mogę

Gowin: Tu stoję, inaczej nie mogę

Minister Gowin wprost stwierdza, że nie widzi powodu, dla którego miałby wspierać złe, ideologiczne i sprzeczne z polską konstytucją projekty PO dotyczące uprawnień małżeńskich dla par gejowskich. Jego zdaniem nie ma powodów, by uznawać, że w rządzie jest miejsce tylko dla poglądów lewicowych. - A czy ministrowie, którzy promują rozwiązania progejowskie, wyłączają swoje przekonania? Chyba że są poglądy równe i równiejsze. Jak ktoś ma lewicowe, to jest bezstronnym urzędnikiem, a jak jest, nie daj Boże, chrześcijaninem, to wara mu od stanowisk rządowych... - tłumaczy dziennikarce „GW”.

Czy Jezus był gejem – zastanawia anglikański duchowny

Kościół

Czy Jezus był gejem – zastanawia anglikański duchowny

Tej opinii Paul Oestreicher nie formułuje wprost. W tekście na łamach dziennika „The Guardian” raczej raczej stawia pytania, kwestionuje dotychczas przyjmowane założenia. I bawi się słowem, wskazując, że romans z Marią Magdaleną jest mitem, i że o wiele więcej możliwości poszukiwań dotyczących seksualności Chrystusa daje chrześcijanom obraz relacji między św. Janem a Jezusem. Intymność, jaka ich łączy, może sugerować, że Jezus był homoseksualistą – sugeruje duchowny, by chwilę potem wskazać, że wcale tak być nie musi.

Ks. Kowalczyk SJ: Orwell nad Wisłą, czyli myślozbrodnia profesora Nalaskowskiego

Ks. Kowalczyk SJ: Orwell nad Wisłą, czyli myślozbrodnia profesora Nalaskowskiego

Ideę myślozbrodni twórczo podjęły środowiska aktywistów gejowskich, których poglądy przypominają idee z Ministerstwa Miłości Orwella. Czujni geje w naszym biednym kraju wykryli właśnie myślozbrodniarza. Okazał się nim prof. Aleksander Nalaskowski z Uniwersytetu Mikołaja w Toruniu. Ów myślozbrodniarz nie tylko pomyślał, ale nawet głośno powiedział rzecz straszną: „Rodzice homoseksualni, tworzący dom dziecka, nie są w stanie przekazać dziecku w procesie wychowania, właściwego wymiaru życia seksualnego człowieka. Ten wymiar będzie zawsze wymiarem spaczonym, wymiarem chorym. Tak jak homoseksualizm jest chory, choć Organizacja Zdrowia uznała, że nie jest”. Myślozbrodniarz został podany do sądu. Sędziowie są w Polsce różni, ale można przypuszczać, że nie brakuje takich, którzy chętnie by profesora myślozbrodniarza skazali.

Terlikowski: Żakowski, czyli Wielki Gejozytor

Terlikowski: Żakowski, czyli Wielki Gejozytor

Nie milkną emocje związane z profesorem Aleksandrem Nalaskowski, który został pozwany przed sąd za stwierdzenie, że homoseksualizm jest chory. Wyjaśnień od Polskiej Akademii Nauk w sprawie profesora zaczął domagać się Jacek Żakowski, który uznał, że naukowiec nie ma prawa głosić poglądów sprzecznych z powszechnie przyjętym konsensusem. Dziennikarz uznał nawet, że opinia profesora, który uznał, że homoseksualizm zmusza do postawienia pytania o instytucje naukowe: czy wierzą bardziej w konsensus naukowy, czy raczej w wiarę, nie związaną z nauką...

