Nie zwlekaj ze spowiedzią! Oto, co robi dla ciebie Chrystus!
Wzbraniasz się przed pójściem do "kratek" konfesjonału? Nie wahaj się ani dłużej. Zobacz, co Jezus czyni dla ciebie w sakramencie pokuty i pojednania.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.
Wzbraniasz się przed pójściem do "kratek" konfesjonału? Nie wahaj się ani dłużej. Zobacz, co Jezus czyni dla ciebie w sakramencie pokuty i pojednania.
…Ja, całkowicie niegodna, grzeszna i chyba najmniej odpowiednia osoba do tego, aby dać świadectwo o Jezusie, nagle zostałam sekretarką Pana… nigdy nie miałam pojęcia o teologii, nawet nie czytałam Biblii (wstyd się przyznać, że dopiero teraz zaczynam).
- Rozumiem, że wiara może być dla kogoś sprawą indywidualną, aczkolwiek dla mnie osobiście jest bardzo ważną rzeczą. Myślę, że każdy z nas w momencie, w którym jest ciężko, kiedy są problemy i nie można już liczyć na lekarzy, na inne rzeczy, wtedy zaczyna się odwoływać do wiary, wtedy są te momenty, kiedy prosi się Jezusa, Boga aby dał zdrowie, nie zawsze pamiętając o tym na co dzień - mówił Jakub Błaszczykowski. Zachęcał także do uczestnictwa w akcji "Nie wstydzę się Jezusa"
Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz podczas uroczystości poświęcenia poznańskiego pomnika Chrystusa mówił o symbolicznym wymiarze figury.
Pan Jezus, jedyny Zbawiciel, nie ustanowił zwyczajnej wspólnoty uczniów, lecz założył Kościół jako tajemnicę zbawczą. On sam jest w Kościele, a Kościół jest w Nim (J 15, 1 nn.; Ga 3, 28; Ef 4, 15-16; Dz 9, 5); dlatego pełnia tajemnicy zbawczej Chrystusa należy także do Kościoła, nierozerwalnie złączonego ze swoim Panem. Jezus Chrystus bowiem nadal jest obecny i prowadzi swoje dzieło odkupienia w Kościele i poprzez Kościół (por. Kol 1, 24-27) 47, który jest Jego Ciałem (por. 1 Kor 12, 12-13. 27; Kol 1, 18) 48. Tak jak głowa i członki żywego ciała, chociaż nie są tożsame, są nierozdzielne, tak również Chrystusa i Kościoła nie należy utożsamiać, ale nie można też oddzielać, stanowią bowiem jedynego «całego Chrystusa» 49. Ta sama nierozdzielność jest wyrażona w Nowym Testamencie także przy pomocy analogii Kościoła jako Oblubienicy Chrystusa (por. 2 Kor 11, 2; Ef 5, 25-29; Ap 21, 2. 9) 50.
Portal Fronda.pl: W sobotę, przy okazji obchodów 82-lecia Obozu Narodowo-Radykalnego ks. Jacek Mędlar odprawił mszę z udziałem członków ONR. Kuria Metropolitarna w Białymstoku wydała oświadczenie, w którym między innymi czytamy: "Kościół białostocki jest apartyjny i jest mu obcy nacjonalizm". Z kolei ks. Jacek Mędlar otrzymał całkowity zakaz jakichkolwiek wystąpień publicznych. Czy jest takie zjawisko jak „chrześcijański nacjonalizm”? Czy można organizować w kościele manifestacje polityczne?
