Szef KNF podał się do dymisji
Po publikacjach w sprawie Getin Noble Banku, szef Komisji Nadzoru Finansowego, Marek Chrzanowski poinformował w rozmowie z Polską Agencją Prasową o rezygnacji z tego stanowiska.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gazeta wyborcza.
Po publikacjach w sprawie Getin Noble Banku, szef Komisji Nadzoru Finansowego, Marek Chrzanowski poinformował w rozmowie z Polską Agencją Prasową o rezygnacji z tego stanowiska.
W nawiązaniu do publikacji „Gazety Wyborczej” z dnia 13 listopada 2018 r. pt. „40 mln zł i nie będzie kłopotów” autorstwa Wojciecha Czuchnowskiego oraz Agnieszki Kublik, Urząd Komisji Nadzoru Finansowego oświadcza:
Narzekaj, że nie będzie wspólnych obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Odrzucaj zaproszenia od władz państwowych- oto strategia polityków totalnej opozycji na najbliższe tygodnie.
"Nie wyobrażam sobie, bym szedł w jednym marszu z ludźmi pozbawiającymi Polskę tych wszystkich narodowych wartości, które ja uważam za najcenniejsze – tolerancja, pluralizm, prawo, praworządność, wolność, prawdomówność, uczciwość…"-stwierdził w rozmowie z "Newsweekiem" Adam Michnik.
"Władza to jest miecz i wór. Miecz jest w Warszawie, ale wór jest w województwie i to taki ciężki. To razem wziąwszy może naprawdę bardzo dużo dać Mielcowi, Podkarpaciu, Polsce"-powiedział prezes Prawa i Sprawiedliwości, Jarosław Kaczyński podczas spotkania wyborczego w Mielcu.
W swoim felietonie na łamach "Gazety Wyborczej" Katarzyna Kolenda-Zaleska stwierdziła, że film Wojciecha Smarzowskiego "Kler" można określić mianem... "narodowych rekolekcji".
Wrocławski Sąd Apelacyjny zmienił wyrok sądu pierwszej instancji i zakazał wydawcy "Gazety Wyborczej" rozpowszechniania "informacji nieprawdziwych o rzekomym przekazaniu na rzecz Fundacji Anny Morawieckiej pieniędzy pod stołem bez żadnego trybu i konkursu z budżetu Starostwa Powiatowej".
Jeżeli do tej pory nie wiedzieliśmy, co dokładnie oznacza wyrażenie "chochot historii", trudno o bardziej dobitny przypadek niż fakt, że Jerzy Urban, były rzecznik komunistycznego rządu, stał się teraz... symbolem męczeństwa w obronie wolności słowa w Polsce.
Przed laty Michał Borowski, który jest znanym architektem, miał kupić dla Adama Michnika kilka mieszkań na swoje nazwisko – pisze dzisiejsza „Gazeta Polska Codziennie”. Dziennik podaje, że umowy zawarte przez Michnika i jego przyjaciela ujawniło śledztwo, które prowadzi Centralne Biuro Antykorupcyjne.
Obecna nagonka na Kościół prowadzona przez „Gazetę Wyborczą” – środowisko Adama Michnika – nie jest ani czymś nowym, ani nawet korektą kursu. To istota walki tego lewackiego oszołoma, którego cała najbliższa rodzina zawdzięczała swoje pozycje współpracy z sowieckim systemem, a rozbrat z PZPR zaczął się od krytyki rządów Gomułki m.in. za zbyt łagodny stosunek do Kościoła.
Leszek Miller kpi z ,,Gazety Wyborczej''. W programie ,,Wirtualnej Polski'' wskazał, że to, co ,,Wyborcza'' zarzuca dziś PiS, wcześniej zarzucała też... SLD. W ocenie byłego premiera środowisko Czerskiej jest po prostu niewiarygodne.
Irena Szewińska, Kalina Jędrusik czy może Maria Curie Skłodowska? "Wysokie Obcasy" organizują plebiscyt "Polka Stulecia". Redakcja kobiecego dodatku do "Gazety Wyborczej" proponuje również inne, dość zaskakujące nominacje. "Jędrusik i Nałkowskiej nie wróżę zwycięstwa"- ironizuje jedna z użytkowniczek Twittera.
W programie ,,W tyle wizji'' na antenie TVP Rafał Ziemkiewicz nazwał wyjątkowo dosadnymi słowy dziennikarza ,,Gazety Wyborczej'', Bartosza Wielińskiego. Uznał mianowicie, iż Wieliński to ,,wyjątkowo nikczeman kreatura'' oraz ,,folksdojcz''. Ziemkiewicz komentował w ten sposób fakt, że Wieliński pisał artykuły do mediów zagranicznych, zwłaszcza niemieckich, w których w wyjątkowo negatywnym świetle przedstawiał rządy Prawa i Sprawiedliwości.
"Prezydent przejmuje język Krystyny Pawłowicz i nacjonalistycznych trolli"- stwierdziła dziennikarka "Gazety Wyborczej" i TOK FM, Dominika Wielowieyska. W ten sposób publicystka odniosła się do wczorajszego wpisu prezydenta Andrzeja Dudy. Na Twitterze Duda stwierdził, że "Szyderstwa i napad lewackich mediów oraz niektórych polityków i komentatorów, o znanych poglądach, pokazują sukces wizyty Waszyngtonie". Prezydent odpowiedział Wielowieyskiej w podobnym tonie do poprzedniego wpisu.
"Z tymi botami to kompletna bzdura. Typowy fake news. Ale mogę Wam ujawnić mój kampanijny sekret. Pomogły mi autoboty ;-) Słuchałem tego codziennie i wielu ludziom też się podobało" - napisał Andrzej Duda na swoim twitterowym profilu.