Tag

Tag: bruksela

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bruksela.

Parlament Europejski w Strasburgu (Fot. JLogan/Wikimedia Commons)

Profanacja krzyża w Parlamencie Europejskim?

Pierwszym sygnałem jakoby doszło do niepokojącego wydarzenia była krótka notka europosła PO Jana Olbrychta na Twitterze, która brzmiała: "Bruksela. Parl. Europ. Zniszczony krucyfiks w Sali Medytacji (miejsce odprawiania mszy św.)".

fot. M. Blahus_Wikipedia

SKANDAL! Półnagie panie z Femenu zaatakowały arcybiskupa

Arcybiskup Andre-Joseph Leonard prowadził wczoraj wykład o tematyce pro-life na Uniwersytecie w Brukseli. Kwestia obrony życia wywołuje najwyraźniej ogromną wściekłość Femen'istek, gdyż wtargnęły one na wykład duchownego. Co więcej, obrzuciły metropolitę wulgarnymi wyzwiskami... Miał to być protest przeciwko rzekomej homofobii Kościoła, który oskarżyły o hipokryzję...

PiS będzie demonstrował w Brukseli w obronie telewizji Trwam

PiS będzie demonstrował w Brukseli w obronie telewizji Trwam

Odrzucenie przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, przed zakończeniem procedury odwoławczej, wniosku fundacji Lux Veritatis o przyznanie miejsca Telewizji Trwam na cyfrowym multipleksie łamie prawo polskie i regulacje europejskie, które mówią, że „zarządzanie częstotliwościami i przyznawanie prawa do korzystania z nich powinno się dokonywać w oparciu o obiektywne, przejrzyste, niedyskryminujące i proporcjonalne kryteria i otwarte procedury” - podaje Prawo i Sprawiedliwość.

Pospieszalski: Oficjalne wersje katastrofy są całkowicie nieprawdopodobne

Pospieszalski: Oficjalne wersje katastrofy są całkowicie nieprawdopodobne

W środę przed południem odbyło się w Brukseli wysłuchanie publiczne w sprawie katastrofy smoleńskiej, z działem dwóch amerykańskich profesorów polskiego pochodzenia: prof. Kazimierza Nowaczyka i prof. Wiesława Biniendy. Zaprezentowano również wynik analiz przeprowadzonych przez Grzegorza Szulacińskiego z Australii. I to jest nowa rzecz, ponieważ to jest ekspert badający kwestie związane z eksplozjami, z wybuchami, także z katastrofami lotniczymi. Według analizy prof. Szulacińskiego na wysokości 30 metrów doszło do dwóch lub więcej eksplozji, które najpierw rozerwały skrzydło samolotu, a potem rozerwały kadłub. Dlatego kokpit poleciał do przodu, a część kabiny pasażerskiej rozerwała się. Tak wygląda analiza na podstawie dostępnych źródeł, zdjęć z miejsca katastrofy.

Jak długo Partia będzie pozwalać na podburzanie narodu przez kaczystów?

Jak długo Partia będzie pozwalać na podburzanie narodu przez kaczystów?

„Sprawa jest od dawna jasna. Brednie Kaczyńskiego nie zasługują, żeby o tym dyskutować. Nikczemna insynuacja, że Sikorski wiedział wcześniej (o śmierci wszystkich pasażerów- Ł.A), to znaczy, że brał udział w zamachu tak? Organizował wspólnie z Putinem zamach? Przy Kaczyńskim powinien siedzieć psychiatra” – perorował w swoim stylu Niesiołowski w "Faktach po faktach". „Z Brukseli poszedł przekaz, że grupa Polaków szkaluje państwo i wykorzystuje tą sprawę politycznie. To są brednie. Cała pisowska hucpa w Brukseli Polsce nie zaszkodzi, bo to jest za głupie i niedorzeczne. Ci ludzie kompromitują sami siebie. Polska jest suwerennym państwem i nie będzie międzynarodowej komisji, panie Kaczyński” - powiedział były wicemarszałek Sejmu i czołowy medialny celebryta ekipy Tuska.

W Brukseli o Smoleńsku

W Brukseli o Smoleńsku

„Uderzający wśród urzędników unijnych jest elementarny brak wiedzy na temat tego, jak nowe fakty w sprawie katastrofy wpływają na śledztwo” – mówił eurodeputowany PiS Tomasz Poręba. Ryszard Legutko, eurodeputowany do PE. Podczas wysłuchania publicznego zostaną zaprezentowane ostatnie wyniki prac zespołu parlamentarnego, ukazujące nowe dowody, dotyczące tragedii smoleńskiej. Poprzez wysłuchanie międzynarodowa opinia publiczna będzie mogła przekonać się, jak dalece nieadekwatne są rządowe ustalenia w stosunku do znanych dziś faktów. W wysłuchaniu wezmą udział członkowie rodzin ofiar katastrofy, którzy podzielą się swoimi wrażeniami dotyczącymi nie transparentnego i niewłaściwie prowadzonego śledztwa.

Kurski opuszcza Polskę

Kurski opuszcza Polskę

- Monopol Platformy prowadzi do tego, że żona opozycyjnego polityka nie może wrócić do pracy – mówi euro poseł PiS. Rodzina europosła wynajęła już mieszkanie w Brukseli, gdzie Kurski pracuje jako euro poseł. - Jedną nogą będę w Polsce, drugą zaś w Brukseli. Czas swój dzielę pół na pół. Musieliśmy podjąć decyzję o wyjeździe. Monika uniosła się honorem i ze łzami w oczach powiedziała, że chce wyjechać z kraju. Chciała wrócić do pracy po urlopie wychowawczym w Agencji Rozwoju Pomorza S.A, ale tam spotkała się z pytaniami, czy będzie lojalna wobec zarządu województwa pomorskiego, który jest właścicielem Agencji, a w zarządzie większość ma Platforma Obywatelska. Żona ma kwalifikacje, stanowisko nie było eksponowane, by nikt nie zarzucał, że to ja mam wpływy. Jednak monopol Platformy Obywatelskiej prowadzi do tego, że żona opozycyjnego polityka nie może wrócić do pracy, bo szef mówi, że ma go przekonać, że będzie lojalna wobec zarządu województwa, de facto wobec rządzącej Pomorzem PO - powie

Ojciec Rydzyk przeprasza

Ojciec Rydzyk przeprasza

-Nigdy nie powiedziałem, że Polska jest obecnie państwem totalitarnym, o co jestem posądzany. Chciałem przypomnieć, że zostałem zaproszony do Brukseli na konferencję o energii, ze szczególnym uwzględnieniem energii odnawialnej. […]Powiedziałem: to jest totalitaryzm. Nie twierdziłem, że Polska jest państwem totalitarnym. Polska była państwem totalitarnym. Miałem na myśli mechanizmy i metody działania obecnych władz, które przypominają tamte metody.- mówi o. Rydzyk w ND.