Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. To  radykalna opcja życiowa, która domaga się zdecydowanych decyzji!

Kościół

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. To radykalna opcja życiowa, która domaga się zdecydowanych decyzji!

- Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. Taka przyjemna religijność, gdzie człowiek spotka się po godzinach, żeby poprawić swoje samopoczucie, albo zastosuje religię jako rodzaj antystresowej autoterapii. Chodzi o pewną opcję życiową, która domaga się zdecydowanych decyzji. Chrystus, który nie domagałby się codziennego nawrócenia, jest wymysłem. - mówi portalowi Fronda.pl, ks. dr hab. Robert Skrzypczak.

Miłość do Boga wyraża się przez modlitwę

Kościół

Miłość do Boga wyraża się przez modlitwę

Kiedy Jezus nasycił pięć tysięcy mężczyzn, zaraz przynaglił swych uczniów, żeby wsiedli do łodzi i wyprzedzali Go na drugi brzeg, do Betsaidy, zanim odprawi tłum. Gdy rozstał się z nimi, odszedł na górę, aby się modlić.

O. Leon Knabit: Nade wszystko miłosierdzie!

Kościół

O. Leon Knabit: Nade wszystko miłosierdzie!

- Nade wszystko miłosierdzie – Miłość, Pokój, Przebaczenie. Tymi słowami zaczynam nasz blog w Nowym Roku. - pisze o. Leon Knabit. Słowa te są programem dla milionów ludzi, którzy w ponad 400 miastach i miasteczkach brali udział we wczorajszym orszaku Trzech Króli. Są też i dla nas wyraźnym drogowskazem, nie tylko zresztą na ten Jubileuszowy Rok Miłosierdzia, ale właściwie na całe życie. Mam nadzieję, że nasi dyskutanci wezmą to pod uwagę, robiąc przede wszystkim rozrachunek każda i każdy ze sobą. Optymizmem napełnia mnie fakt, iż otrzymałem od Was – tylko na blogu – jeszcze ponad sto życzeń, a wszystkie radosne i pełne serca. Dziękuję za nie serdecznie. Myślę, że jeśli jedna osoba, której do doskonałości wciąż jeszcze bardzo daleko, potrafi nagromadzić wokół siebie tyle dobra, to jakie szanse ma wciąż najświętszy i nader kochający miłosierny Bóg? Ufam, że ustaną wszelkie gniewy i spory, a pośrodku nas będzie Chrystus. Nie znaczy to oczywiście, że ustana dyskusje, ale klimat ich musi si

Radosław Pazura dla Fronda.pl: Jezus się narodził! To jest piękne!

Kościół

Radosław Pazura dla Fronda.pl: Jezus się narodził! To jest piękne!

- Chcę przekazywać swojej córce, że Święta Bożego Narodzenia są ważne przez to, że dotykają najistotniejszych spraw w naszym życiu; takich, które są gwarantem naszego wiecznego życia. Wierząc w Chrystusa, tworzymy rodzinę po to, by wspólnie przygotowywać się na Jego przyjście. - mówi portalowi Fronda.pl Radosław Pazura.

Ks. Jan Sikorski dla Fronda.pl: Powieszenie krzyża w Kancelarii Premiera to dobry znak!

Ks. Jan Sikorski dla Fronda.pl: Powieszenie krzyża w Kancelarii Premiera to dobry znak!

- Przesłanie św. Franciszka i przesłanie Krzyża jest niezwykle głębokie i przyjęte nie tylko przez ludzi wierzących, ale także przez cały cywilizowany świat. Wiemy co to znaczy i jakie wartości za nim stoją. A jeżeli ktoś ma na to alergię, to rzeczywiście może mieć problem. Ale jest to jego problem, a nie problem Krzyża, który został powieszony - mówi portalowi Fronda.pl ks. dr Jan Sikorski.