Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Zmarły rabin wskazał imię Mesjasza!

Kościół

Zmarły rabin wskazał imię Mesjasza!

Świat żydowski trzyma tę tajemnicę nie wiedząc co z nią uczynić, jak ją zinterpretować, jak ją przełknąć. Jest tak wybuchowa, a jednocześnie tak prawdziwie porażająca, że ortodoksyjni Żydzi nie chcą w nią uwierzyć.

Fot. YouTube, Wikipedia

Kościół

Piękne! Polityk SLD wzruszająco opowiada o swoim nawróceniu

Tomasz Kalita, polityk SLD, opowiedział w rozmowie z tygodnikiem "Plus Minus" o swoim nawróceniu. Jakiś czas temu pisaliśmy o ciężkiej chorobie polityka oraz o tym, jak wielki miała wpływ na jego nawrócenie. Teraz Tomasz Kalita otworzył się jeszcze bardziej i w rozmowie z tygodnkiem już wprost mówi o tym, że stał się chrześcijaninem, choć jak podkreśla - z Kościołem ma jeszcze pewne sprawy niepoukładane, więc nie czuje się w pełni katolikiem.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kardynał Stanisław Dziwisz jasno o akcji promującej LGBT!

Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.

Fot. Vimeo

Kościół

Ojciec Święty do biskupów krajów misyjnych: Pieniądze i podziały to oręż diabła

„Wszyscy jesteśmy pielgrzymami miłosierdzia i potrzebujemy łaski Chrystusa, by być miłosierni jak Ojciec”. Tak mówił Papież, spotykając się z uczestnikami kursu, zorganizowanego przez Kongregację ds. Ewangelizacji Narodów dla biskupów niedawno mianowanych na terenach misyjnych. Ojciec Święty nawiązał do Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Podkreślił powołanie każdego biskupa do tego, by życiem i posługą ukazywać ojcostwo Boga oraz dobroć, miłosierdzie i równocześnie autorytet Chrystusa. Przyszedł On dać życie i stworzyć ze wszystkich ludzi jedną rodzinę pojednaną miłością Ojca. Franciszek zwrócił uwagę, że przyjęci przez niego hierarchowie pochodzą z terenów misyjnych.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Budzyński: Zacząłem świadomie pragnąć Jezusa

Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.

Fot. Wikipedia

Kościół

Cudowna bazylika del Pilar

"Synu, to miejsce jest przeznaczone do oddawania Mi czci. Dzięki tobie na moją pamiątkę ma tu być wzniesiony kościół. Troszcz się o tę kolumnę, na której ja jestem, ponieważ mój Syn, a twój Mistrz, nakazał aniołom, aby przynieśli ją z nieba".

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Nawrócony muzułmanin. Wybrał Chrystusa pomimo wszystko

Historia życia Tymoteusza Aytaca jest tak niezwykła, że może wydawać się nieprawdopodobna. Aytac to młody muzułmanin turecki, który nawrócił się i chce zostać księdzem katolickim. Obecnie studiuje teologię w seminarium w Augsburgu. Aytac G. ma 24 lata, urodził się w Antakya (Antiochia) na południu Turcji, pochodzi z prostej rodziny. Ojciec jest szoferem i jeździ na dalekich trasach, matka prowadzi gospodarstwo domowe i ma jeszcze sześcioro rodzeństwa. Cała rodzina to głęboko wierzący muzułmanie. W roku 1994 Aytac, młody mechanik samochodowy, spotkał w swoim rodzinnym mieście Antakya grupę młodych chrześcijan i muzułmanów, którzy w domu jednej z sióstr zakonnych z Niemiec zbierali się na modlitwę, dyskusje religijne i śpiewy kanonów z Taizé.

Fot. Wikipedia

Kościół

Papież Franciszek: Więźniów pocieszać

Papież Franciszek napisał list do więźniów w Kamerunie: „Mogę was zapewnić, że pamiętam w moich modlitwach o was, a także o waszych krewnych, przyjaciołach i wszystkich, którzy wam towarzyszą na tym etapie życia”. Tak pisze Ojciec Święty do osób przetrzymywanych w centralnym więzieniu Kamerunu New-Bell, które znajduje| się w największym mieście tego afrykańskiego kraju, Duali.

Fot. Wikipedia

Tygodnik Powszechny wesprze działania LGBT

Rzeczpospolita zwróciła uwagę na akcję na rzecz wspierania osób LGBT w Polsce. Tego typu działania oczywiście przestały już nas dziwić, jednak zaskakujące jest to, kto akcję będzie wspierał. Skierowana ma być ona bowiem do... wiernych Kościoła Katolickiego. Akcja zorganizowana jest przez grupę Wiara i Tęcza, Stowarzyszenie Tolerado oraz Kampanię przeciw homofobii.

Fot. Wikipedia

Kościół

Aktualne słowa kard. Burke: Sprzeciwię się papieżowi jeśli będę musiał

W rozmowie ze stacją France 2, kard. Raymond Burke - kilka miesięcy temu usunięty przez papieża Franciszka ze stanowiska szefa najwyższego trybunału kościelnego, tj. Sygnatury Apostolskiej – powiedział, że jest gotów sprzeciwić się papieżowi, jeśli będzie on próbował zmienić nauczanie Kościoła. O sprawie informuje portal pch24.pl.

Fot. Wikipedia

Kościół

Warszawa dziękowała za kanonizację Matki Teresy

W Watykanie Matka Teresa z Kalkuty została przez papieża Franciszka ogłoszona świętą. W Warszawie wieczorem kilkuset Albańczyków i mieszkańców Warszawy przyszło do kościoła Najświętszego Zbawiciela przy Placu Zbawiciela, aby razem z siostrami ze zgromadzenia Misjonarek Miłości, doktor Shpresą Kuretą, ambasador Albanii w Polsce i Korpusem Dyplomatycznym, podziękować za kanonizację.

Fot. osv.com

Kościół

Jan Paweł II: Nauka a istnienie Boga

Przeprowadzony przed pięćdziesięciu laty sondaż, który objął 398 najwybitniejszych uczonych, ujawnił, że tylko 16 spośród nich uważa się za niewierzących, 15 za agnostyków, a aż 367 za wierzących. 1. Istnieje dość rozpowszechniona opinia, że ludzie nauki są zazwyczaj agnostykami i że nauka oddala od Boga. W jakim stopniu jest to zgodne z prawdą?