Wzruszające! Chłopiec z zespołem Downa pociesza Jezusa
Piękna scena na misterium Męki Pańskiej w Meksyku. Chłopiec z zespołem Downa idzie obok mężczyzny występującego w roli Chrystusa po to, aby go pocieszyć.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.
Piękna scena na misterium Męki Pańskiej w Meksyku. Chłopiec z zespołem Downa idzie obok mężczyzny występującego w roli Chrystusa po to, aby go pocieszyć.
Konwersja na katolicyzm rabina Izraela Zollera, do dziś jest zadrą w oku wielu Żydów, którzy nigdy nie zaakceptowali postępowania neofity z Rzymu, zarzucając mu oportunizm, wynikający z braku porozumienia z lokalną gminą. Poszukiwania byłego rabina Triestu i Rzymu były znacznie głębsze, niż powierzchowne tłumaczenia urażonych ortodoksów.
Sudarion, chusta która pamięta... Ks. Michał Olszewski SCJ
- Pan zmartwychwstał. I nie chodzi tu tylko o to, że dokonało się Jego powstanie z martwych. On jest zmartwychwstały raz na zawsze i działa jako zmartwychwstały - mówił podczas Odpustu Emaus w parafii Najświętszego Salwatora w Krakowie-Zwierzyńcu abp Marek Jędraszewski.
Ojciec Święty Jan Paweł II podczas swojej pielgrzymki do Polski w 1991 r. odwiedził między innymi Włocławek, gdzie wygłosił bardzo podniosłą homilię o tym, jak powinniśmy definiować "europejskość".
Miejcie odwagę iść pod prąd! Dla nas kierunkiem przeciwnym nie jest miejsce, ale osoba, jest nim Jezus, nasz przyjaciel i odkupiciel – apelował do młodych kaznodzieja Domu Papieskiego.
Królestwo Chrystusa nie jest królestwem według logiki tego świata, ono ma charakter duchowy, jest Królestwem prawdy - mówił podczas liturgii Wielkiego Piątku w Katedrze Wawelskiej abp Marek Jędraszewski.
Metropolita krakowski, abp Marek Jędraszewski wygłosił dziś rozważanie na corocznym misterium pasyjnym w Kalwarii Zebrzydowskiej.
Wielki Piątek. Wyciszmy się, zwolnijmy, posłuchajmy
Na czym polega skandal Jezusa? Czy Jezus był postacią historyczną? Jakie mamy dowody na to, że męka i śmierć Chrystusa miały miejsce? Czy istnieją dowody na Zmartwychwstanie? Ks.dr hab. prof. UKSW Bartosz Adamczewski, wykładowca UKSW i Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Warszawsko - Praskiej wyjaśniał, czy da się racjonalnie zrozumieć zmartwychwstanie.