Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Co powinniśmy robić po spowiedzi?

Kościół

Co powinniśmy robić po spowiedzi?

Niektórzy sądzą, że wyznanie grzechów przed kapłanem to zasadniczy element pojednania z Bogiem. Najczęściej traktowane jest przy tym jako przykry i bolesny obowiązek. Z chwilą opuszczenia kratek konfesjonału „mamy święty spokój do najbliższych świąt”. Tymczasem sakrament pojednania nie kończy się z chwilą opuszczenia konfesjonału. Można nawet zaryzykować twierdzenie, że dopiero wtedy się zaczyna.

Trener Portugalczyków: Moją inspiracją jest Jezus Chrystus

Trener Portugalczyków: Moją inspiracją jest Jezus Chrystus

Na początku roku w rozmowie z portalem Expresso Santos Santos wyznał, że jego inspiracją w życiu jest Jezus Chrystus. "Wierzę, że On zmartwychwstał. Ponieważ bycie chrześcijaninem oznacza pewność, że Chrystus zmartwychwstał. Apostoł Paweł powiedział wyraźnie: „Gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, próżna byłaby nasza wiara”. Ale on żyje! Ta prawda jest bardzo prosta i nie należy jej komplikować. Wierzę w zmartwychwstanie, w to, że nasze życie tutaj jest tylko etapem i nie kończy się na ziemi, że nie umieramy na zawsze. Jezus żyje w nas i pośród nas".

Salwowski: Czy robienie znaku Krzyża może zabijać zarazki?

Salwowski: Czy robienie znaku Krzyża może zabijać zarazki?

Niedawno portal Fronda.pl przedrukował artykuł poświęcony badaniom rosyjskich naukowców, z którego wynika, iż skutkiem pobożnie, uważnie i z wiarą czynionego znaku Krzyża świętego jest znaczne ograniczenie występowania bakterii i zarazków w wodzie i jedzeniu nad którymi takowy gest jest czyniony. Niestety, jak można było się domyśleć, ów tekst wywołał sporo kpin nie tylko pośród ateistów i agnostyków, ale także wśród wierzących chrześcijan. Niniejszym chciałbym więc pokrótce napisać, dlaczego uważam ironiczne komentarze pod adresem tego artykuły za zasadniczo bezzasadne, a nawet mogące wynikać z faktycznie małej wiary ich autorów co do przynajmniej niektórych aspektów religii chrześcijańskiej. Zaznaczam jednak, że poniżej nie będę wypowiadał się konkretnie co do autentyczności przywoływanych przez Fronda.pl badań naukowych, gdyż nie jestem w stanie zbadać konkretnie tego aspektu tej sprawy, a jedynie uważam, iż nie ma w tym nic bardziej kontrowersyjnego i dziwnego, by czyniony z wiarą

Spowiedź - sakrament, który przynosi owoce w wakacje

Kościół

Spowiedź - sakrament, który przynosi owoce w wakacje

Zaprawdę, są ludzie, którzy spowiadaliby się dopiero na łożu śmierci, gdyby Kościół nie nakazywał tego czynić co roku. Zresztą wielu spełnia ten obowiązek obojętnie, ze zwyczaju tylko. Nie miłość Boża, ani żal, ani chęć poprawy kierują nimi. Gdy Boga prawdziwie kochamy, nie popełniamy grzechu z taką łatwością, a nawet przyjemnością, jak się to często zdarza. Kto się prawdziwie obawia grzechu, nie będzie z nim chodził aż do Wielkanocy, zaraz po upadku wyspowiada się i będzie się starał poprawić.

Fot. Wikipedia commons

Kościół

Co znaczą słowa "i nie wódź nas na pokuszenie"?

Czy odmawiając modlitwę "Ojcze nasz" zastanawiasz się czasem, jaki sens mają słowa "nie wódź nas na pokuszenie"? Nie ty jeden - to wezwanie jest często niewłaściwie rozumiane, a próby przełożenia greckiego terminu "peirasmos" (próba, doświadczenie, pokusa) na inne języki zawsze sprawiały problemy.

Catalina Rivas: Znaki wzywające do nawrócenia

Kościół

Catalina Rivas: Znaki wzywające do nawrócenia

…Ja, całkowicie niegodna, grzeszna i chyba najmniej odpowiednia osoba do tego, aby dać świadectwo o Jezusie, nagle zostałam sekretarką Pana… nigdy nie miałam pojęcia o teologii, nawet nie czytałam Biblii (wstyd się przyznać, że dopiero teraz zaczynam).