Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Screenshot YouTube

Kościół

Cud? Serce nie biło 20 minut, ale zobaczył Jezusa i...

Gdy Zack Clements, 17-latek z Teksasu (USA) upadł podczas lekcji WF, został przewieziony do szpitala. Lekarzom nie udawało się przywrócić go do życia i przez 20 minut jego serce nie biło. Gdy wreszcie lekarze przywrócili akcję serca, chłopca przewieziono do innej placówki, gdzie obudził się na oddziale intensywnej opieki medycznej, po kilku dniach. Chłopak twierdzi, że podczas wspomnianych 20 minut widział Chrystusa.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Jezus nie był pacyfistą!

Czasami oglądanie telewizji wiąże się z tym samym rodzajem perwersji, która charakteryzowała starożytnych Rzymian oglądających gladiatorów na arenie cyrkowej. Widocznie tkwi gdzieś w człowieku potrzeba napawania się przemocą. Właśnie w tej sferze naszego życia najmocniej widać obecność grzechu pierworodnego, a nie — jak często się uważa — w płciowości. Ludzie wstydzą się swojej seksualności, a tak naprawdę powinni wstydzić się tego, że używają przemocy

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.

Ekumeniczny dżihad. Gdy nie ma Boga, wszystko wolno

Tylko u nas

Ekumeniczny dżihad. Gdy nie ma Boga, wszystko wolno

Nasza obecna próba czysto racjonalnej, świeckiej moralno­ści jest pozostałością Oświecenia (które jest Orwellowską nazwą na określenie Ociemnienia). Ogromna większość lu­dzi zgadza się z Dostojewskim: „Jeśli nie ma Boga, wszyst­ko jest dozwolone". Nikt nigdy nie dał zadowalającej odpowiedzi na proste pytanie: „Dlaczego nie?". Dlaczego nie czynić zła, które namiętnie i szczerze, i „autentycznie" chcę czynić, jeśli nie istnieje żaden nadludzki prawodaw­ca i żadne nadludzkie prawo? Tylko dlatego, że mógłbym zostać złapany, ponieważ „zbrodnia nie popłaca"? Ale zbrodnia często właśnie popłaca: grubo ponad połowa wszystkich przestępstw nigdy nie zostaje ukarana.

CUD w rodzinie, czyli jak wychowywać dzieci

CUD w rodzinie, czyli jak wychowywać dzieci

Gościem Tematu Dnia Salve TV był Jacek Mycielski, autor książki pt: "Elementarz dla rodziców", który z Ewą Pietrzak zdradził receptę na to, jak dobrze wychować dzieci.- Dziecko nie ma zastąpić męża, nie ma stać się imperatorem, królem, który rozkazuje. Dziecko, w pierwszym okresie swojego raczkowania, mówienia, chodzenia, nie ma stać się głównym i jedynym punktem uwagi i zabrać cały czas swoim rodzicom. W tym okresie musi nauczyć się pierwszych słów, i to nie jest "mama", "tata", to jest "wolno", "nie wolno" - mówił Jacek Mycielski- Łóżko małżeńskie ma wielką rolę, to jest prawie że cud - dodawałPytany, co zrobić, gdy dziecko wpada w złe towarzystwo, mówił:- Absolutnie nie trzeba stawać po stronie swojego dziecka, przeciwko dziecku sąsiada, przeciwko sąsiadowi, na pewno nie przeciwko nauczycielowi. Można ewentualnie porozmawiać i z dzieckiem i z tą osobą - stwierdził- Wszystko, co w tej książce piszę, przeżyliśmy sami. Odpowiadam na pytanie "jak to zrobiliście" - podkreślał- Celem nie