I. Punk widzenia wierzących i niewierzących.
Papież Paweł VI zapytany o to, czego najbardziej potrzebuje ludzkość w dzisiejszych czasach, odpowiedział, że potrzebuje żywych świadków Chrystusa, czyli prawdziwych świętych. To zaś osiąga się jedynie na drodze praktykowania cnót chrześcijańskich. Ojciec Święty Jan Paweł II często wzywa wiernych do zapoznawania się z życiem świętych w celu pogłębiania wiary, aby w ten sposób nasze życie stawało się bardziej sensowne i pożyteczne.Jedną z naszych polskich kandydatek na ołtarze jest Sł. B. Wanda Malczewska. Osoba świecka. Mistyczka. Zaszczycona objawieniami i wizjami, w czasie których miała liczne spotkania z Chrystusem i Matką Bożą.
W Argenteuil pod Paryżem pokazana zostanie publicznie Tunika Chrystusa. Taka uroczystość odbywa się zazwyczaj raz na pół wieku. Tunika, w której Chrystus chodził przez wiele lat, aż po Jego Ukrzyżowanie, przechowywana jest w Argenteuil od 1200 lat.
W piątek 18 marca o godz. 12.00 w auli Pawła VI odbędzie się doroczna audiencja papieża Franciszka dla Drogi Neokatechumenalnej. Jak co roku kilkaset osób, przeważnie wielodzietnych rodzin, zostanie rozesłanych przez papieża na misje ad gentes.
Czy Kościół zrezygnował z nawracania żydów i muzułmanów? W żadnym wypadku! Takie stanowisko przedstawił biskup pomocniczy diecezji Astana w wywiadzie dla churchmilitant.com.
- Wszyscy potrzebujemy jakiejś podłogi. W dzisiejszym świecie jesteśmy zagubieni, w mediach promowane jest to, co jest w modzie, a Jezus Chrystus nie jest w modzie, droga, którą wybrał, jest trudna. Droga chrześcijanina jest bardzo trudna, ale wydaje mi się, że to ciekawa podróż. - mówi Muniek Staszczyk w wywiadzie dla tygodnika "Niedziela".
- Chrześcijanin jest, w Kościele i z Kościołem, misjonarzem Chrystusa posłanym do świata. Jest to nie cierpiącą zwłoki misją każdej wspólnoty kościelnej — przyjmowanie od Boga i dawanie światu zmartwychwstałego Chrystusa - przeczytaj tekst homilii ze Mszy św. na Avenida dos Aliados 14 maja 2010 w Porto
Dzisiejsze święto Katedry św. Piotra przeżywali w Watykanie razem z Papieżem jego współpracownicy z Kurii Rzymskiej i z instytucji z nią związanych. Obchody rozpoczęły się w Auli Pawła VI. Franciszek zasiadł skromnie obok biskupów. Przez cały czas był bardzo wyciszony. Medytację o miłosierdziu w codziennym życiu wygłosił ks. Marko Ivan Rupnik SJ, teolog i artysta. To właśnie ten słoweński jezuita jest autorem logo Roku Jubileuszowego. W swym rozważaniu zachęcił, by dzięki Bożemu miłosierdziu wyzwalać się od siebie samych, od swego egoizmu, i otwierać się na drugich.
Karolina Zaremba, portal Fronda.pl: Papież Franciszek powiedział, że kilka godzin po jego wystąpieniu w Parlamencie Europejskim w Strasburgu w 2014 roku zadzwoniła do niego kanclerz Niemiec Angela Merkel. "Była trochę wściekła, bo porównałem Europę do bezpłodnej kobiety, niezdolnej do urodzenia dzieci. Zapytała mnie, czy naprawdę myślę, że Europa nie może mieć już dzieci. Powiedziałem jej, że owszem, Europa może mieć jeszcze dzieci i to dużo, bo ma solidne i głębokie korzenie, bo ma wyjątkową historię" - wspomniał Papież. Europę porównał do biblijnej Sary, która urodziła dziecko w wieku 90 lat. Czy istnieje zagrożenie, że islam zdominuje Europę? Czy może jest nadzieja, że w Europie odrodzi się chrześcijaństwo? Jak przedstawia się przyszłość naszego kontynentu w kontekście kryzysu migracyjnego?