Tag

Tag: bruksela

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bruksela.

Teluk: Dżihad jest już w Europie!

Teluk: Dżihad jest już w Europie!

Bruksela jakby cały czas we śnie, cały czas wierząca w bajki, że być może będzie jak po staremu, nic się nie stanie… Ale dłużej nie da się już oszukiwać. Radykalni islamiści nie zmienią nagle swojej taktyki i nie zasiądą do stołu negocjacyjnego. Terroryści będą dalej wysadzać się w powietrze i zabijać niewinnych ludzi.

Dwóch Polaków rannych w brukselskich zamachach

Dwóch Polaków rannych w brukselskich zamachach

Komunikat MSZ w związku z wybuchami w Brukseli Jesteśmy wstrząśnięci informacją o serii wybuchów, do jakich doszło dzisiaj w Belgii. Składamy kondolencje rodzinom i bliskim ofiar tragedii zamachów na międzynarodowym lotnisku Zaventem oraz w centrum miasta Z informacji posiadanych aktualnie przez polskie służby konsularne wynika, iż wśród poszkodowanych w dzisiejszych zamachach w Brukseli jest dwóch polskich obywateli, którzy są hospitalizowani.

Beata Szydło natychmiast reaguje na zamachy w Brukseli

Beata Szydło natychmiast reaguje na zamachy w Brukseli

Premier Beata Szydło zwołała nadzwyczajne posiedzenie Rządowego Centrum Bezpieczeństwa. Odbędzie się ono o godzinie 11.00 w dniu dzisiejszym. Wszystko przez zamachy bombowe w Brukseli: - Dzisiejszy dzień miał wyglądać inaczej, ale tragedia w Brukseli zweryfikowała nasze plany. W tej chwili najważniejsze jest to. Myślami i modlitwą jesteśmy w Brukseli. Mamy nadzieję, że ofiar nie będzie więcej. Najważniejsze jest bezpieczeństwo polskich obywateli, za chwilę rozpocznie się posiedzenie Rządowego Centrum Bezpieczeństwa - mówiła Beata Szydło.

Dramatyczna relacja świadków zamachu w Brukseli

Dramatyczna relacja świadków zamachu w Brukseli

Jeden ze świadków mówi: - Wszędzie były ciała bez głów. Jakaś kobieta krzyczała trzymając dziecko w jej rękach „gdzie jest moje dziecko?”. Powiedziałam jej, że trzyma je w rękach, lecz ona odparła, że miała jeszcze jedno i nie może go znaleźć". Kolejny świadek: - Usłyszałem wybuch, a następnie krzyk mężczyzny w języku arabskim. Przede mną stała para wypłacająca gotówkę. Wtedy nastąpił wybuch. Kobieta straciła obie nogi, jej mąż jedną, tak samo policjant. Popękały witryny sklepowe, wszędzie była krew, starałem się pomóc ludziom wydostać się stamtąd".

Zamachy w Brukseli na lotnisko i metro. Są zabici

Zamachy w Brukseli na lotnisko i metro. Są zabici

Do dwóch eksplozji doszło na lotnisku Zaventem, które jest głównym portem lotniczy w Brukseli. Jak przekazała korespondentka TVP ze stolicy Belgii, najprawdopodobniej doszło do nich przy stanowisku odpraw linii American Airlines. Na lotnisku znaleziono jeszcze trzeci ładunek wybuchowy, który nie eksplodował.