Tag

Tag: gender

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gender.

fot. Archiwum Frondy

Kościół

Abp Jędraszewski: Gender ma źródła w marksizmie

Choć arcybiskup łódzki jest potrzegany jako główny krytyk gender w polskim episkopacje to jednak podkreśla, że biskupi są jednego zdania w tej sprawie: "To nie jest mój odosobniony głos. To także stanowisko całej wspólnoty polskich biskupów. Ideologia gender jest bardzo niebezpieczna, bo tak naprawdę kwestionuje tożsamość człowieka określaną już przez same struktury biologiczne. Ciekawe, że zwolennicy gender konsekwentnie unikają i nie chcą mieć za partnerów w publicznych dyskusjach biologów, a zwłaszcza genetyków. Boją się ich, ponieważ dobrze wiedzą, że z ich strony padną twarde argumenty naukowe mówiące o tym, że człowiek już od chwili poczęcia jest albo kobietą albo mężczyzną. Od momentu poczęcia wszystko jest już zdecydowane, jeśli chodzi o naszą strukturę genetyczną."

Prof. Zbigniew Lew-Starowicz (fot. Wikipedia)

Prof. Zbigniew Lew-Starowicz: Gender podoba się tylko elitom

W rozmowie z Mariuszem Cieślikiem, jaka ukazała się w najnowszym wydaniu „Plus Minus” prof. Zbigniew Lew-Starowicz mówi o przemianach obyczajowych, do jakich doszło w Polsce. Wymienia coraz częstsze rozwody, życie w konkubinacie, coraz późniejszy wiek zawierania małżeństw i decydowania się na dziecko oraz jawną aktywność seksualną młodzieży, która kiedyś była nie do pomyślenia, a dziś jest na porządku dziennym.

Prof. Magdalena Środa (fot. Radosław Cetra/Wikipedia)

Jerzy Jachowicz o Magdalenie Środzie: Cynizm i uzurpacja tzw. etyczki

Magdalena Środa, podobnie jak inna, wielka przeciwniczka Kościoła, Joanna Senyszyn, jest zdeklarowaną ateistką. Nie raz dawała temu wyraz. Nagle jej rozbuchane ego popchnęło ją do bezczelnej uzurpacji. W imię jakiejś, nieokreślonej bliżej części kobiet, kazało jej złożyć donos do papieża Franciszka I na Kościół katolicki w Polsce. Poprzez prymitywny tani rozgłos próbuje wymusić, aby Ojciec Święty przyjął ją w Watykanie. Po to, żeby mogła tam wykłócać się o swoje ateistyczne idee. Ignorując całkowicie, że Kościół, jeśli chce zachować fundamenty swojego światopoglądu, musi programowo być przeciwny ideom, które forsuje. Jej zuchwałość zdumiewa tym bardziej, że zarzuty jakie wysuwa wobec Kościoła przybierają niekiedy absurdalny wymiar. Co, swoją drogą, nie świadczy dobrze o jej zdrowym rozsądku. Blisko 10 lat temu Magdalena Środa zarzuciła polskiemu Kościołowi, że przyczynia się do stosowania przemocy wobec kobiet. Mianowicie, jej zdaniem, istnieją pośrednie związki między Kościołem a prze

Fot. Radosław Cetra, Wikipedia

Środa nienawidzi kobiecości. Zabawki według niej dzielą się na rozwijające i dla dziewczynek

Nie uwierzyłbym, że można opowiadać takie bzdury, gdybym ich nie przeczytał. A jednak można. Magdalena Środa w rozmowie z Moniką Olejnik przekonywała, że nie ma nic złego w tym, że chłopców w przedszkolu uczyło się, że mogą chodzić w sukienkach. - No, a dlaczego nie może chodzić w sukienkach, chłopcy zresztą często ubierają sukienki, nie wiem dlaczego to by miało być jakieś upokarzające – oznajmiła. Nie wiem, jakich chłopców (poza jednym posłem z Ruchu Palikota i jednym byłym senatorem z PO) w sukienkach zna Magdalena Środa, ale ja tam takich nie znam, i wiem, że dla większości małych chłopców to jedno z gorszych upokorzeń.

Stop gender (fot. Archiwum Frondy)

STOP dla Gender przed Bożym Narodzeniem

Dzięki temu, że Maryja odpowiedziała „tak–fiat-niech mi się stanie” na Boży plan zbawienia, dzięki temu, że Józef uczynił tak, jak mu polecił Anioł Pański, przeżywamy od ponad dwóch tysięcy lat najbardziej rodzinne święta: Święta Bożego Narodzenia. Ojciec, matka, dzieci, dziadkowie, dalsza rodzina, czasem także przyjaciele i ta jedyna niepowtarzalna atmosfera ciepła, miłości i bliskości Boga. Każdy z nas cieszy się już na to przeżycie, oczekuje go, mimo, że nie zawsze wszystko w życiu codziennym ma tak radosną tonację.