Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kardynał Stanisław Dziwisz jasno o akcji promującej LGBT!

Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.

Fot. Vimeo

Kościół

Ojciec Święty do biskupów krajów misyjnych: Pieniądze i podziały to oręż diabła

„Wszyscy jesteśmy pielgrzymami miłosierdzia i potrzebujemy łaski Chrystusa, by być miłosierni jak Ojciec”. Tak mówił Papież, spotykając się z uczestnikami kursu, zorganizowanego przez Kongregację ds. Ewangelizacji Narodów dla biskupów niedawno mianowanych na terenach misyjnych. Ojciec Święty nawiązał do Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Podkreślił powołanie każdego biskupa do tego, by życiem i posługą ukazywać ojcostwo Boga oraz dobroć, miłosierdzie i równocześnie autorytet Chrystusa. Przyszedł On dać życie i stworzyć ze wszystkich ludzi jedną rodzinę pojednaną miłością Ojca. Franciszek zwrócił uwagę, że przyjęci przez niego hierarchowie pochodzą z terenów misyjnych.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Budzyński: Zacząłem świadomie pragnąć Jezusa

Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Nawrócony muzułmanin. Wybrał Chrystusa pomimo wszystko

Historia życia Tymoteusza Aytaca jest tak niezwykła, że może wydawać się nieprawdopodobna. Aytac to młody muzułmanin turecki, który nawrócił się i chce zostać księdzem katolickim. Obecnie studiuje teologię w seminarium w Augsburgu. Aytac G. ma 24 lata, urodził się w Antakya (Antiochia) na południu Turcji, pochodzi z prostej rodziny. Ojciec jest szoferem i jeździ na dalekich trasach, matka prowadzi gospodarstwo domowe i ma jeszcze sześcioro rodzeństwa. Cała rodzina to głęboko wierzący muzułmanie. W roku 1994 Aytac, młody mechanik samochodowy, spotkał w swoim rodzinnym mieście Antakya grupę młodych chrześcijan i muzułmanów, którzy w domu jednej z sióstr zakonnych z Niemiec zbierali się na modlitwę, dyskusje religijne i śpiewy kanonów z Taizé.

Rozmowa Jezusa z Nikodemem (fot. Wikipedia)

Kościół

Św. Nikodemie, ucz nas rozmawiać z Jezusem !

31 Sierpnia, wspomnienie św Nikodema. Jednym z najpiękniejszych fragmentów Ewangelii jest nocna rozmowa Nikodema, dostojnika żydowskiego z Jezusem (J 3, 1-22). Nikodem, którego wspominamy w Kościele 31 sierpnia, zainteresował się Jezusem już na samym początku jego działalności. Dlaczego jednak wybrał noc? Czy jego postawa jest dobra i mamy ją naśladować, czy może takiej postawy mamy unikać? Może jest to tchórzostwo przed spotkaniem Jezusa za dnia?