Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

fot. pixabay.com

Uwaga

Belgia: Na wniosek Żydów, sędziowie uchylili zakaz liturgii

Belgia jest już trzecim po Francji i Szwajcarii krajem w Europie, w którym sędziowie zarzucili władzy wykonawczej nadmierne ograniczanie wolności religijnej pod pretekstem walki z pandemią. Decyzją tamtejszej Rady Stanu rząd w Brukseli ma czas do 13 grudnia, by złagodzić obowiązujące obostrzenia sanitarne. Przewidują one całkowity zakaz zgromadzeń religijnych aż do 15 stycznia.

Fot. via Pixabay

Wiara

Nawrócenie Żydów będzie znakiem paruzji

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją: -> nawrócenie Izraela-> powszechne głoszenie Ewangelii-> ogólne zaburzenia-> zamieszanie i nieład w Kościele-> pojawienie się antychrysta 1) Nawrócenie IzraelaNieposłuszeństwo Żydów poprzez odrzucenie przez nich Ewangelii, otworzyło drogę do rozprzestrzeniania się jej wśród pogan. Ale jeszcze przed paruzją ma nastąpić nawrócenie Izraela. My jako chrześcijanie powinniśmy się modlić, aby Izrael spełnił rolę jaką Bóg ma w swoich planach. Według niektórych liczba pogan nie osiągnęła jeszcze zamierzonej przez Boga liczby; mimo to, być może, epoka nawracania pogan dobiegła końca i Bóg rozpoczyna przygotowanie znaczących wydarzeń dotyczących Izraela.

fot. TVP Info/zrzut ekranu

Polska

Wicepremier Gliński do prezydenta i ambasadora Niemiec: ,,słowa padły, ale nie widzimy czynów i faktów''

- Nie rozumiem i chyba żaden Polak nie rozumie, dlaczego tak długo czekamy we wspólnej Europie na pomnik polskich ofiar niemieckiego terroru w Berlinie. Nie rozumiem, dlaczego tak długo czekamy na odszkodowania od Niemiec czy chociażby wspólny, międzynarodowy apel do społeczeństwa i instytucji niemieckich o zwrot zagrabionych dóbr polskich kultury – powiedział dzisiaj wicepremier oraz minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński na otwarciu wystawy „Zawołani po imieniu”, poświęconej Polakom zamordowanym za pomoc Żydom w czasie Holokaustu.

Fot. Avinoam Faltin Pikiwiki Israel via Wikipedia, CC BY 2.5

Zobacz

Tak 81 lat temu Żydzi kolaborowali z Sowietami

Nie zapominając o tym, że sojusz Żydów i Rosjan to nie tylko realia dnia dzisiejszego (wsparcie Izraela dla rosyjskiej polityki historycznej gloryfikującej zbrodnie Armii Czerwonej, żydowskie wsparcie rosyjskiej agresji na Gruzję, obecność rosyjskojęzycznych Żydów w resortach siłowych Izraela, doskonałe stosunki Putina z Żydami), musimy pamiętać, że Żydów i Rosjan łączy wspólna historia zbrodni na narodzie Polskim, których elementem była kolaboracja Żydów z Rosją sowiecką po 17 września 1939 roku.

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Zobacz

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Związek Radziecki zapamiętałem wprowadzonym zaraz przez Armię Czerwoną głodem. Może powinienem napisać: głodem, rabunkiem i terrorem. Ale ja miałem wtedy 8 lat i 10 miesięcy prawie i zapamiętałem najlepiej głód, chociaż tak naprawdę to zabrane mi buty też doskonale pamiętam.

Fot. via Pixabay - MabelAmber / FelixMittermeier

Uwaga

Rośnie fala antysemityzmu w Niemczech. Jest reakcja KE

Polska na arenie Unii Europejskiej wielokrotnie atakowana była między innymi za pozwalanie na organizację Marszu Niepodległości. Tymczasem to w Niemczech mamy do czynienia z rosnącą falą antysemityzmu. Według raportu Federalnego Urzędu Ochrony Konstytucji w Niemczech z sierpnia tego roku, antysemityzm jest w tym kraju szeroko rozpowszechniony we wszystkich ekstremistycznych grupach. Teraz sprawą zajęła się Komisja Europejska.