Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Abp Stanisław Gądecki (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Abp Gądecki przeciwko fałszywemu współczuciu

W Uroczystość Zesłania Ducha Świętego pod jasnogórskim Szczytem modlili się lekarze, pielęgniarki, położne i inni pracownicy służby zdrowia, którzy przybyli na doroczną Pielgrzymkę Służby Zdrowia. Mszę odprawionej o godzinie 11 przewodniczył przewodniczący polskiego episkopatu, abp Stanisław Gądecki.

Papież: Potrzeba nam odwagi wierzących w Chrystusa!

Kościół

Papież: Potrzeba nam odwagi wierzących w Chrystusa!

Świat potrzebuje odwagi, nadziei, wiary i wytrwałości uczniów Chrystusa” – mówił Franciszek podczas Eucharystii sprawowanej w bazylice watykańskiej w uroczystość Zesłania Ducha Świętego. Podkreślił, że Jego dary zostały obficie udzielone każdemu z nas byśmy mogli rozsiewać ziarna pojednania i pokoju. Przestrzegł zarazem, że zamykanie się na Ducha Świętego prowadzi do przeżywania życia chrześcijańskiego nie jako służby, ale osobistego interesu. „Zwłaszcza dziś Duch Święty prowadzi nas do całej prawdy, odnawia ziemię i obdarza swymi owocami” – podkreślił Papież.

fot. Episkopat.pl

Kościół

Abp Gądecki: Tylko Chrystus da rodzinie siłę i trwałość!

W Bratysławie rozpoczęły się 11 maja dwudniowe obrady przewodniczących episkopatów Europy Środkowo-Wschodniej na temat „Współczesna kultura i duszpasterstwo rodzin”. – Konieczne jest przypomnienie rodzinom chrześcijańskim w całej Europie prawdy o niezbywalnej godności człowieka, który stworzony na obraz Boga, wezwany jest do miłości i realizuje siebie w miłości – mówił do biskupów Europy przewodniczący polskiego episkopatu abp Stanisław Gądecki.

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Kościół

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Jeżeli nie jest gotowy, aby od razu wziąć kąpiel (pójść do spowiedzi), jeść i pić (karmić się słowem Bożym), ucztować (uczestniczyć czynnie we Mszy Świętej), okaż mu miłość i szacunek. Bądź chrześcijaninem!

Nie ma zbawienia poza Kościołem! Nie ma zbawienia poza Chrystusem!

Kościół

Nie ma zbawienia poza Kościołem! Nie ma zbawienia poza Chrystusem!

Wszystkie prawdy porządku naturalnego jakie są na świecie, także te, które są jeszcze utrzymywane przez wyznania niekatolickie, przyszły na świat przez Kościół. Każda łaska, którą otrzymuje jakikolwiek człowiek, czy to będzie katolik czy protestant, żyd czy poganin, otrzymywana jest przez modlitwy, święte ofiary, praktyki pokutne, błogosławieństwa Kościoła. Jeżeli poza Kościołem dusza jakaś żyjąca w niezawinionym błędzie przychodzi do nieba, to przychodzi ona do nieba przez Kościół, ponieważ przychodzi przez Chrystusa, Chrystus zaś działa przez swoje mistyczne ciało – przez Kościół.

Chrystus Król, najwyższy prawodawca świata!

Kościół

Chrystus Król, najwyższy prawodawca świata!

Niebo podobne jest królowi. Niebo jest królestwem, jest monarchią. Jeszcze i dzisiaj. Nowoczesna ludzkość jest antymonarchiczna. Najpierw przyszła tak zwana reformacja i podważyła tron Króla duchownego – papieża. Potem przyszła rewolucja i podważyła trony królów politycznych. I wreszcie wystąpił liberalizm i z obu potomkami swymi, socjalizmem i komunizmem, zatrząsł tronem Boga. Bezbożny rosyjski bolszewizm stanowi tylko ostatnią radykalną fazę antymonarchizmu, zapoczątkowanego przez Lutra. W pierwszej linii nie chodzi tu o formę rządu. Forma rządu to zupełnie odrębna sprawa. Wgłębi chodzi o rewolucyjny ruch duchowy, o wstąpienie na tron indywiduum, o monarchię ludzkiego “ja”. Hasłem luteranizmu było: każdy człowiek papieżem! Hasłem nowoczesnej rewolucji: każdy człowiek królem! Hasłem radykalnego liberalizmu musi być konsekwentnie: każdy człowiek Bogiem! Zatem stało się rzeczywiście hasłem stulecia, streszczeniem całego duszpasterstwa i Akcji Katolickiej, gdy Ojciec św. Pius XI na świat

fot. Wikipedia

Kościół

Papież: Sztandar Chrystusa czy sztandar szatana?

