Tag

Tag: chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem chrystus.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Objawienie dzieciątka Jezus u ojca Pio

Ojciec Ignazio de Ielsi był przełożonym klasztoru w San Giovanni Rotondo od 10 września 1922 do 25 sierpnia 1925 roku. W swoim Dzienniku napisał: „To daremne chcieć opowiedzieć, z jakim uczuciem Ojciec Pio świętuje Boże Narodzenie. Myśli o tym i liczy dni, które dzielą go od jednego Bożego Narodzenia do drugiego, już od dnia następnego po święcie. Dzieciątko Jezus ma dla niego szczególne znaczenie. Wystarczy, że usłyszy dźwięk pastorałki, kolędy, a już jego duch unosi się wysoko jak w ekstazie” (24 października 1923).

Fot. Túrelio via Wikipedia, CC BY-SA 2.0 de

Wiara

Matka Teresa z Kalkuty widziała Jezusa jak św. Faustyna

Nawet jej wielki przyjaciel i przez niemal 30 lat kierownik duchowy, ojciec Sebastian Vazhakal, nie zawsze wiedział, że Matka Teresa rozmawiała z Jezusem i miała nadprzyrodzone wizje. Najbardziej mistyczna część jej życia miała miejsce jeszcze przed tym nim założyła zgromadzenie Misjonarek. Ta część jej duchowych doświadczeń została ujawniona dopiero po jej śmierci i dla wielu "To było wielkie odkrycie," jak twierdzi ten kapłan, Misjonarz Miłosierdzia, dla telewizji CNA.

III wojna światowa nie oszczędzi nikogo poza Polską

III wojna światowa nie oszczędzi nikogo poza Polską

Siostra Łucja, właśc. Lúcia Santos, znana również jako Lúcia de Jesus dos Santos OCD (ur. 22 marca 1907 w Aljustrel, zm. 13 lutego 2005 w Coimbrze) – portugalska zakonnica, która była świadkiem objawień maryjnych w Fátimie w 1917, apostołka pierwszych sobót, Służebnica Boża Kościoła katolickiego.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

O. Witko: Modlitwa, której Bóg wysłuchuje ZAWSZE

Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)

Fot. Pixabay, CC 0

Świadectwo

Dlaczego przestałem kroczyć za Buddą, a zacząłem za Jezusem?

Osoba dająca świadectwo na portalu christiananswers.net wspomina swoje motywacje pozostania buddystą. Pisze, w zasadzie logicznie: „Myślałem - Buddyści nie rozpoczynają wojen. Nigdy też nie było Buddyjskiej inkwizycji. Za to podkreślają oni mądrość, współczucie, miłosierdzie i osobistą przemianę. I na pewno nigdy nie grozili mi wiecznością w jeziorze ognia.”

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Kościół

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Dzisiejsza Ewangelia prowadzi nas wraz z Chrystusem, Piotrem, Jakubem i Janem na górę Tabor. Tam Chrystus przemienił się wobec swoich Apostołów. Jego twarz zajaśniała jak słońce, a szaty stały się olśniewająco białe. Apostołowie byli zachwyceni, choć poznali jedynie niewielki odblask wiecznej chwały Ojca, w której po swoim zmartwychwstaniu zasiadł Jezus. To wydarzenie pozostało tajemnicą dla pozostałych uczniów - dowiedzieli się o nim dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa.

Franciszek: Nieoczekiwana odpowiedź Pana Jezusa

Kościół

Franciszek: Nieoczekiwana odpowiedź Pana Jezusa

Trzeba się troszczyć o chleb materialny, ale jeszcze ważniejsze jest pielęgnowanie relacji z Bogiem, umacnianie naszej wiary w Tego, który jest „chlebem życia”, w Tego, który przyszedł, aby zaspokoić nasz głód prawdy, sprawiedliwości i miłości. Papież Franciszek mówił o tym w rozważaniu przed południową modlitwą maryjną, którą z okna pałacu apostolskiego odmówił z pielgrzymami przybyłymi na plac św. Piotra.