Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Screenshot Youtube - Dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij OP: Eucharystia - dar Bożej wszechmocy

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Fot. Andreas Wahra via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Istotą Kościoła jest sam Jezus

Ze wszystkich stron spadają dziś na Kościół słowa krytyki. Wydaje się, że krytyczna postawa wobec Kościoła jest jednym z najgłębiej zakorzenionych uprzedzeń współczesnego człowieka i społeczeństwa, które znajduje się w stanie szybkich przemian. Dla wielu zainteresowanie chrześcijaństwem zredukowało się do krytyki pod adresem Kościoła.

Modlić się o uzdrowienie: Przez rozkaz czy przez prośbę?

Wiara

Modlić się o uzdrowienie: Przez rozkaz czy przez prośbę?

Krok pierwszy – wywiadNajpierw krótko przepytujemy osobę przystępującą do modlitwy, tak jak czynił to Jezus z tymi, których miał uzdrowić (zob. Mk 9, 21 i 10, 51). Zadajmy proste pytania, które pozwolą się rozluźnić. Jak masz na imię? Czego chciałbyś od Pana? Od jak dawna to ci dolega? Czy wiesz, co mogło to schorzenie wywołać?

Abp Fulton J. Sheen: Duch antypięćdziesiątnicy panuje na świecie!

Kościół

Abp Fulton J. Sheen: Duch antypięćdziesiątnicy panuje na świecie!

Czy to możliwe, że komuniści prześcignęli nas w gorliwości szerzenia swoich przekonań? Niestety, gorliwość nie zawsze jest wprost proporcjonalna do prawdy. Ogień ma dwie cechy: światło i żar. Światło to prawda. Żar to miłość. Mamy prawdę, ale czasem brakuje nam gorliwości lub miłości; mamy światło, lecz czasem brak nam żaru. Natomiast komuniści mają żar bez światła; mają gorliwość, ale brakuje im prawdy.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Kiedy Mędrcy przybyli do Syna Bożego?

Pokłon Mędrców ze Wschodu złożony Dziecięciu Jezus, opisywany w Ewangelii przez św. Mateusza (Mt 2, 1-12), symbolizuje pokłon świata pogan, wszystkich ludzi, którzy klękają przed Bogiem Wcielonym. To jedno z najstarszych świąt w Kościele. Trzej królowie być może byli astrologami, którzy ujrzeli gwiazdę - znak narodzin Króla. Jednak pozostanie tajemnicą, w jaki sposób stała się ona dla nich czytelnym znakiem, który wyprowadził ich w daleką i niebezpieczną podróż do Jerozolimy.

(fot. flickr/Joanna Adamik/archidiecezja krakowska)

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Świat musi powrócić do Chrystusa!

- Musi nastąpić powrót do Chrystusa, który jest Światłością świata, do Ewangelii, do tej Prawdy o Bogu, Jego Synu Jezusie Chrystusie. Ta prawda sprawia, że świat się porządkuje - mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Obchodów Epifanijnych przed Uroczystością Objawienia Pańskiego w parafii pw. Matki Bożej Pocieszenia w Krakowie.

(fot. pixabay)

Kościół

Abp Fulton J. Sheen: Co znaczy dla mnie Kościół?

Gdybyś zapytał mnie, co znaczy dla mnie Kościół, ciało Chrystusa, odpowiedziałbym: „Wierzę, że jest on świątynią miłości, w której jestem żywym kamieniem, jest świątynią, której kamieniem węgielnym jest Chrystus; jest drzewem życia wiecznego, którego jestem gałęzią; jest on ciałem Chrystusa na ziemi od momentu Jego Wniebowstąpienia, a ja jestem jedną z komórek owego ciała.