Tag

Tag: gender

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gender.

Feministki (fot. archiwum fronda.pl)

Feministki donoszą na Kościół: Brał dotacje na gender

"Biskupi i księża Kościoła katolickiego od dłuższego czasu prowadzą nagonkę na szkoły i przedszkola realizujące politykę równości płci. Jak się okazuje instytucjom katolickim nie przeszkadza to wnioskować i wydawać dotacje unijne, w które wpisany jest obowiązek wdrażania zasady równości płci, czyli gender mainstreaming" - powiedziała w rozmowie z Dziennik.pl Joanna Piotrowska, szefowa Feminoteki.

Ks. Marek Dziewiecki (fot. archiwum)

Kościół

Ks. Marek Dziewiecki dla Fronda.pl: Feministki demaskują ideologię gender

Przedstawicielki Fundacji Feminoteka dokonały swoich obliczeń co do wysokości dotacji unijnych, jakie według nich Kościół Katolicki otrzymał na projekty, które powinny wspierać równość płci. Zażądały też, by Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła, czy dotacje zostały wydane przez Kościół zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej. Wanda Nowicka, która jest wicemarszałkiem sejmu - potwierdzała, że parlamentarzyści złożą wniosek do NIK o skontrolowanie tych wydatków.

Fot. personalfx/sxc.hu

Gabriele Kuby: gender to walka kobiet przeciwko mężczyznom

Podczas konferencji pt. "Gender ochroń swoje dziecko”, która odbyła się w Miejskim Ośrodku Kultury Piastowie, jej gość Pani Gabriele Kuby mówiła, że "to już nie książę ratuje księżniczkę, tylko księżniczka księcia. Czy jestem chłopcem czy dziewczynką, płeć mnie nie ogranicza. Gender to tak naprawdę walka kobiet przeciwko mężczyznom i to walka bardzo aktywna. To jest głębokie powstanie przeciwko męskości i kobiecości". Jako przykład Kuby podaje przykład piosenki jaką śpiewa się w polskim tzw. równościowym przedszkole: "gram z kim chcę grać, bawię się w co chcę i płeć mnie nie ogranicza, czy jestem chłopcem czy dziewczynką, płeć mnie nie ogranicza”.

Katarzyna Bratkowska (fot.Mariusz Gaczyński/East News)

Ks. prof. Bortkiewicz: Bratkowska demonstruje ogromną siłę autodestrukcji

"Pierwsze wrażenie, jakie się rodzi to bezgraniczne współczucie dla dramatu kobiety, która demonstruje ogromną siłę autodestrukcji; bo to, co wypowiada to wyraz totalnej autodestrukcji. To sytuacja człowieka tragicznego, w obliczu, którego pozostaje modlitwa. Wiele osób deklarowało i deklaruje modlitwę w intencji tej kobiety, choć ona sama gest wiary i wsparcia chrześcijańskiego odrzuca. Jeszcze raz podkreślam to ogromna tragedia człowieka opętanego, złego i nie waham się użyć tego słowa, a jednocześnie ogromna wola wsparcia tej kobiety i jej tragedii" - zwrócił uwagę ks. prof. Paweł Bortkiewicz w rozmowie z Radiem Maryja.

Leszek Miller (fot. Boston9/Wikimedia Commons)

Leszek Miller drwi z listu biskupów przeciwko gender

Leszek Miller, były komunista, człowiek walczący w czasach PRL z księżmi i polskim Kościołem, nadal odczuwa potrzebę artykułowania antykatolickich fobii. W rozmowie w Radiu ZET powiedział na temat listu polskich biskupów przestrzegających przed niebezpieczną ideologią gender: „Gender to jedna z obsesji polskich biskupów. Pewnie gdyby można było wprowadzić w Polsce inkwizycję, to oni by stanęli na czele tego procesu.