R. Buttiglione broni decyzji kard. Schonborna w sprawie wyboru homoseksualisty do rady parafialnej

Kościół

R. Buttiglione broni decyzji kard. Schonborna w sprawie wyboru homoseksualisty do rady parafialnej

Po wyborach do rad parafialnych w Austrii, które odbyły się 18 marca br., do rady w Stützenhofen został wybrany przez 80 proc. wiernych żyjący w związku partnerskim aktywny homoseksualista, 26-letni Florian Stangl. Jego wybór zakwestionował proboszcz parafii ks. Gerhard Swierzek. Po jego decyzji interweniował osobiście arcybiskup Wiednia. Kard. Schönborn spotkał się ze Stanglem i jego partnerem. Po długiej rozmowie i wspólnej modlitwie zatwierdził jego wybór do rady parafialnej. Po decyzji kardynała, ks. Swierzek poprosił go o przeniesienie. Z drugiej strony wyraził gotowość do dalszej opieki nad dwoma innymi parafiami, którymi się dotychczas zajmował. „Życie w grzechu nie może stać się normą“ – powiedział ks. Swierzek i wyraził żal, że jak dotychczas kardynał nie znalazł dla niego czasu na rozmowę.

Kardynał lekceważy nauczanie Kościoła, ksiądz odchodzi z parafii

Kościół

Kardynał lekceważy nauczanie Kościoła, ksiądz odchodzi z parafii

Ojciec Swierzek zapowiedział, że nie będzie sprawował mszy świętej w tej parafii. Duchowny podkreślił także, że jest zasmucony faktem, że kardynał Schönborn spotkał się z Florian Stangl, aktywnym homoseksualistą i jego partnerem, ale nie znalazł czasu, by o całej sytuacji porozmawiać z samym proboszczem. Z tych powodów duchowny zdecydował się poprosić o przeniesienie. - Mam kapłańskie sumienie i szanuje prawo Boże i kościelne – podkreślił duchowny.

Terlikowski: Homofob, czyli wróg postępu

Terlikowski: Homofob, czyli wróg postępu

Stary dowcip głosił, że antysemitą nie jest ten, kto nie lubi Żydów, ale ten, kogo nie lubią Żydzi. I teraz, przy okazji sprawy Janusza Palikota, można powiedzieć to samo o homofobach. Homofobem nie jest bowiem ten, kto nie lubi lobby gejowskiego (bo w istocie o to chodzi w tym terminie), ale ten, kogo nie lubi lobby gejowskie i szerzej cały obóz nowej lewicy. Osobiste poglądy, stosunek do osób homoseksualnych, troska o ich dobro czy godność nie ma przy tym najmniejszego znaczenia.

Radom: umorzono postępowanie w sprawie rzekomego zniesławienia osób homoseksualnych

Radom: umorzono postępowanie w sprawie rzekomego zniesławienia osób homoseksualnych

- Cieszę się z postanowienia sądu apelacyjnego w Radomiu o umorzeniu postępowania karnego wobec mnie, wniesionego przez oskarżyciela prywatnego, o rzekome zniesławienie osób homoseksualnych - powiedział Sławomir Adamiec. - Od początku czułem się osobom pokrzywdzoną, ponieważ formułowano wobec mnie szereg niesprawiedliwych ocen, zarzucając mi homofobiczne i nietolerancyjne postępowanie. Żądano nawet usunięcia mnie z pracy, grożono pikietami pod domem. Sąd uzasadnił, że nie obraziłem nikogo, krytykując obecność "Żywej Biblioteki" w radomskiej Resursie. Mam nadzieję, że po postanowieniu sądu zwykli ludzie i osoby publiczne, nie będą się bały wypowiadać krytycznych opinii na temat wszystkiego co stoi w sprzeczności z prawem naturalnym. Dziękuję również mojej rodzinie i wszystkim osobom, które wspierały mnie w tych trudnych dla mnie miesiącach walki o prawdę - dodał.

Czy islam dopuszcza homoseksualizm?

Kościół

Czy islam dopuszcza homoseksualizm?

Ich zdaniem potępianie homoseksualistów przez ulemów (teologów islamskich – red.) i innych muzułmanów reprezentujących główny nurt, świadczy o ich ograniczonym zrozumieniu islamu.

Rosja: karanie za propagowanie homoseksualizmu

Rosja: karanie za propagowanie homoseksualizmu

Projekt ustawy o odpowiedzialności administracyjnej za propagandę homoseksualizmu na terytorium Federacji Rosyjskiej złożyli deputowani do Dumy Państwowej z obwodu Nowosybirskiego. Po wyrażeniu dezaprobaty dla propagandy gejowskiej przez patriarchat moskiewski, to kolejna tego typu kontestacja, tym razem ze strony polityków.