Ojciec Święty Franciszek spotkał się z gwardzistami szwajcarskimi i ich rodzinami. W środę 32 nowych żołnierzy złoży przysięgę. Ceremonia odbywa się zawsze 6 maja, ku czci 147 gwardzistów, którzy zginęli w 1527 roku broniąc papieża Klemensa VII.

Czy umiesz kochać Boga?

Kościół

Czy umiesz kochać Boga?

O tym, że Bóg kocha, w polskiej rzeczywistości słyszy się już od dziecka. Warto jednak zastanowić się nad tym, co to naprawdę znaczy.

Papież Franciszek (fot. Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Chrystus odkupił nas aż do końca

Obchodom Triduum Paschalnego Papież poświęcił katechezę podczas audiencji ogólnej w Wielką Środę. Przypomniał, że zaczynają się one już jutro Mszą Wieczerzy Pańskiej. W ten sposób papieskie przemówienie streszczono po polsku:

Ks. Douglas al-Bazi (fot. za: telegraph.co.uk)

Kościół

Muzułmanie porwali i torturowali katolickiego księdza

Ksiądz został porwany przez ekstremistów w Bagdadzie. Choć w niewoli przetrzymywali go zaledwie przez dziewięć dni, wycierpiał dla Chrystusa wiele. Ksiądz wyjaśnił na kongresie w Würzburgu, że muzułmanie spalili kościół, w którym pracował. Wkrótce porwali także jego samego. Duchowny odpowiada, że spodziewał się najgorszego.

Marks and Spencer zakazało używać słowa Jezus

Marks and Spencer zakazało używać słowa Jezus

Nowe przepisy w sieci w Marks&Spencer przerażają. Przypadkiem natrafiła na nie 58-letnia Geraldine Stockford: "Kobieta, nie mogła pojechać na pogrzeb kuzyna, postanowiła wysłać jego rodzinie bukiet kwiatów. Jakie było jej zdziwienie, kiedy odkryła, że kwiaty mogą zostać wysłane, natomiast bilecik – już nie. Wszystko dlatego, że kobieta w treści wiadomości użyła słowa “Chrystus”.

Jezus przepędza szatana (fot, Wikimedia Commons)

Kościół

Siedem prawd o szatanie

1. Chrystus ma większą moc niż diabeł. "Czego chcesz od nas Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kim jesteś: Święty Boży", krzyczały demony w Ewangelii św. Marka 1:24.

Ks. Henryk Zieliński (fot. Telewizja Republika/YouTube)

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Co nas czeka?

W Polsce będzie to rok podwójnych wyborów. Już w połowie maja będziemy wybierać prezydenta. Dzisiaj trudno nawet spekulować o stawce kandydatów na ten urząd. Pewniakiem jest Andrzej Duda – jedyny już ogłoszony, przez PiS. Postawienie na człowieka kompetentnego i sympatycznego, kojarzonego raczej ze środowiskiem śp. Lecha Kaczyńskiego niżeli z tzw. „zakonem” PiS, może być znakiem powrotu tej partii do taktyki, która przed dziesięciu laty dała jej zwycięstwo.Za przesądzony trzeba uznać również start obecnego prezydenta Bronisława Komorowskiego z ramienia PO. Pozostałe partie mają wyraźne kłopoty z wyłonieniem kandydatów. Wojciech Olejniczak jeszcze przed świętami odmówił kandydowania z ramienia SLD w wyborach – jak to określił – z góry przegranych. Nie wiadomo, co zrobi PSL, które według naszych informacji już przed pięciu laty skorzystałoby z kandydata spoza swojej partii, gdyby śp. Maciej Płażyński nie zginął w katastrofie smoleńskiej. Nie można wykluczyć, że w ramach zacieśniania koal