Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Screenshot YouTube.com / Pixabay, CC 0

Kościół

Ks. prof. Paweł Bortkiewicz dla Frondy: Sytuacja jest niezwykle poważna

Damian Świerczewski, Fronda.pl: Według informacji, jaką przekazuje National Catholic Register, arcybiskup Malty miał powiedzieć klerykom tego kraju, że jeśli któryś z nich nie zgadza się z papieżem Franciszkiem, to „niech wie gdzie są drzwi”, a on nikogo na siłę w seminarium nie trzyma. Jak ksiądz zareagował na tę wiadomość?

Screenshot / Youtube

Świadectwo

Profesor-ateista odwiedza piekło i... Niesamowite świadectwo!

Profesor Howard Storm był zadeklarowanym ateistą. Jednak jego ateizm runął jak domek z kart w momencie....Wysłuchaj tego świadectwa koniecznie! Howard Storm urodził się w 1946 r. w stanie Massachusetts. Przez 20 lat był profesorem sztuki na Uniwersytecie Northern Kentucky. Jako ateista był przekonany, że śmierć jest definitywnym końcem istnienia człowieka. Jego ateizm prysł jak bańka mydlana po doświadczeniu ciężkiej choroby i śmierci klinicznej podczas wakacyjnego pobytu w Paryżu w 1985 r. Największa telewizja katolicka na świecie EWTN wiosną 2003 r. wielokrotnie powtarzała wywiad z prof. Howardem Stormem.

Fra Angelico, Zwiastowanie, 1450 r.

Kościół

Naśladujmy 'TAK' Maryi!

„Chciałbym zachęcić wszystkich do kontemplowania w Maryi, Uzdrowieniu Chorych, tej, która zapewnia czułość Boga wobec każdego człowieka”. Tak pisze na Twitterze Papież 11 lutego, w liturgiczne wspomnienie Matki Bożej z Lourdes. Jest to Światowy Dzień Chorego, ustanowiony ćwierć wieku temu, w 1992 r., przez św. Jana Pawła II. Główne obchody jego 25. wydania odbywają się właśnie w Lourdes, gdzie przewodniczy im jako papieski legat kard. Pietro Parolin. W homilii podczas międzynarodowej Mszy w tamtejszej bazylice św. Piusa X watykański sekretarz stanu powiedział:

Fot. Pixabay, CC0

Co powinny wiedzieć młode małżeństwa? ZOBACZ

O. Adam Szustak OP zawitał do Ekwadoru. Spotkał się tam z młodym małżeństwem z Polski, które postanowiło tam właśnie spędzić rok poślubny, pomagając ludziom. Posłuchaj i dowiedz się, co powinny wiedzieć młode małżeństwa i co robić w narzeczeństwie, by przygotować się do ślubu!

Fot. Nan Palmero via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Skrucha. Otwórz oczy, bo widzisz coraz słabiej

Kościół zawsze podkreślał, że w nawróceniu charakterystyczne są trzy aspekty: skrucha, wyznanie grzechów oraz zadośćuczynienie, czyli to, co większość ludzi nazywa dzisiaj pokutą. Przybierają one różne formy zależnie od tego, czy penitent przystępuje indywidualnie do sakramentu pojednania, czy też uczestniczy we wspólnotowym celebrowaniu.

Fot. Jeremy Weate via Flickr, CC 2.0 (wykadrowane)

Kościół

Nie krzywdź się w konfesjonale!

Wielu penitentów często wyznaje to, co tak naprawdę nie jest ich grzechem, lub wyznaje fałszywe grzechy, za które nie mogą uczciwie żałować, dostrzegają bowiem, że – w takiej samej sytuacji – wkrótce znów je popełnią.

Fot. Nabokov via Wikipedia, domena publiczna / Mike Vondran via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Z mroków masonerii ku światłu Chrystusa

"Niespokojne jest serce moje, póki nie spocznie w Tobie" - tę prawdę odkrytą przez św. Augustyna można zastosować do wielu życiorysów współczesnych. Po jakich drogach błąka się myśl człowieka, gdzie w swych poszukiwaniach odpowiedzi dochodzi, a gdzie ją definitywnie znajduje - możemy odczytać, w życiu współczesnego lekarza francuskiego Maurice Caillet.

Screenshot/YouTube

Kościół

Wstrząsająca historia byłej prostytutki, którą ocalił Chrystus. FILM

Annie Lobert miała bardzo trudne dzieciństwo. Potem przyszła młodość i kolejne, gorzkie rozczarowania. Ostatecznie została prostytutką. Tak naprawdę zawsze pragnęła miłości, choć czuła się niepotrzebna i niekochana przez kogokolwiek. W najgorszej godzinie jej życia, gdy przestała wierzyć w jego sens, pojawił się jednak Chrystus, który się o nią upomniał.

Screenshot/YouTube - Polonia Christiana

Kościół

Kardynał Burke mocno: Szatan nie pokona Kościoła!

JE kard. Raymond Leo Burke był pytany przez tradycjonalistyczny blog „Rorate Caeli” o zamieszanie, jakie wprowadzają niejednoznacznei wypowiedzi Ojca Świętego Franciszka, pytania dotyczące Synodu i tak dalej. Purpurat był pytany, czy w związku z tymi wszystki kłopotami nie byłoby lepiej, by katolicy skupi się na lokalnym, parafialnym poziomie i Tradycji Kościoła, a nie spoglądali każdego dnia w kierunku Rzymu, czekając na wytyczne.

Screenshot/YouTube

Kościół

Papież Franciszek: Bóg lubi, gdy się na Niego złościsz!

„Panu Bogu podoba się, kiedy się na Niego złościmy, bo wtedy jesteśmy autentyczni” – to słowa Papieża z homilii wygłoszonej w kaplicy Domu św. Marty. Podobnie jak w poprzednich dniach Franciszek odniósł się do czytanego na Mszy fragmentu Listu do Hebrajczyków: „Ofiary ani daru nie chciałeś; całopalenia i ofiary za grzech nie podobały się Tobie. Wtedy rzekłem: Oto idę, abym spełniał wolę Twoją, Boże”. Po Adamie, który się ukrywa, bo boi się Boga – mówił Papież – Pan powołuje ludzi, którzy mówią: „Oto ja, jestem gotowy, jestem gotowa”. Od „oto ja” Abrahama, Mojżesza, Eliasza, Izajasza, Jeremiasza aż do wielkiego „Oto ja” Maryi i ostatecznego „Oto Ja” Jezusa.