Catalina Rivas: Znaki wzywające do nawrócenia
ŚP. OJCIEC GABRIELE AMORTH W SWOJEJ NAJNOWSZE KSIĄŻCE O RÓŻAŃCU PISZE WPROST - RÓŻANIEC SPRAWIA SZATANOWI BÓL! KUP KSIĄŻKĘ JUŻ TERAZ PO NISKIEJ CENIE W GALERII HANDLOWEJ FRONDY
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.
ŚP. OJCIEC GABRIELE AMORTH W SWOJEJ NAJNOWSZE KSIĄŻCE O RÓŻAŃCU PISZE WPROST - RÓŻANIEC SPRAWIA SZATANOWI BÓL! KUP KSIĄŻKĘ JUŻ TERAZ PO NISKIEJ CENIE W GALERII HANDLOWEJ FRONDY
Syna nie oszczędził, mnie oszczędzi? Wszyscy prorocy, umiłowani Pana, zginęli, Rozum mówi: nie ogarniam tej kuwety Boże.
Wśród trzech podstawowych sposobów interakcji złego ducha z ludzkością, jakimi są opętanie, dręczenie i pokusa, ten ostatni jest najmniej spektakularny a zarazem najbardziej powszechny.
Fronda.pl przypomina słowa kardynała Saraha w kontekście dopuszczania rozwodników żyjących w nowych związkach do Komunii Świętej, o których to słowach głośno było w ubiegłym roku:
Fronda.pl: Czym dla nas, Polaków są objawienia fatimskie? Nasz naród jest wyjątkowo przywiązany tak do Matki Boskiej, jak i do Matki Boskiej Fatimskiej właśnie. Zapewne w ogromnej mierze ma to związek z tym, jak bliskie owe objawienia były św. Janowi Pawłowi II, prawda?
Adam i Chrystus, Ewa i Maryja
Ojciec Adam Szutak OP pokazuje najbardziej niesamowity z widoków świata. To warto zobaczyć.
Fronda.pl: Nadszedł czas premiery kolejnego, podobno ostatniego, wywiadu-rzeki z papieżem-emerytem, Benedyktem XVI. Ponownie rozmowę przeprowadził Peter Seewald. Jest ksiądz ciekawy, jakie słowa papież-emeryt chce nam przekazać pod koniec swojego życia?
Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.
„Wszyscy jesteśmy pielgrzymami miłosierdzia i potrzebujemy łaski Chrystusa, by być miłosierni jak Ojciec”. Tak mówił Papież, spotykając się z uczestnikami kursu, zorganizowanego przez Kongregację ds. Ewangelizacji Narodów dla biskupów niedawno mianowanych na terenach misyjnych. Ojciec Święty nawiązał do Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Podkreślił powołanie każdego biskupa do tego, by życiem i posługą ukazywać ojcostwo Boga oraz dobroć, miłosierdzie i równocześnie autorytet Chrystusa. Przyszedł On dać życie i stworzyć ze wszystkich ludzi jedną rodzinę pojednaną miłością Ojca. Franciszek zwrócił uwagę, że przyjęci przez niego hierarchowie pochodzą z terenów misyjnych.
Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.
Jezus Chrystus powiedział nam jasno: tylko grzech przeciwko Duchowi Świętemu nie będzie mógł być nam odpuszczony. Ale czym w zasadzie jest ów grzech? Jak mamy się go wystrzegać? Odpowiada ojciec Adam Szustak OP.
Historia życia Tymoteusza Aytaca jest tak niezwykła, że może wydawać się nieprawdopodobna. Aytac to młody muzułmanin turecki, który nawrócił się i chce zostać księdzem katolickim. Obecnie studiuje teologię w seminarium w Augsburgu. Aytac G. ma 24 lata, urodził się w Antakya (Antiochia) na południu Turcji, pochodzi z prostej rodziny. Ojciec jest szoferem i jeździ na dalekich trasach, matka prowadzi gospodarstwo domowe i ma jeszcze sześcioro rodzeństwa. Cała rodzina to głęboko wierzący muzułmanie. W roku 1994 Aytac, młody mechanik samochodowy, spotkał w swoim rodzinnym mieście Antakya grupę młodych chrześcijan i muzułmanów, którzy w domu jednej z sióstr zakonnych z Niemiec zbierali się na modlitwę, dyskusje religijne i śpiewy kanonów z Taizé.
31 Sierpnia, wspomnienie św Nikodema. Jednym z najpiękniejszych fragmentów Ewangelii jest nocna rozmowa Nikodema, dostojnika żydowskiego z Jezusem (J 3, 1-22). Nikodem, którego wspominamy w Kościele 31 sierpnia, zainteresował się Jezusem już na samym początku jego działalności. Dlaczego jednak wybrał noc? Czy jego postawa jest dobra i mamy ją naśladować, czy może takiej postawy mamy unikać? Może jest to tchórzostwo przed spotkaniem Jezusa za dnia?
Psychoterapia ma swoje ograniczenia. Często nie prowadzi ona do całkowitego wyleczenia. Powodów jest wiele.