Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Wojciech Smarzowski - fot. Polski Instytut Sztuki Filmowej via Flickr CC 2.0

Polska

Bodakowski: "Wesele" Smarzowskiego - podróż do bezmiaru schiz wypełniających głowy elementu antypolskiego

„Wesele” to film współfinansowany przez instytucje zależne od polityków z PiS i PO — Polski Instytut Sztuki Filmowej (podległy ministerstwu kultury PiS) i Krakowskie Biuro Festiwalowe (miejską instytucję kultury zależną zapewne od rządzących Krakowem polityków antyPiSu — Platformy Obywatelskiej, Nowoczesnej, Polskiego Stronnictwa Ludowego i Sojuszu Lewicy Demokratycznej). Co ciekawe dystrybutor filmu podaje, że film sfinansował PISF, fakt sfinansowania przez PISF filmu neguje zaś „Gazeta Polska Codziennie”. Antypolski obraz sfinansowali też podatnicy z Litwy i Łotwy — National Film Centre of Latvia i Riga Film Found.„Wesele” to hardcorowa podróż do bezmiaru schiz wypełniających głowy elementu antypolskiego. Schizofrenicznych urojeń ukształtowanych przez lata oglądania antypolskich stacji telewizyjnych, czytania antypolskiej prasy, zamknięcia w świecie antypolskich urojeń. Zapewne by uniknąć odpowiedzialności prawnej za szkalowanie narodu polskiego i negowania zbrodni niemieckich nazist

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Rosja

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Związek Radziecki zapamiętałem wprowadzonym zaraz przez Armię Czerwoną głodem. Może powinienem napisać: głodem, rabunkiem i terrorem. Ale ja miałem wtedy 8 lat i 10 miesięcy prawie i zapamiętałem najlepiej głód, chociaż tak naprawdę to zabrane mi buty też doskonale pamiętam.

Fot. Pixabay

Izrael i Żydzi

Watykan odpowiedział rabinom zarzucającym Franciszkowi „nauczanie pogardy wobec Żydów i judaizmu”

„Mając na uwadze pozytywne stwierdzenia na temat judaizmu, stale wypowiadane przez papieża Franciszka, nie można w żaden sposób zakładać, że wraca on do tak zwanego „nauczania pogardy” – napisał przewodniczący Komisji ds. Kontaktów Religijnych z Judaizmem, kard. Kurt Koch. Szwajcarski hierarcha przekonuje, że Franciszek „w pełni szanuje podstawy judaizmu i zawsze stara się pogłębiać więzy przyjaźni między dwiema tradycjami religijnymi”.

Nawrócenie Żydów będzie znakiem paruzji

Wiara

Nawrócenie Żydów będzie znakiem paruzji

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją:

fot. pxhere.com/flickr.com

Szokujące

Handel żywym towarem i burdele były domeną polskich Żydów

- Pod koniec XIX w. ok. 700-tysięczna Warszawa stała się wschodnioeuropejską stolicą prostytucji. Kwitły zarówno duże domy publiczne, jak i te zorganizowane w prywatnych mieszkaniach. Większych przybytków było przeszło 40. W latach 80. XIX liczba zarejestrowanych prostytutek wynosiła przeszło 1 400. W rzeczywistości ich liczba była z pewnością większa – czytamy na portalu warszawa.naszemiasto.pl.

Fot. Pixabay

Izrael i Żydzi

Jabłoński: wycieczki izraelskiej młodzieży do Polski budzą wątpliwości

Wiceszef MSZ Paweł Jabłoński uważa, że „tryb”, w jakim dziś te wycieczki się odbywają „budzi bardzo duże wątpliwości, bo to nie chodzi tylko o uzbrojoną ochronę, która też jest zjawiskiem niespotykanym i nieuzasadnionym”. „Jeśli młodzi ludzie przyjeżdżają do Polski i kojarzą ją tylko ze złem, które tutaj miało miejsce ze strony Niemców” – twierdzi Jabłoński – „a nie mają okazji na przykład spotkania się z polską młodzieżą, nie poznają Polski dzisiejszej, nie poznają także historii zbrodni Niemców na Polakach, to jest coś co później może prowadzić do utwierdzania się negatywnych opinii o Polsce. Trzeba z tym walczyć”.