Tag

Tag: bruksela

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bruksela.

Jarosław Kaczyński i polityczna pustynia

Jarosław Kaczyński i polityczna pustynia

Pierwsze reakcje opozycji po wywiadach, jakich Jarosław Kaczyński udzielił TV Trwam i TVP INFO można skomentować krótko: nic nie zrozumieli, albo wszystko zrozumieli i dlatego udają, że nic się nie stało, że dalej można grać Polską w Brukseli, co zresztą dzieje się od wielu tygodni i chyba ma tylko jeden cel: doprowadzić do sytuacji, w której ich wyborcy uznają wezwania do ukarania Polski sankcjami za coś zupełnie normalnego. Na tym odcinku PO, KOD i Nowoczesna odnoszą sukcesy. Szaleństwo Petru czy Niesiołowskiego udziela się ich zwolennikom, co każdy może sobie sprawdzić, jeśli tylko wejdzie w interakcję z twardym wyborcą PO. Tymczasem największym problemem opozycji jest jeden przerażający dla niej fakt: nie mają nic do zaproponowania Polsce poza eskalowaniem kolejnych konfliktów. Tak naprawdę, pozostały im problemy polskich klaczy z Janowa Podlaskiego, bo jak podały "Fakty" TVN - w Zatoce Perskiej czekają na nie ogiery szejka, no i jest jeszcze sprawa kornika drukarza. Z tym kornikie

A oni dalej będą fałszywie donosić... Czyżby Schetyna szykował sobie stanowisko w Brukseli?

A oni dalej będą fałszywie donosić... Czyżby Schetyna szykował sobie stanowisko w Brukseli?

Europarlamentarzyści Platformy Obywatelskiej przygotują i złożą w Parlamencie Europejskim projekt rezolucji dotyczący sytuacji w Polsce – zdecydowano podczas dzisiejszego posiedzenia zarządu tej partii, o czym poinformował na briefingu Grzegorz Schetyna. Przewodniczący PO mówił, że dziś przedstawiciele jego formacji będą obecni na spotkaniu opozycji, aby wyrazić, jak bardzo nie akceptują rządu Prawa i Sprawiedliwości. Jak dodał, sprawa naszego kraju, to nie tylko sprawa Polski. – Jesteśmy częścią wspólnoty europejskiej, w Brukseli czujemy się jak u siebie, to jest też nasz dom i tam będziemy informować o tym, co dzieje się w Polsce – powiedział Schetyna.

Debata w PE. Szydło i Legutko świetni, lewica żałośnie

Debata w PE. Szydło i Legutko świetni, lewica żałośnie

19:35 Głos zabrała raz jeszcze Beata Szydło, już pozaproceduralnie. Podziękowała za dyskuję i zapewniła, że Polska przestrzega prawa i traktatów unijnych. Wyraziła zaufanie, że przedstawiła potrzebne i oczekiwane informacje. Wyjaśniła też, dlaczego Polska nie czekała na opinię Komisji Weneckiej w sprawie TK: Uznała, że tak samo PE nie czekał na tę opinię, tylko zorganizował debatę. Na koniec powiedziała, że ma nadzieję, iż dialog i debata zbliża nas do wspólnej wartości, jaką jest UE.

Prof. Legutko dla Frondy: Komisja Europejska chce spacyfikować Polskę

Świadectwo

Prof. Legutko dla Frondy: Komisja Europejska chce spacyfikować Polskę

Dlaczego Komisja Europejska wszczęła procedurę sprawdzania praworządności w Polsce? Czy procedura ta jest w ogóle odpowiednio umocowana w prawie unijnym? Na ile Komisja Europejska działa samodzielnie, a na ile ulega wpływom Berlina i medialnej paniki? O relacjach Polski i Brukseli mówi w rozmowie z Paweł Chmielewskim eurodeputowany PiS, prof. Ryszard Legutko.

Ziobro do Timmermansa: Proszę nie pouczać Polski! LIST

Ziobro do Timmermansa: Proszę nie pouczać Polski! LIST

Szanowny Panie Przewodniczący, ze zdumieniem przyjąłem list, który był Pan uprzejmy skierować do mnie w sprawie Trybunału Konstytucyjnego w Polsce. Jego treść świadczy o braku wiedzy związanej z Trybunałem. Miał Pan możliwość uzyskania ode mnie rzetelnych informacji na ten temat, na przykład wykorzystując rutynowe robocze kontakty pomiędzy Ministerstwem a Komisją Europejską. Ubolewam, że Pan tego nie zrobił. O Pańskich nieuzasadnionych zarzutach i nieuprawnionych wnioskach dowiedziałem się najpierw z mediów, a później z oficjalnej korespondencji. Z tych powodów odebrałem Pana list jako próbę nacisku na demokratycznie wybrany parlament i rząd suwerennego państwa, jakim jest Polska.

Prof. Ryszard Legutko dla Frondy: To jest walka ze smokiem stugłowym

Prof. Ryszard Legutko dla Frondy: To jest walka ze smokiem stugłowym

Komisja Europejska planuje przeciwko Polsce realne działania, czy rzuca tylko czcze groźby? Czy Bruksela ma w ogóle jakikolwiek interes w zaognianiu swoich relacji z Polską, w obliczu ogromu trudności z pokonaniem kryzysu imigracyjnego? Co zrobią Niemcy, których kobiety są gwałcone przez wpuszczonych niedawno do kraju imigrantów? Mówi o tym prof. Ryszard Legutko w rozmowie z Pawłem Chmielewskim.