''Być gotowym by rzucić wszystko...'' Ks. Pawlukiewicz
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.
To był człowiek, który do szaleństwa kochał ludzi – mówili uczestnicy spotkania w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski, podczas którego zainaugurowano polskie obchody 50. rocznicy śmierci o. Pio i 100. rocznicy otrzymania przez niego stygmatów. Głównym organizatorem jubileuszowych obchodów w Polsce pod hasłem „Do nieba z Ojcem Pio” jest krakowska prowincja Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów. Patronat nad wydarzeniem objęli m.in. przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki, a także konferencje wyższych przełożonych żeńskich i męskich zgromadzeń zakonnych.
Europa czeka na dekolonizację Proszę Państwa, Europa jest kolonią. Skolonizowana została przez cywilizację laicką, przez rozum sekularny. Co to znaczy?
Kiedy skończyła się wizja piekła, przerażone dzieci, szukając pomocy, skierowały swój wzrok ku Matce Bożej. "A Ona - relacjonuje s. Łucja - pełna dobroci i smutku rzekła do nas: Widzieliście piekło, do którego idą dusze biednych grzeszników, Bóg chce je ratować, Bóg chce rozpowszechniać na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeżeli się zrobi to, co wam powiem, zostanie wielu przed piekłem uratowanych i nastanie pokój na świecie."
- Młodzi ludzie chcą spotkać kogoś, kto ich z jednej strony kocha, a z drugiej strony stawia wcale nie łatwe wymagania - mówił do członków duszpasterstwa akademickiego Sedilla abp Jędraszewski.
Czy Kościół ma w dzisiejszej Polsce i Europie zbytnie wpływy w życiu publicznym, czy też przeciwnie, trwa ofensywa przeciw chrześcijaństwu? Jak się odnosi do Kościoła świat polityki i mediów?
Filip Latino urodził się 6 lutego 1605 r. w Corleone na Sycylii. Pochodził z rodziny rzemieślniczej. Jego ojciec, Leonardo, który zajmował się szewstwem i kaletnictwem, pomagał chętnie ludziom ubogim i uczył tego swoje dzieci. Cała rodzina - a miał Filip kilka sióstr i dwóch braci, z których jeden został księdzem diecezjalnym - była głęboko religijna.
Abp Ryś: Chodźmy za Słowem, a nie tylko za gwiazdą, byśmy nie trafiali do pałacu Heroda, ale doszli do stajni Jezusowej!
Dramatyczne kazanie o. Pelanowskiego o biskupach
- Z największą pokorą i ufnością prośmy u progu tego Nowego Roku, aby był to dla każdego z nas rok wzruszających i przejmujących doświadczeń tego, jak bezmierne jest miłosierdzie Boże dla wszystkich, którzy w Jezusie tego miłosierdzia upatrują - mówił w Nowy Rok abp Marek Jędraszewski.
«Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam» (J 20, 21)
Co zwiastuje nadejście czasów ostatecznych? Prześladowania, kataklizmy, głód, klęski żywiołowe. Wszystkie te znaki dostrzegamy coraz wyraźniej w obecnych czasach. Unicestwienie rodziny to również znak zbliżającego się końca... Żyjemy w bardzo niebezpiecznych czasach, dlatego proroctwo Jezusa jest dla nas ostrzeżeniem. Jakie to ostrzeżenie? Jak obronić się przed atakami sił ciemności, które nas nieustannie atakują i będą te ataki wzmagać?