Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. cradio.org.au

Świadectwo

Alan Ames - gangster który został mistykiem

Alan Carver Ames to współczesny mistyk, a jednocześnie były gangster. Należał do jednego z londyńskich gangów aż do roku 1994, kiedy to objawił mu się Jezus i przeżył głębokie nawrócenie. Od tego czasu otrzymuje przesłania dotyczące m.in. Eucharystii.

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Kościół

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Dla jednych to przeżytek, fałszywa granica pomiędzy wiernymi a duchownymi, albo nieludzkie wyrzeczenie sprzeczne z naturą człowieka. Dla drugich - dar Boży, znak świata, który ma nadejść i wzmocnienie kapłaństwa. Celibat kojarzymy jednoznacznie z kapłaństwem, choć nie należy do jego natury.

Fot. technobuffalo.com

Kościół

Czym jest grzech obżarstwa i do czego prowadzi

Kim był Ewagriusz z Pontu, uważany za jednego z największych starożytnych mistrzów życia duchowego? Z pewnością nie był tylko teoretykiem: w swoim własnym życiu doświadczył mroków grzechu i tego, jak można się z nich uwolnić. Dlatego może być naszym przewodnikiem na drodze poznania przyczyn grzechu i uwolnienia się od niego.

U Boga wszystko jest możliwe!

Kościół

U Boga wszystko jest możliwe!

Gdy Jezus wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?»

Jak powinna wyglądać Prawdziwa Sztuka PRZECZYTAJ!

Kościół

Jak powinna wyglądać Prawdziwa Sztuka PRZECZYTAJ!

Człowiek żyje zanurzony w historii i jeśli jest obdarzony przez Pana Boga talentem artystycznym, wyraża swoją więź z Nim za pomocą sztuki, sięgając po język powszechny w swojej epoce - przeczytaj w Teologii Politycznej Co Tydzień nr 7: "Zgubiona forma Kościoła" rozmowę Agaty Gać z bp. Michałem Janochą o sztuce religijnej.

Dr MacDougalla: Ile waży dusza? 21 gramów!

Dr MacDougalla: Ile waży dusza? 21 gramów!

W 1901 r. dr Duncan McDougall wykonał pierwszy z serii kilku eksperymentów na umierających ludziach, które na stałe przeniknęły do sfery legend, mitów i wierzeń na temat życia przyszłego. Kładąc na specjalnej wadze umierającego suchotnika odkrył on, że w momencie śmierci nastąpił ubytek 21 g. masy jego ciała. W taki oto sposób dr MacDougall zważył duszę. Tak przynajmniej sądził a w próbie odpowiedzi na pytanie, ile waży ludzka dusza, przebadał jeszcze 5 innych pacjentów i 15 psów. Wyniki nie były już jednak tak zadowalające…

(fot. flickr)

Świadectwo

Muniek Staszczyk: Szatan wciąż zaprasza nas na lewo...

Po powrocie z nart, zadzwonił do mnie któregoś dnia ksiądz. Odbieram telefon: mówi Wojtek Jędrzejewski, dominikanin. Do mnie ksiądz? Pyta mnie: Słuchaj, czy ty byś nie przyszedł do nas do kościoła? Ja sobie myślę: po co? A on mówi: Na spotkanie z młodzieżą. Z młodzieżą? Do kościoła? Jakaś oaza? Byłem daleko od tego.

Chcesz znaleźć dziewczynę? Błąd. Najpierw odnajdź Boga!

Kościół

Chcesz znaleźć dziewczynę? Błąd. Najpierw odnajdź Boga!

Oto jak wielu singli patrzy na kwestię znajomości mię­dzy dziewczynami a chłopakami: „Bóg stworzył Ziemię – czyli pół miliarda kilometrów kwadratowych, jakby kto pytał. Potem Bóg stworzył moją drugą połowę i gdzieś tam ją umieścił. Ja mam za zadanie ją znaleźć, a rolą Boga jest najwyraźniej ukrywanie jej przede mną tak długo, jak się da. To delikatna kwestia. Jeśli usiądę przy niewła­ściwym stoliku przy obiedzie, albo jeśli cały czas się nie rozglądam, mogę jej nie zauważyć. Przeznaczenie może przemknąć mi między palcami, bo byłem nieuważny. Mu­szę być gotowy na każdy wysiłek, aby ją znaleźć”.