Jak być podobnymi do Chrystusa? Obejrzyj 1. odcinek rekolekcji adwentowych
Zapraszamy na 3 tygodniowe Rekolekcje Adwentowe.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.
Zapraszamy na 3 tygodniowe Rekolekcje Adwentowe.
Kiedyś byłem gejem. Dzisiaj już nie jestem homoseksualistą, właściwie to dłużej jestem heteroseksualistą niż homoseksualistą. Mam 65 lat, a jako homoseksualista żyłem od 15. do 28. roku życia. Kiedy miałem 13 lat, odkryłem, że nie zakochuję się w dziewczynach, jak moi koledzy, ale w chłopakach. Nie tylko zakochiwałem się w swoich przyjaciołach, ale zacząłem odczuwać do nich pociąg seksualny.
W piątek 1 grudnia w Łagiewnikach rozpoczął się Kongres Międzynarodowej Akademii Bożego Miłosierdzia pod hasłem "Perspektywy Kultu Bożego Miłosierdzia". Uczestnicy kongresu zebrali się wieczorem na wspólnej Eucharystii celebrowanej przez kard. Stanisława Dziwisza.
Powiedzieć, że wpis Róży Thun na twitterze był skandaliczny, to nic nie powiedzieć. Europosłanka postanowiła naraz uderzyć zarówno w Prawo i Sprawiedliwość jak i w katolicyzm. Co takiego zrobiła?
W czwartek 30 listopada w klasztorze sióstr Klarysek w Krakowie odbyły się uroczystości odpustowe ku czci św. Andrzeja. Popołudniowej Mszy św. przewodniczył abp Marek Jędraszewski, który mówił o niełatwej posłudze Apostołów, niejednokrotnie kończącej się męczeństwem oraz o tym, że Chrystusowy krzyż jest drogą do zbawienia.
Ks. Pawlukiewicz: Wybuchnij płaczem przed Panem Bogiem
W tegoroczny Adwent wchodzimy z podwójną nadzieją. Z nadprzyrodzoną i z ziemską. W Polsce coraz więcej spraw, na których ludziom wierzącym w Chrystusa nie może nie zależeć, zmierza w dobrym kierunku.
Dlaczego w Kościele Chrystusa nie jesteśmy idealni?
Oto dziesięć sprawdzonych sposobów na szczęśliwe, zdrowe małżeństwo (i mniejsze ryzyko rozwodu)
'Szkoda' Ci czasu na Adorację? to koniecznie obejrzyj! Czym jest dla człowieka adoracja Najświętszego Sakramentu i ile znaczy dla Jezusa to, że Go odwiedzamy i adorujemy! sam Pan Jezus objawił to boliwijskiej mistyczce Catalinie Rivas, polecam!/Facebook, Janka Dudzin/
Niebo podobne jest królowi. Niebo jest królestwem, jest monarchią. Jeszcze i dzisiaj. Nowoczesna ludzkość jest antymonarchiczna. Najpierw przyszła tak zwana reformacja i podważyła tron Króla duchownego – papieża. Potem przyszła rewolucja i podważyła trony królów politycznych. I wreszcie wystąpił liberalizm i z obu potomkami swymi, socjalizmem i komunizmem, zatrząsł tronem Boga. Bezbożny rosyjski bolszewizm stanowi tylko ostatnią radykalną fazę antymonarchizmu, zapoczątkowanego przez Lutra. W pierwszej linii nie chodzi tu o formę rządu. Forma rządu to zupełnie odrębna sprawa. Wgłębi chodzi o rewolucyjny ruch duchowy, o wstąpienie na tron indywiduum, o monarchię ludzkiego “ja”.
Ewangelia jest podstawą publicznego życia! Wszystko, co czynimy, czyńmy w duchu Chrystusowym. Niech wszystko pochodzi z wiary! Wszystko, bo jesteśmy katolikami! Stworzenie może urządzić rewolucję, podnieść bunt, dopuścić się grzechu, ale budować prawo na grzechu to postawić człowieka ponad Boga, a Boga poniżej człowieka. Takie postawienie człowieka ponad Boga, a Boga poniżej człowieka jest rzeczywistym zdetronizowaniem najwyższej Istoty.
W uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata, 26 listopada, nastąpi odnowienie ubiegłorocznego Jubileuszowego Aktu Przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana w polskich kościołach i kaplicach.