Tag

Tag: gazeta wyborcza

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gazeta wyborcza.

Zdj. Szczebrzeszyński, domena publiczna, CC0, Wikimedia Commons

Pilne

Żona premiera pozwie 'Gazetę Wyborczą'

Żona szefa polskiego rządu, Iwona Morawiecka wydała oświadczenie, w którym poinformowała, że zamierza wystąpić na drogę sądową przeciwko "Gazecie Wyborczej". Chodzi o artykuł z dzisiejszego wydania dziennika.

(fot. screen)

Polska

Jacek Sasin: Tak się próbuje grać premierem Morawieckim

- Czytałem wypowiedź pani Hartwich. Ręce opadają. Co by nie zrobić, to źle. Pani Hartwich protestowała wraz ze swoim niepełnosprawnych synem właśnie po to, żeby było 500 złotych dla niepełnosprawnych. Jak 500 złotych dla niepełnosprawnych staje się w tej chwili faktem, to pani Hartwich mówi, że to obraża i jest cyniczne. To o co chodzi? O politykę – mówił na antenie Radia Zet Jacek Sasin

(fot. Adam Guz/ KPRM)

Polska

Premier Mateusz Morawiecki pozywa Gazetę Wyborczą

Gazeta Wyborcza po raz kolejny łamie podstawowe standardy dziennikarskiej rzetelności. Dzisiejszy tekst red. Jacka Harłukowicza opiera się o niedopowiedzenia, domysły, spekulacje i nieprawdziwe sformułowania. Służy to przedstawieniu Premiera i jego żony w złym świetle – gdy w rzeczywistości sam artykuł jest pełen manipulacji i nierzetelności.

Zdj. Lukas Plewnia, CC BY SA 2.0, Wikimedia Commons

Pilne

Ministerstwo Sprawiedliwości: 'GW' kłamie w sprawie 'rejestru pedofilów'

"Żadnego wpływu, nawet pośredniego, na umieszczenie lub nieumieszczenie skazanego w rejestrze nie mają ani politycy, ani prokuratorzy, ani urzędnicy, z Ministrem Sprawiedliwości włącznie. Nie ma też znaczenia zawód skazanego"- pisze Ministerstwo Sprawiedliwości w oświadczeniu nadesłanym m.in. do naszej redakcji.

screenshot Youtube

Zobacz

Skandaliczna manipulacja TVN, GW ,,w kłamstwie posunęła się jeszcze dalej''! Archidiecezja żąda sprostowania

"W związku z manipulacją, jakiej dopuścili się autorzy materiału reporterskiego w Faktach TVN z dnia 12 maja 2019 r., pod którym podpisana jest red. Renata Kijowska, domagamy się sprostowania kontekstu wypowiedzi i przeprosin metropolity krakowskiego arcybiskupa Marka Jędraszewskiego zarówno od redakcji TVN i innych, które powielają nieprawdę, jak np. Gazeta Wyborcza. Prosimy również inne redakcje, aby w imię rzetelności, uczciwości, prawdy i etyki dziennikarskiej nie powielały kłamstw" - czytamy w oświadczeniu opublikowanym na stronie internetowej Archidiecezji Krakowskiej. Poniżej pełna treść oświadczenia.

(fot.youtube)

Odlot

Odlot redaktora ,,Wyborczej''. ,,Nigdy nie była tak potrzebna jak dzisiaj''

- Nie bez powodu nazywamy się "Wyborcza" z uwagi na częściowo demokratyczne, wolne wybory. Byliśmy głosem opozycji, a dziś obrońcą demokracji. "Gazeta" nigdy nie była tak potrzebna jak dzisiaj, bo znów jest wyborcza i jej rola jest równie ważna - mówi Wirtualnemedia.pl Jarosław Kurski, pierwszy zastępca redaktora naczelnego "GW"

(fot. screen)

Polityka

I wszystko jasne! Donald Tusk Człowiekiem Roku ,,Wyborczej'':,,Moja gazeta''

- Kiedy zadano mi przed chwilą pytanie, od którego roku czytam „Wyborczą”, zastanawiałem się dłuższy czas – ale nie dlatego, żebym nie pamiętał, jaką rocznicę, jakie urodziny dzisiaj moja gazeta obchodzi – tylko dlatego, że zawsze mam wrażenie, kiedy myślę o „Gazecie”, o jej naczelnym, o waszym środowisku, że jesteśmy razem o wiele, wiele dłużej, że ta „Gazeta Wyborcza” urodziła się de facto wcześniej niż w 89 roku - mówił Donald Tusk po odebraniu tytułu Człowieka Roku "Gazety Wyborczej"

(fot. screen)

Polska

Michnik: Tym żyjemy - odsunąć PiS od władzy

Redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Adam Michnik był gościem Tomasza Lisa w programie Newsweeka dla Onetu. "Dopóki mamy przekonanie, choćby my dwaj, że PiS można od władzy odsunąć, to znaczy, że można" - przekonywał Michnik.

Prokuratura dementuje informacje ,,GW'' ws. Macierewicza

Polska

Prokuratura dementuje informacje ,,GW'' ws. Macierewicza

„Nieprawdą jest, że zostało wszczęto śledztwo przeciwko Antoniemu Macierewiczowi” – poinformowała Prokuratura Okręgowa w Warszawie, która odniosła się do „zawierającej nieprawdziwe informacje” publikacji „Gazety Wyborczej”. „Na próżno GW i reszta piątkowiczów cieszy się z decyzji prokuratury, rutynowo realizującej orzeczenie sądu” – stwierdził z kolei sam Antoni Macierewicz.